Visjes

Joost Oomen

1-12-2022 Tip van Maaike

Dichter en schrijver Joost Oomen ken je wellicht van zijn prachtige columns in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. Of van zijn deelname aan de kennisquiz De Slimste mens, waar hij derde werd. Ik kwam in aanraking met hem, tijdens een literaire avond. Ik werd nieuwsgierig naar zijn boeken en op advies van Oomen zelf, begon ik met zijn meest recente boek Visjes (is luchtiger dan zijn debuutroman 'Het Perenlied').  

Visjes is een persoonlijk reisverslag van Oomen, die samen met twee kunstenaarsvrienden op kunstenaarsresidentie is, op het Italiaanse eiland Salina. Een waargebeurd verhaal, waarbij ze eilandbewoners helpen tijdens de coronacrisis (mei 2021). Salina is een prachtig eiland, ten noorden van Sicilië. Het bestaat uit twee dode vulkanen, vijf dorpjes en een vuurtoren(tje). De zee is er kristalhelder en je kunt vanaf de ene kant van het eiland de rokende Stromboli zien en aan de andere kant de besneeuwde toppen van de Etna.  Al maanden blijven de toeristen weg van het eiland, vanwege de coronacrisis. Het eiland is in mineur en midden in deze crisis gaat Joost Oomen naar Salina om te helpen, om de toeristen weer naar het eiland te lokken. Dit wil hij gaan doen door middel van het lokken van vissen met poëzie.  

Visjes leest lekker luchtig, is oprecht en is een persoonlijk logboek van een artistiek avontuur. Het boek bevat ook zwart-wit foto's gemaakt door de twee vrienden, José Witteveen en Mirka Farabegoli. Het leest vlot, maar bevat wel de taal –en fantasierijke stijl van Oomen. Kortom, zeker de moeite waard om te lezen!  

leen deze titel

  • Joost Oomen Visjes

    Persoonlijk verslag van de auteur die tijdens een kunstenaarsresidentie op het Italiaanse eiland Salina de eilanders helpt tijdens de coronacrisis.

    Gedrukt boek

  • Literom naar literom

    Lees recensies over boeken op Literom, je kunt inloggen met je biebpas

Maaike

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben medewerker informatie en advies bij dbieb. Zo ben ik in de bibliotheek zelf te vinden, maar ook ben ik werkzaam voor de unit digitaal. Als je mij zoekt met een boek, zit ik vaak thuis in de oude rookstoel die bij het raam staat. Graag lees ik boeken met geschiedenisthema's zoals de Tweede Wereldoorlog, Sovjet Unie en de DDR . Ik vind het ontzettend interessant wat er zich allemaal heeft af gespeelt in al die jaren voor ons. Ook lees ik nog graag fantasieboeken, vaak yong adult boeken die meestal gaan over tijdreizen en magische wezens.

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb