Mediakunstwerken dbieb

Lotte Middendorp - Between the lines

Verdeeld over diverse ruimtes zijn in dbieb Leeuwarden drie video- en geluidskunstwerken van Friese makers te zien.

Opdracht was het om projecten ontwikkelen rondom het centrale thema van een bibliotheek: communicatie. De architectuur en geschiedenis van het gebouw en de wens om met de audiovisuele verhalen ook in te spelen op de Friese omgeving hebben een drietal zeer verschillende projecten teweeggebracht die bezoekers verrassen en dichterbij het gebouw brengen.
De kunstenaars zijn geselecteerd en begeleid door curator Andrea Möller van Stichting Media Art Friesland die zich in Fryslân inzet voor het presenteren van innovatieve en experimentele kunsten aan een breed publiek.  

Between the lines (2018) - Lotte Middendorp

Beeldend kunstenaar Lotte Middendorp spelt met de architectuur van het gebouw. De video walls waarvoor zij gevraagd is om werk te maken, worden bruut doorkruist door massieve ijzeren balken. Middendorp heeft deze visuele uitdaging van ganser harte aangegrepen en de worsteling centraal gesteld in haar werk. We zien de kunstenaar in een eindeloze loop waarin zij het onbuigzame probeert te buigen.

Over Lotte Middendorp
Lotte Middendorp is een van de meest veelbelovende Friese kunstenaars. Zij maakt gevoelige, poëtische en zeer persoonlijke video’s waarin zij zelf vaak centraal staat, dikwijls in combinatie met de omgeving, de Friese klei, de horizonnen, het water. Meer informatie over Lotte Middendorp.

Trek (2018) - Waterland Media

Trek toont mensen die gedreven zijn door doelen, gedeelde voorkeuren, ideeën. Zo zien we kinderen die naar school lopen, voetbalfans op weg naar de wedstrijd, vakantiegangers, pelgrims, een gedreven boer en carnavalsgangers. Ze hebben allen gemeenschappelijk dat ze zich volledig overgegeven hebben aan wat ze op het moment aan het doen zijn. Daardoor slepen ze de kijker mee in dezelfde richting.
Wie de uitnodiging aanvaardt om dezelfde kant op te lopen als de mensen in de films, loop door een gan waar nog eens drie schermen hangen. Hier komen we dichter bij de geportretteerden: wie zijn zij, wat beweegt hen?

Over Waterland Media
Waterland Media is het filmproductie bedrijf van Jeroen Hoogendoorn uit het Friese dorp Pingjum. Hij focust vooral op lokale thema’s, het milieu en cultuur. Meer informatie over Waterland Media.

Prison Sounds (2018) - Marinus Audio

 Ervaar het geluid van een gevangenis. Sounddesigner Marinus Groen verzamelde impressies uit documentaires en interviews en vermengde deze in een soundscape die doorlopend speelt in deze voormalige gevangeniscel. Bezoekers kunnen daarnaast door een druk op een knop verhalen van ex-gedetineerden starten die verhalen over het gevoel opgesloten te zijn.

Over Marinus Audio
Marinus Groen uit Leeuwarden is sound designer. Zijn grote fascinatie zijn subtiele klanken. Hij is een fervente onderzoeker en verzamelaar van geluiden en curiositeiten. Marinus is een uit Leeuwarden afkomstige sound designer die heeft bijgedragen aan ontelbare filmproducties, artistieke soundscapes en video mappings.  Meer informatie over Marinus Audio.