De herinnerde soldaat

De herinnerde soldaat - Anjet Daanje

Anjet Daanje

21-10-2021 - Tip van Richtje

Dit boek wordt behandeld in de lezingenserie Spraakmakende boeken van dbieb, en wel op 8 december aanstaande.

Het verhaal in het boek speelt zich af in Kortrijk (België) acht jaar na de Eerste Wereldoorlog, Hoofdpersoon, Noen Merckem, is een oud-soldaat die als gevolg van de oorlog compleet zonder geheugen in een gesticht verblijft. Zijn naam heeft hij te danken aan de plaats waar hij is gevonden. Af en toe krijgt hij bezoek van vrouwen die hun man zoeken en acht jaar na de oorlog nog denken die terug te kunnen vinden. Op een dag komt een vrouw, Juliette, die in Noen haar man, fotograaf Amand Coppens, herkent. Tegen het advies van de instellingsarts in neemt ze hem mee naar haar huis. En dan begint de reis in het hoofd van Amand.

In het begin moeten beide echtelieden aan elkaar wennen, maar na verloop van tijd ontwikkelt zich een liefde voor elkaar. Zijn identiteit ontleent Amand aan de verhalen die Juliette over hun (gezamenlijk) verleden vertelt. Maar toch begint Amand steeds meer te twijfelen aan wie hij is. Want in de nachtmerries waar hij last van heeft komt geleidelijk aan zijn geheugen deels terug en herinnert hij zich verschrikkelijke dingen die hij in de loopgraven heeft meegemaakt, het ergste is nog dat hij heeft genoten van een gruwelijk feit dat hij heeft gepleegd. Ook als lezer krijg je langzaam het idee dat er iets niet klopt. Is Juliette wel zijn vrouw?

Dit is een bijzonder boek, het intrigerend verhaal wordt heel beeldend beschreven en emoties van de hoofdpersoon worden bijna zichtbaar. Dat is voornamelijk te danken aan de vertelstijl. Het boek is helemaal in de tegenwoordige tijd geschreven, waardoor je je gemakkelijker kunt verplaatsen in de gebeurtenissen. Waar ik me eerst aan ergerde is het gebruik van heeeeele lange zinnen, met vaak het woord en erin, zelfs aan het begin van de zin. Maar dat wende al en werd zelfs prettig. Ook is er spanning, want als lezer wil je weten hoe het nu uiteindelijk zit. Lezen maar dit lekker dikke boek!

Leen deze titel

 • Anjet Daanje De herinnerde soldaat

  Een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog lijdt door een oorlogstrauma aan totaal identiteitsverlies en moet zich na de oorlog opnieuw uitvinden.

  Gedrukt boek

 • Anjet Daanje De herinnerde soldaat

  Een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog lijdt door een oorlogstrauma aan totaal identiteitsverlies en moet zich na de oorlog opnieuw uitvinden.

  E-book

 • Spraakmakende boeken meer informatie en reserveren

  woensdag 8 december 2021

  Ook komend seizoen komt de succesvolle lezingenreeks Spraakmakende Boeken naar Leeuwarden! Op woensdag 8 december 2021 bespreekt dr. Henk Harbers 'De herinnerde soldaat' van Anjet Daanjes.

Richtje

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Als kind hield ik al van lezen. (Mijn moeder moest me alles drie keer zeggen voor ze me uit mijn boek kon sleuren). Zoals veel mensen lees ik de laatste jaren minder, maar de liefde voor boeken gaat nooit weg. Ook voor de Franse taal heb ik warme gevoelens. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je daarvan hier een klein verslagje lezen. Nederlandstalige literatuur/lectuur vergeet ik natuurlijk niet.

Tips van Richtje

Alle tips van Richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb