Daar waar de rivierkreeften zingen

Delia Owens

12-1-2023 Tip van Maaike

Dit boek kunnen we eigenlijk niet omheen. Het is momenteel gewoon razend populair! Hierdoor werd mijn nieuwsgierigheid gewekt, ook door de vele reserveringsaanvragen. Na lang wachten had ik het boek in mijn bezit en vervolgens ook bijna in één adem uitgelezen. 'Daar waar de rivierkreeften zingen' (originele titel: Where the crawdads sings) is een roman uit 2018 van de Amerikaanse schrijfster Delia Owens.  

Dit boek is opgebouwd in twee tijdlijnen. De eerste lijn beschrijft het leven en avonturen van hoofdpersoon Kya. Een meisje wat geïsoleerd en grotendeels alleen opgroeit in het moerasgebied van North Carolina. De tweede tijdlijn neemt ons mee naar de moord op Chase Andrews. Chase is een lokale badboy uit Barkley Cove.  

In de eerste tijdlijn komt al snel Tate in het verhaal, een jongen die Kya leert lezen en schrijven. Hij is de man van wie ze echt houdt, maar ook hij laat haar uiteindelijk achter, omdat hij gaat studeren. Weer blijft Kya alleen achter in het moerasgebied. Dan is er een andere jongen uit het dorp die zijn kans ziet, namelijk de lokale badboy Chase. Ook dit loopt op niets uit.  

Gebeurtenissen volgen elkaar op en uiteindelijk in de tweede tijdlijn (aantal jaren later) wordt Chase dood gevonden in het moerasgebied. Al snel gaan de verdenken naar Kya toe en wordt ze uiteindelijk opgepakt. Dan komen de twee tijdlijnen ook samen.  

Ik moest even in dit boek komen, maar als je er eenmaal inzit kun je het niet meer wegleggen! Ik vond het erg spannend en vreesde voor Kya. Komt het wel goed met haar? Met name het onderzoek naar de moord en de rechtszaak, worden breed in het boek beschreven. Je wilt graag weten hoe het afloopt. Ook de bijzondere manier van leven in een moerasgebied, vond ik erg bijzonder om te lezen. Kya is helemaal één met de natuur en weet precies hoe ze zichzelf moet onderhouden.  

Daar waar de rivierkreeften zingen, is een herdruk van de debuutroman van de Amerikaanse schrijfster. Eerder is het verschenen als 'Het moerasmeisje.' Afgelopen juli 2022 ging de verfilming van het boek (originele titel) in première.  

leen deze titel

Maaike

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben medewerker informatie en advies bij dbieb. Zo ben ik in de bibliotheek zelf te vinden, maar ook ben ik werkzaam voor de unit digitaal. Als je mij zoekt met een boek, zit ik vaak thuis in de oude rookstoel die bij het raam staat. Graag lees ik boeken met geschiedenisthema's zoals de Tweede Wereldoorlog, Sovjet Unie en de DDR . Ik vind het ontzettend interessant wat er zich allemaal heeft af gespeelt in al die jaren voor ons. Ook lees ik nog graag fantasieboeken, vaak yong adult boeken die meestal gaan over tijdreizen en magische wezens.

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb