Vanaf maandag 28 november sluiten alle vestigingen om 17.00 uur. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht en hanteert dbieb de anderhalvemeter richtlijn. Activiteiten in de avonduren zijn uitgesteld tot na 18 december. Voor activiteiten die plaatsvinden in de Kapel, vragen we een coronatoegangsbewijs. Bekijk onze aangepaste richtlijnen.

meestgestelde vragen

Op deze pagina vind je antwoorden op veel gestelde vragen rondom Corona. Zit het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur gerust een mail naar klantenservice@dbieb.nl of neem telefonisch contact met ons op via 058 – 234 77 77 (ma-vr 9.00-17.00 uur).

Algemeen

Basisregels voor iedereen en overal

Voor een bezoekje aan dbieb gelden de volgende richtlijnen:

 • Houd 1,5 meter afstand
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Als je zit en 1,5 meter afstand houdt, mag je het mondkapje afdoen.
 • Blijf thuis bij klachten en laat je zo snel mogelijk testen op het coronavirus.
 • Houd afstand van elkaar
 • Was vaak je handen en hoest of nies in je elleboog.
 • Wij zorgen voor voldoende frisse lucht.

Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.

Wat zijn de openingstijden van dbieb?

De vestigingen van dbieb sluiten uiterlijk om 17.00 uur.

Hanteert dbieb een maximaal aantal bezoekers?

Ja, er geldt een maximaal aantal bezoekers per vestiging. Dit houden we bij met een deurteller en een vermelding op onze narrowcasting. Je hoeft geen toegangsitem bij je te dragen; onze medewerkers zien toe op naleving van de bezoekersaantallen.

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Ja, het dragen van een mondkapje is verplicht in dbieb. Het mondkapje mag af wanneer je aan een tafel of in een zaal zit op een vaste plek. Wanneer je daarna opstaat om bijvoorbeeld naar buiten te gaan, moet het mondkapje weer worden gedragen.

Ik heb gezondheidsklachten. Mag ik dbieb bezoeken?

Bij gezondheidsklachten vragen we je om thuis te blijven.

Moet ik bij mijn bezoek aan dbieb een Coronatoegangsbewijs laten zien?

Bibliotheken worden beschouwd als doorstroomlocaties. Daarom is er geen coronatoegangsbewijs nodig. In alle vestigingen geldt een maximaal aantal bezoekers. Dit wordt bijgehouden door middel van een deurteller. Medewerkers van dbieb zorgen ervoor dat de richtlijn wordt nageleefd. Voor bezoekers aan dbieb is het houden van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje verplicht.

Er is géén coronatoegangsbewijs nodig voor:

 • Lenen en terugbrengen van boeken en ander verblijf in dbieb
 • Bezoeken van inloopspreekuren
 • Werken en studeren in dbieb

Er is wel een coronatoegangsbewijs nodig voor:

 • Deelname aan colleges, lezingen, voorstellingen en andere evenementen in de Kapel of een van de andere zalen van dbieb Leeuwarden
 • Deelname aan lezingen en voorstellingen in de vestigingen van dbieb in Burgum, Grou, Gytsjerk en Stiens

In de agenda op dbieb.nl wordt bij elke activiteit en in de bevestigingsmail van je boeking aangegeven of een coronatoegangsbewijs verplicht is. Waar geen vermelding staat, is geen bewijs nodig.

Voor alle activiteiten en evenementen, hanteert dbieb een maximale bezoekersnorm van 75%.

Hoe kan ik weten voor welke activiteit een Coronatoegangsbewijs nodig is?

Als je voor een activiteit een coronatoegangsbewijs nodig hebt, wordt dit vermeld op de website. In het agenda-item van de betreffende activiteit staat dan een duidelijke vermelding. Ook in de bevestigingsmail van je boeking wordt dit vermeld. 

Kan ik werken of studeren in dbieb?

De werk- en studieplekken zijn opengesteld. We hanteren hierbij de 1,5 meter afstandsregel. De Stille Studiezaal wordt op een later moment weer opengesteld. Op de tafels staan desinfectiemiddelen klaar om voor en na gebruik het werkblad, het toetsenbord en de muis te reinigen. Uiteraard kun je ook je eigen laptop meenemen. Het verplichte mondkapje mag af wanneer je aan tafel zit.

Kan ik meedoen aan activiteiten in dbieb?

Alle activiteiten na 17.00 uur worden uitgesteld tot na 18 december. Heb je een activiteit geboekt, dan nemen we contact met je op.

Activiteiten overdag kunnen gewoon doorgaan. Voor activiteiten die plaatsvinden in de Kapel, vragen we een coronatoegangsbewijs. De spreekuren zijn zonder coronatoegangsbewijs te bezoeken.

Voor welke activiteiten is een coronatoegangsbewijs nodig?

De spreekuren zijn zonder coronatoegangsbewijs te bezoeken. Voor sommige activiteiten is wél een coronatoegangsbewijs nodig. Het gaat om de volgende activiteiten:

 • Lezingen, voorstellingen en andere evenementen in de Kapel of een van de andere zalen van dbieb Leeuwarden
 • Lezingen en voorstellingen in de vestigingen van dbieb in Burgum, Grou, Gytsjerk en Stiens

In de agenda op dbieb.nl wordt steeds bij een activiteit aangegeven of een coronatoegangsbewijs verplicht is. Waar geen vermelding staat, is geen bewijs nodig.

Voor alle activiteiten en evenementen hanteert een maximale bezoekersnorm van 75%.

Hoe werkt een coronatoegangsbewijs?

Voor aanvang van een evenement of voorstelling wordt om een coronabewijs gevraagd. Je kunt de volgende coronabewijzen gebruiken voor toegang:

 • Een vaccinatiebewijs
 • Een herstelbewijs
 • Een negatieve testuitslag via testen voor toegang

Je kunt een van deze drie mogelijkheden tonen via de CoronaCheck-app. Een medewerker van dbieb scant de QR-code en ziet dan in enkele seconden een groen vinkje. De code mag ook op papier getoond worden. Natuurlijk waarborgen we je privacy en bespreken we eventuele onduidelijkheden of vragen buiten de wachtrij.

Hoe werkt de CoronaCheck-app?

Met de CoronaCheck-app kun je je vaccinatiebewijs, je herstelbewijs of je negatieve testuitslag via testen voor toegang uploaden. Wil je graag wat hulp bij het gebruik van de app, dan biedt dbieb verschillende manieren van hulp:

Bekijk op Digisterker - uitlegcoronacheck.nl. hoe je de app kunt downloaden op je telefoon, hoe je je vaccinatie- of testbewijs uploadt, etc.

Wil je graag wat meer uitleg, bekijk dan dit filmpje  Info over de Corona Check App , waarin collega Renate stap voor stap laat zien hoe de app werkt.

Toch liever persoonlijke hulp? Kom dan langs tijdens één van onze Digi-inloopspreekuren. Kijk hier wanneer er bij jou in de buurt een spreekuur is. 

Welke groepen zijn uitgezonderd van het gebruik van coronatoegangsbewijzen?

Kinderen tot 13 jaar hoeven voor toegang geen coronatoegangsbewijs te tonen. Kinderen van 6-12 jaar worden wel dringend geadviseerd voorafgaand aan de activiteit een zelftest af te nemen.

Kan ik een zaal huren?

De openingstijden van dbieb zijn aangepast: alle vestigingen sluiten om 17.00 uur. Het is daarom niet mogelijk om na dit tijdstip een zaal te huren. Heb je een zaal gehuurd? Dan ontvang je van ons bericht.

Tijdens de openingsuren van dbieb zijn de zalen via de pagina zaalverhuur weer beschikbaar voor verhuur. Om 1,5 meter afstand te waarborgen in de zalen, hanteert dbieb een aangepaste zaalcapaciteit. De huurder is zelf verantwoordelijk voor een juiste naleving van de richtlijnen.

 

 

Welke maatregelen treft dbieb in het kader van hygiëne en ventilatie?

In elke zaal/cursusruimte staat een luchtzuiveringsmachine, die de lucht filtert. Hiermee zorgen we voor een optimale luchtkwaliteit. Bij de ingang, op de werkplekken en in de cursusruimtes zijn desinfectiemiddelen aanwezig.

Is Café de Bak geopend?

Café de Bak is open en hanteert eigen richtlijnen voor een bezoek.


Lenen, inleveren, reserveren en verlengen

Vanwege Corona durf ik nog niet naar dbieb te komen. Kan ik toch boeken lenen?

Ja, iedereen die lid is van dbieb kan gebruik maken van de bezorgservice. Deze service is blijvend aan onze diensten toegevoegd. Hoe het plaatsen van een bestelling in zijn werk gaat, lees je op de pagina boeken laten bezorgen.

 


Bezorgservice

Wie kan gebruik maken van de bezorgservice?

De bezorgservice is voor alle leden van dbieb die wonen in het verzorgingsgebied van dbieb (gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel). De gratis bezorgservice levert jouw romans, thrillers of tijdschriften gratis bij je thuis. De bezorgservice is voor alle leden van dbieb. De gratis bezorgservice levert jouw romans, thrillers of tijdschriften gratis bij je thuis.

Hoe kan ik gebruik maken van de bezorgservice?

De boeken reserveer je met het speciale bestelformulier. Vul alle velden in en verstuur het formulier. Binnen 5 werkdagen bezorgen we je bestelling bij je thuis.

Hoe lang duurt het voor de materialen bezorgd worden?

We doen ons best alles zo snel mogelijk klaar te zetten om bij je thuis te bezorgen. Reken op minimaal twee werkdagen, mogelijk langer.  

Worden de bezorgde boeken ook weer opgehaald?

Ja, het is mogelijk om bij een bezorging je gelezen boeken weer mee te geven. Je kunt dit aangeven op het bestelformulier.

Zijn er kosten verbonden aan de bezorgservice?

Nee, de bezorgservice is gratis voor alle leden van dbieb.


 • Contact

  Geen antwoord op je vraag gevonden? Neem contact met ons op.