dbieb is geopend. Onze vestigingen sluiten om 17.00 uur. Het dragen van een mondkapje is verplicht en we hanteren de anderhalvemeter richtlijn. M.u.v. de spreekuren zijn alle activiteiten uitgesteld tot na 25 januari.  Bekijk onze aangepaste richtlijnen.

Transit

Lieve Edward Ann Napolitano

Rachel Cusk

1-10-2020 - Tip van Maartje

Nadat haar huwelijk uiteen is gevallen verhuist een schrijfster met haar twee kinderen van het platteland naar Londen. Daar wordt ze geconfronteerd met het leven in de grote stad en ze maakt er een transit door naar een nieuw leven.

De schrijfster is de ik-figuur die vertelt over haar ontmoetingen met anderen. Omdat alles vanuit haar perspectief is geschreven komen we haar naam nauwelijks tegen en het is ook opvallend hoe weinig ze ingaat op haar eigen gevoelens en gedachten. Alle ontwikkelingen gaan aan de hand van ontmoetingen met anderen.

Een belangrijk onderwerp is de aankoop van haar nieuwe huis. Ze wil graag een huis in een goede buurt, maar kan dan alleen een krot betalen. De dialogen met de makelaar, de aannemer en zijn hulp zijn veelzeggend over de moeite die dit allemaal gaat kosten. De benedenbuurvrouw is niet blij met wie dan ook als huurder, dus doet ze anders niet dan schelden en klagen over geluidsoverlast.

Ze ontmoet een oude liefde, een neef met zijn nieuwe vrouw en een eerdere vriendin. Iedereen is verwikkeld in ingewikkelde relaties.

Ook een boeiende passage: ze moet optreden op een schrijversavond samen met twee mannelijke schrijvers. Beide mannen vertellen uitgebreid over zichzelf en hun boeken. Zij leest alleen maar voor en praat na met de moderator van de avond.

Het boek leest vlot en je vraagt je regelmatig af wat de belevenissen met de ik-figuur doen. Je komt verrassend weinig te weten over de ik-figuur zelf. Dat maakt de stijl heel origineel en verrassend.

Dit boek is een los te lezen vervolg op Contouren en wordt gevolgd door Kudos. Samen vormen ze de Faye-trilogie. In alle drie de boeken biedt Rachel Cusk een intieme en veelomvattende kijk op het leven in de eenentwintigste eeuw.

Rachel Cusk gaf in 2019 de Van der Leeuw-lezing in Groningen. Er is toen een interview met haar gepubliceerd in de NRC. Dit is terug te vinden via de LiteRom (log in met het nummer van je biebpas en je wachtwoord om het artikel te lezen).

Leen deze titel

  • Transit

    Rachel Cusk

    Een schrijfster maakt na haar scheiding met haar zoontjes een nieuwe start in Londen.

    Gedrukt boek

    Bekijk details van Transit

Maartje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een volledig overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb