Alle vestigingen van dbieb zijn vanaf donderdag 19 november weer open. Voor vragen over de onze dienstverlening en de Coronarichtlijnen verwijzen we je graag naar de pagina met meest gestelde vragen. Onze online-activiteiten en spreekuren gaan wel door. Raadpleeg hiervoor de webagenda.

Nederland Leest

1 t/m 30 november

Kleine geschiedenis, grote verhalen.

De hele maand november staat  dbieb  in het teken van Nederland Leest. Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. Het thema van Nederland Leest voor 2020 sluit daar perfect bij aan: Kleine geschiedenis, grote verhalen. dbieb organiseert verschillende activiteiten die passen bij dit thema.

Terug in de tijd

De gehele maand november kun je in dbieb historische foto’s van Leeuwarden, Grou en Stiens bewonderen. De foto’s laten een prachtig tijdsbeeld van deze steden zien. De beelden worden ter beschikking gesteld door Historisch Centrum Leeuwarden.

Cadeautje van dbieb: ‘Het zwijgen van Maria Zachea‘ van Judith Koelemeijer

Tijdens Nederland Leest krijgen onze leden én bezoekers een het boek Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer cadeau. In dit boek vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie dat zich afspeelt in de jaren vijftig en zestig.

Het geschenkboek ligt voor je klaar in jouw biebvestiging. Maak je gebruik van onze bezorgservice? Dan wordt het boek met je bestelling bij je thuis bezorgd.

Tips van de redactie

Delpher

Met behulp van Delpher kun je zoeken in een gigantisch krantenarchief met ruim 13 miljoen krantenpagina’s die Delpher geheel gratis en vrij toegankelijk beschikbaar stelt. De persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden.

Nederland Leest Junior

Dit jaar staat het boek ‘Dwars door de storm (Leopold)’ van Martine Letterie en Karlijn Stoffels centraal tijdens Nederland Leest Junior. Met de hele klas dit boek lezen biedt een mooie kans om met elkaar in gesprek te gaan over familie en de geschiedenis van je omgeving. Nederland Leest Junior 2020 duurt de hele maand november en richt zich op schoolkinderen van groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2. De lessen voor Nederland Leest Junior zijn dit jaar ontwikkeld in samenwerking met Het Indisch Herinneringscentrum.

‘Vervoer en e-detentie’

Hoe werden arrestanten en gedetineerden vroeger vervoerd? En hoe zag elektronische detentie eruit? Bezoek de mini expositie over Vervoer en Elektronische detentie in het gevangeniswezen in De BlokhuisPoort Leeuwarden. Uniek in Nederland en in samenwerking met DV&O.

Van 2 okt - 31 dec 2020 op wo, do en za van 14:00 tot 17:00 uur
De Blokhuispoort Leeuwarden
Cel 003 H-vleugel

Kleine geschiedenis, grote verhalenE-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis e-books lenen en luisterboeken downloaden. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.

Meer weten