Koloniekind

Mariët Meester

10-11-2022 Tip van Corien

Dit is een persoonlijk verhaal waarin beschreven wordt hoe de inwoners samenleefden met de criminelen die ze moesten bewaken.

Samen met haar ouders en broers groeit Mariët op in Veenhuizen in Drenthe. Een afgelegen justitiekolonie in de jaren zestig en zeventig.

In dit dorp mocht je alleen wonen als je er werk had. Mariët haar vader was ‘meester Meester’ Hoofd van de lagere school. Als je geen werk meer had dan mocht je niet in Veenhuizen blijven wonen. Als er bezoek (van buiten Veenhuizen) kwam dan moest daar een vergunning voor worden aangevraagd. Om Veenhuizen stonden veel borden met ‘verboden toegang’.

De kinderen gingen in een getraliede boevenbus naar de kleuterschool. De rest van de dag was dit het transport voor de gedetineerden. In Veenhuizen liepen ook veel gewa’s (gestichtswachters). Die moesten erop toezien dat de gevangen zich netjes gedroegen. Dat ze niet ontsnapten als ze een klusje bij iemand thuis deden. Zo onderhielden ze ook de tuin van ‘meester Meester’.

Mariët was vaak bij haar vriendin Hettie te vinden. Ze speelden heel veel buiten. Mariët ging ook graag naar de bibliotheek. Haar broers reden op hun vijftiende al in auto`s. Je kon hier fietsen zonder licht en met meerdere personen naast elkaar fietsen. Dat komt omdat de wegenverkeerswet hier niet gold.

Een paar jaar gelden ben ik naar het gevangenismuseum geweest en een rondrit door Veenhuizen gemaakt. Ik vond het heel interessant om te zien/ te lezen ‘wat Veenhuizen nou precies is’ Daarom viel het boek mij ook op in dbieb.

In dit boek wordt heel mooi beschreven hoe het is om in Veenhuizen op te groeien.

Leen deze titel

  • Mariët Meester Koloniekind

    Persoonlijk verhaal over opgroeien in het gevangenisdorp Veenhuizen in Drenthe in de jaren zestig en zeventig.

    Gedrukt boek

  • Mariët Meester Koloniekind

    Persoonlijk verhaal over opgroeien in het gevangenisdorp Veenhuizen in Drenthe in de jaren zestig en zeventig.

    E-book

Corien

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben werkzaam als invalkracht in verschillende bibliotheken van Friesland. Via dbieb schrijf ik regelmatig iets over een boek.

Het lezen van boeken heb ik altijd al heel graag gedaan en doe ik nog steeds. Het liefst waargebeurde verhalen. Als ik een boek lees dan doe ik dat vaak met een kop thee erbij.

Hopelijk helpen we u met alle tips om een goed boek of e-boek te kiezen.

Tips van Corien

alle tips van Corien

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb