Het licht

Torgny Lindgren

15-12-2022 - Tip van Anieke

In het najaar duik ik graag Scandinavische boeken in, het zal iets zijn met dalende temperaturen, deze keer koos ik Het Licht van Torgny Lindgren. Ik had nog niet eerder iets van deze schrijver gelezen maar kwam 'm tegen in een stapel boeken uit de Colibri-reeks (lekker compacte uitgaven van boeken!). Deze boekjes zijn zo makkelijk mee te nemen dat je ineens heel veel terloops kunt lezen. 

Het verhaal speelt zich af in een tijd in het verleden, het is niet helemaal duidelijk wanneer precies, maar vermoedelijk om en nabij de middeleeuwen. Er gaat namelijk een dodelijke ziekte rond die een heel groot deel van het dorp Kadis treft, waardoor nog maar een kleine groep mensen overblijft. Deze zeven mensen moeten, afgezonderd van de rest van de wereld, een soort nieuwe samenhang weten te creëren op basis van hun eigen moraal. Misschien is dat wel de strekking van dit boek: want hoe wordt de moraal bepaald als je zo geïsoleerd de rangen en standen moet afstemmen?  

Het boek hangt aan elkaar van vreemde gebeurtenissen die in de nieuwe moraal misschien niet direct fout of vreemd zijn, maar in de onze wel. Dit alles met een schrijfwijze die zeer eenvoudig is en daardoor bijna iets wegheeft van een jeugdroman maar dat zeker niet is. Het is een merkwaardig verhaal dat wat mij betreft zeer de moeite waard is, al weet ik eigenlijk nog steeds niet helemaal wat ik er verder van vind. 

Leen deze titel

  • Torgny Lindgren Het licht

    In een door de pest getroffen Noord-Zweeds dorp proberen zes overgebleven bewoners opnieuw orde in hun bestaan te brengen.

    Gedrukt boek

Anieke

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben al mijn hele leven een echte lezer. Het begon met klassieke favorieten als De brief voor de koning en vrijwel het hele oeuvre van Carry Slee, nu lees ik het liefst literaire romans en, eigenlijk zonder opzet, veel boeken met dieren in de titels. Ik houd van boeken die een tikkeltje pijnlijk zijn en relaties blootleggen. 

 

Tips van Anieke

Alle tips van Anieke

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb