Gemeenteraadsverkiezingen 2022

terug naar dbieb dossiers

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op 16 maart 2022 worden de Gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In verband met corona is op 14 en 15 maart al een aantal stembureaus open. Op deze kaart kun je zien wanneer en waar je in de gemeentes Leeuwarden en Tytsjerksteradiel kunt stemmen.

Let op: alle links naar websites openen in hetzelfde venster. Wil je terug naar deze pagina, klik dan in je browser op de terugknop.

Colofon

Eindredactie: R. Groenhof
Gepubliceerd: februari 2022
Laatst bijgewerkt: februari 2022

Help mee aan dit dossier met tips voor aanvullingen en verbeteringen.

Disclaimer

Onze gemeenteraad

De gemeenteraad beslist over de belangrijkste beleidspunten in de gemeente en controleert of het college van burgemeester en wethouders (B&W) het beleid goed uitvoeren. 

Alles wat je over de gemeenteraad van Leeuwarden en van Tytsjerksteradiel wilt weten lees je bij de gemeentes zelf:

Wat doet een gemeenteraadslid

Het is lastig om uit te leggen wat een gemeenteraadslid allemaal doet. Het filmpje hieronder geeft daar een goed beeld van.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Kiezen

 • In de gemeente Leeuwarden doen tien partijen mee aan de verkiezingen. In de verkiezingskrant lees je welke dat zijn en stellen de partijen zich voor.
 • De gemeente Leeuwarden organiseert verkiezingsmarkten op 15 februari in Stiens in het centrum, op 5 maart in Grou bij de winkels aan de Stationsweg en op 12 maart in Leeuwarden bij het Waagplein/Lange Pijp.
 • In de gemeente Tytsjerksteradiel doen acht partijen mee aan de verkiezingen. Ontdek welke dat zijn en vind informatie over de partijen.

Stemmen

 • Bij de gemeente Leeuwarden vind je alle informatie over stemmen, over wie mag stemmen, waar je kunt stemmen, enz.
 • Op de site van de gemeente Tytsjerksteradiel lees je alles wat je moet weten over de verkiezingen en het stemmen.
 • De gemeentes Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen zetten een extra middel in om meer stemmers te trekken: de stemtruck, een rijdend stembureau!

Steffie legt uit: hoe werkt stemmen

Steffie legt alles uit over stemmen. Ze legt uit hoe verkiezingen werken en wat de Tweede Kamer doet.
Je kan ook oefenen met stemmen.

Hulp bij het maken van je keuze

Je kunt gebruik maken van kieswijzers die je helpen bij het maken van je keuze.

Hieronder vind je de belangrijkste kieswijzers.

Stemmen als je een beperking hebt

 • Voor mensen met een beperking wordt door gemeentes hulp geboden. Alles over toegankelijkheid voor stemmen vind je op de site van de gemeente Leeuwarden. Visueel beperkten kunnen in De Harmonie stemmen met hulp van een stemmal.
 • In de gemeente Tytsjerksteradiel is een prokkelduo aanwezig. Dat is een duo dat mensen met een verstandelijke handicap ondersteunt.
 • Op Stemjijook van Prodemos kunnen mensen met een licht verstandelijke handicap handige informatie over stemmen vinden. 

Debat

 • De gemeente Leeuwarden organiseert een groot lijsttrekkersdebat met alle partijen. Het is op 12 maart a.s. vanaf 16.30 u. en wordt digitaal gehouden. Via deze link kun jij ook meedoen. 
 • Op 10 maart om 19.30 u. houdt de gemeente Tytsjerksteradiel een lijsttrekkersdebat in It Maskelyn in Hurdegaryp. Je kunt het ook volgen op: YouTube (https://youtu.be/vqIhgBacPZw) en lokale omroep RTV NOF.

Boeken over gemeentes en gemeentepolitiek

Over politiek in Nederland

Boeken van of over Nederlandse politici


E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer over de online Bibliotheek


E-books over politiek in Nederland