passend lezen

Passend lezen biedt oplossingen als lezen op de gewone manier niet meer gaat. Misschien vind je het fijn om te lezen in boeken met een grote letter of zijn luisterboeken of gesproken boeken op daisy-rom geschikt. Ook als je (tijdelijk) niet in staat bent om gewone boeken te lezen, kun je van deze service gebruik maken.

45.000 gesproken boeken exclusief voor iedereen met een leesbeperking

Om te lezen, heb je geen letters nodig. Een goed verhaal zit immers tussen je oren, speelt zich af in je eigen fantasie. Daarom biedt de Bibliotheek een collectie van 45.000 gesproken boeken, exclusief voor mensen met een leesbeperking.

Voor wie?
Gesproken boeken zijn speciaal ontwikkeld voor leden van bibliotheken die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Maar ook als je een andere beperking hebt waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kun je gebruik maken van gesproken boeken. Om gebruik te maken van de gesproken boeken, geef je bij het inschrijven aan dat je een leesbeperking hebt. Medewerkers van Bibliotheekservice Passend Lezen nemen contact met je op om de gegevens en de verklaring te bevestigen. Meer informatie over de inschrijfvoorwaarden vind je op www.bibliotheek.nl/passendlezen.

Hoe werkt het?
Aanmelden

Voor leden van dbieb is gebruikmaken van de gesproken boeken kosteloos en heel eenvoudig. Ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen om in te loggen met jouw lidmaatschapsgegevens van de Bibliotheek. Je krijgt dan direct toegang tot de 45.000 gesproken boeken. Zet de titels die je wilt lezen op het boekenplankje. Op het plankje passen maximaal 15 titels die je zo lang mag lenen als je wilt.

Boeken afspelen
Je kunt gesproken boeken beluisteren via streaming. Om boeken op je boekenplank te zetten en af te spelen heb je een werkende internetverbinding nodig. Je kunt de gesproken boeken afspelen op een pc, tablet of smartphone. Hiervoor gebruik je de online player die op de website staat.

Gesproken boek of luisterboek?
Veel boeken zijn tegenwoordig verkrijgbaar als luisterboek. Hoewel een gesproken boek en een luisterboek veel op elkaar lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking en zijn volledig afgestemd op hun wensen. Zo worden de boeken op een rustig tempo ingesproken zonder te veel intonatie. Ook kun je door een gesproken boek navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan.

Meer informatie
Stap binnen bij een van onze vestigingen of ga naar www.bibliotheek.nl/passendlezen. Daar vind je een handig instructiefilmpje.

boeken in grote letter

Voor wie moeite heeft met kleine(re) lettertypen hebben we een zeer ruime collectie “Groot letterboeken” waarbij de tekst gedrukt is in een groot lettertype. Je vindt bij ons niet alleen familieromans, maar ook spannende boeken en literatuur in grote letter.

daisy-roms

Daisy-roms zijn speciale luisterboeken op cd. Ze zijn met name geschikt voor iedereen die problemen heeft met het lezen of hanteren van gedrukte teksten. Dat kan zijn door een visuele handicap (slechtziend of blind) of door een andere leeshandicap (dyslexie, afasie, een lichamelijke handicap of ziekte als reuma, MS, Parkinson enzovoorts, sommige verstandelijke handicaps). Daisy-roms kun je beluisteren via een daisy-speler, een eenvoudig te bedienen apparaat. De speler onderscheidt zich o.a. van een gewone cd-speler doordat zowel de toonhoogte als de spreeksnelheid kan worden aangepast.

daisy-speler

Je kunt als lid van dbieb de daisy-speler gratis uitproberen. Informeer ernaar bij klantenservice. Je mag de daisy-speler gedurende 3 weken gratis uitproberen. Wij vragen tijdens de uitleentermijn een borg van € 25,- die je bij inlevering van de daisy-speler weer terug krijgt. Een daisy-speler kan vergoed worden door de zorgverzekeraar nadat schriftelijk is aangetoond dat de aanvrager een (visuele) handicap heeft waardoor het lezen van gedrukte boeken niet (meer) mogelijk is. Het lenen van daisy-roms is gratis. Om daisy-roms te kunnen lenen moet je eerst een verklaring invullen over je handicap. Meer informatie over de aanschaf van de daisy-speler kun je hier vinden.

bibliotheekservice passend lezen

Heb je behoefte aan meer of andere diensten, dan kun je bij Bibliotheekservice Passend Lezen terecht voor het aanvragen van boeken, kranten en tijdschriften in een aangepaste leesvorm. Deze worden, met uitzondering van de kranten, portvrij aan huis bezorgd. Je kunt lid worden bij Bibliotheekservice Passend Lezen voor € 28,- per jaar.  

Bibliotheekservice Passend Lezen heeft ook een voorziening voor kinderen met dyslexie. Kijk op www.superboek.nl voor meer informatie.