voeding

groente

Bij de editie van Nederland Leest van 2018 staat het thema voeding op het menu. Voeding heb je nodig om energie op te doen, om gezond te blijven, om gezond te worden. Natuurlijk kun je ook van voeding genieten. Maar wat is nu gezond voedsel, waar komt het vandaan en wat is er nog echt aan?

gezonde voeding

gezonde voeding
  • Het Rijk zet zich in voor gezonde voeding en moedigt het bedrijfsleven aan verantwoord voedsel te produceren met minder zout, vet en suiker. 
  • Het voedingscentrum geeft veel praktische informatie en tips over gezond eten. Als je eet volgens de schijf van vijf krijg je de juiste voedingsstoffen binnen om fit te worden en te blijven. Ontdek hier je eigen schijf van vijf. Er wordt rekening gehouden met niet-vleeseters. 
  • De Nederlandse Hartstichting geeft tips over hoe je gezond kunt eten en daardoor je kans op hart- en vaatziekten verlaagt. Je vindt er ook een aantal gezonde recepten.
  • Gezonde voeding is ook goed voor je brein.
  • Over wat gezonde voeding is lopen de meningen uiteen en de hypes wisselen elkaar af. Zorgorganisatie EVEAN heeft een aantal betrouwbare websites over voeding op een rijtje gezet. Waaronder een aantal blogs over voeding en de site van hoogleraar in de voedingsleer Martijn Katan die in zijn columns over voeding en gezondheid flink wat mythes doorprikt.

voeding als medicijn

gezonde pil
  • Gezond eten en leven functioneert als medicijn voor mensen met een chronische ziekte zoals diabetes, nierziekten en hart- en vaatziekten. Onderzoeken van o.a. Wageningen University & Research laten zien dat minder of geen pillen nodig zijn om de gezondheid te verbeteren.
  • Medical Meals biedt dienstverlening op basis van het principe dat er geneeskracht zit in gezond voedsel en wil een foodbox inzetten als medicijn.
  • In dit interview vertelt huisarts Tamara de Weijer over het effect van gezonde voeding op chronische ziekte.

duurzaam eten

duurzaam eten

Duurzame voedselproducten hebben een lage milieubelasting. Dat heeft te maken met waar een product vandaan komt, wordt opgeslagen en hoe het product wordt bereid. Denk daarbij ook aan uitstoot van broeikasgassen bij productie en vervoer van producten, de bereiding van producten en voedselverspilling.

  • Bij het voedingscentrum kun je veel informatie vinden.
  • Op de klimaatweegschaal kun je een maaltijd samenstellen en bekijken welke invloed de ingrediënten op het klimaat hebben.
  • Hier lees je hoe je op het etiket van producten in de supermarkt kunt zien waar ze vandaan komen.
  • Een keurmerk op de verpakking van meer duurzame producten kun je herkennen aan een logo.

wat doet de bibliotheek?

zonnebloem
  • dbieb geeft cursussen en workshops over eten en drinken.
  • Op 17 november 2018 werd in het kader van Nederland Land de Literaire Dis gehouden. Tussen de boeken in dbieb kon je al luisterend naar bijzondere verhalen genieten van een viergangen menu.
  • In de Zadenbibliotheek Fryslân, gevestigd in dbieb, kun je gratis zaden van groenten, kruiden en bloemen lenen.
  • Muziekweb heeft de Schijf van Vijf doorgespit en een portie muziek klaargezet in een playlist.

eten uit eigen streek

eten uit eigen streek

Dichtbij de consument voedsel produceren heeft als grote voordelen minder transport en geen wegwerpverpakking. Kijk op Eetbaar Leeuwarden voor initiatieven in eigen gemeente voor lokaal telen en lokaal eten. Daar vind je o.a.:

leestips van dbieb

algemene informatie

Eindredactie: R. Groenhof
Gepubliceerd: november 2018
Laatst bijgewerkt: 06-02-2019

Let op: alle links naar websites openen in hetzelfde venster. Wil je terug naar deze pagina, klik dan in je browser op de terugknop.

Help mee aan dit dossier met tips voor aanvullingen en verbeteringen.

Disclaimer

voedselverdeling

voedselverdeling
  • Het doel van de FAO (Voedsel en Landbouworganisatie) is wereldwijd de honger te bestrijden.
  • Maar helaas lijden nog steeds miljoenen mensen in de wereld honger. Het eten dat wereldwijd jaarlijks wordt verspild zou ruim voldoende zijn om al die mensen te voeden. Lees daarover in dit artikel van NRC Handelsblad.
  • Wij Nederlanders gooien jaarlijks per persoon ongeveer tientallen kilo's aan voedsel weg. We halen onze neus op voor kromme courgettes en paprika's met een vlekje. No Waste Network vraagt aandacht daarvoor.
  • De app Too Good To Go bestrijdt voedselverspilling door restaurants en winkels te helpen hun overtollig voedsel te verkopen. Ook Leeuwarder horeca doet mee. 

nederlandse eetcultuur

aardappelen
  • Het online geschiedenismagazine Historiek heeft leuke informatie over de geschiedenis van de Nederlandse keuken. 
  • De Nederlandse eetcultuur bestaat tegenwoordig niet meer alleen uit stamppot, haring en stroopwafels. In Mooncake X, een zomerserie van de Volkskrant (2018) over de Nederlandse eetcultuur, vind je culinaire pareltjes in Nederland en verder weg.

bewerkt en onbewerkt

aardbeien
  • Minder bewerkte en verse producten zijn over het algemeen gezonder en duurzamer. Sterk bewerkte en voorverpakte producten uit de supermarkt zijn ongezonder want die bevatten vaak veel calorieën, suiker, vet en zout en maar weinig vitamines, mineralen en vezels. Om voedsel langer houdbaar te maken worden hulpstoffen (e-nummers) toegevoegd. E-nummers kunnen natuurlijk zijn of synthetisch. Lees er hier meer over.
  • Als reactie op de industriële massaproductie van voedsel zien we de laatste jaren steeds meer biologische producten op de markt komen. Maar zijn ze ook gezonder? Gezondheidsnet vermeldt hierover feiten en fabels.
  • Uit onvrede met de bio-industrie worden sommige mensen vegetariër of veganist. Omdat dan dierlijke producten ontbreken mis je voedingsstoffen die je op andere wijze moet aanvullen om gezond te blijven. Hoe, dat lees je hier.