Alle vestigingen van dbieb zijn t/m dinsdag 9 februari gesloten. Voor vragen over onze dienstverlening tijdens de sluiting verwijzen we je graag naar de pagina met meest gestelde vragen. Onze online-activiteiten gaan wel door. Raadpleeg hiervoor de webagenda.

meestgestelde vragen

Op deze pagina vind je antwoorden op veel gestelde vragen rondom Corona. Zit het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur gerust een mail naar klantenservice@dbieb.nl of neem telefonisch contact met ons op via 058 – 234 77 77 (ma-vr 9.00-17.00 uur).

dbieb bezoeken

Is dbieb weer open?

Met ingang van 19 november zijn alle vestigingen van dbieb geopend. Om boeken te lenen en terug te brengen, om te werken en te studeren of om een krantjes te lezen. Uiteraard geheel volgens de richtlijnen die je op deze pagina kunt lezen. De meeste cursussen, workshops en colleges zijn geannuleerd of uitgesteld, met uitzondering van online-activiteiten en spreekuren in de vestigingen.  

Hoe past dbieb de anderhalve meter-richtlijnen toe?

dbieb maakt gebruik van een separate ingang en uitgang. Je komt binnen via de hoofdingang en kunt dbieb verlaten via een andere uitgang. Op diverse plekken zijn markeringen aangebracht om 1,5 meter afstand aan te duiden. Ook maken we gebruik van schermen en zijn looproutes aangegeven. Onze medewerkers dragen niet-medische mondkapjes. Op diverse plekken in dbieb staan desinfectiemiddelen. Bij binnenkomst wijzen we je op de richtlijnen, die d.m.v. posters en schermen onder de aandacht worden gebracht.

Mocht het nodig zijn, dan zullen onze medewerkers je wijzen op de richtlijnen. Bijvoorbeeld door je te verzoeken om afstand te houden.

 

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Vanaf 1 december wordt door de overheid het dragen van een mondkapje in de openbare binnenruimte verplicht. Ook bij een bezoek aan dbieb is het dragen van een mondkapje verplicht. Zie voor meer informatie het kopje “Richtlijnen voor het dragen van een mondkapje”

Hanteert dbieb een maximaal aantal bezoekers?

Ja, per vestiging is een maximaal aantal bezoekers bepaald. In alle vestigingen van dbieb maken we gebruik van een deurteller. Een medewerker van dbieb ziet toe op het aantal bezoekers.

Kan ik werken of studeren in dbieb?

Ja, dat kan. Je kunt van werk- en studieplekken in dbieb gebruik maken volgens de 1,5 meter richtlijnen. Dit betekent dat je alleen gebruik kunt maken van de plekken die zijn voorzien van een stoel en een zwarte placemat. Het is niet de bedoeling om het meubilair te verplaatsen, of stoelen aan te schuiven. Voor en na gebruik van je werkplek reinig je het werkblad, het toetsenbord en de muis. Uiteraard kun je ook je eigen laptop meenemen.

Kan ik kopiëren of printen bij dbieb?

Ja, je kunt kopiëren en printen.

Heb ik toegang tot de leestafels?

Ja, de leestafels met kranten en tijdschriften zijn weer geopend.

Kan ik gebruik maken van de toiletten?

Ja, hier kun je gebruik van maken.

Is Café de Bak geopend?

Café de Bak is gesloten. Op het binnenplein heeft Café de Bak een foodtruck geplaatst, waar je een kop koffie, thee en een broodje kunt halen.


Richtlijnen voor het dragen van een mondkapje

Wanneer is het dragen van een mondkapje verplicht?

Iedereen die dbieb bezoekt is verplicht een mondkapje te dragen. De mondkapjesplicht vervalt als je gaat zitten. Bijvoorbeeld als je plaatsneemt aan de leestafel of een werkplek. Wanneer je opstaat en rondloopt, moet het mondkapje weer op.

Voor wie geldt de mondkapjesplicht?

Voor iedereen van 13 jaar en ouder. Voor mensen die vanwege een ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, wordt een uitzondering gemaakt.  

Wat wordt verstaan onder een mondkapje?

Een mondkapje moet de neus, mond en kin bedekken. Een spatscherm bedekt deze lichaamsdelen niet volledig en mag daarom niet gebruikt worden. Sjaals en zakdoeken gelden ook niet als voldoende beschermend. Een zelfgemaakt mondkapje is wel toegestaan.

Mag ik dbieb bezoeken als ik geen mondkapje bij me heb?

Heb je (nog) geen mondkapje of ben je je mondkapje vergeten? We hebben voor noodgevallen mondkapjes waar je gebruik van kunt maken. Natuurlijk is het de bedoeling dat je je eigen mondkapje meeneemt als je dbieb bezoekt.  

Wat gebeurt er als bezoekers weigeren een mondkapje te dragen?

We gaan ervan uit dat bezoekers de richtlijnen van de RIVM opvolgen en een mondkapje dragen. In dbieb zijn suppoosten aanwezig die toezien op naleving hiervan en bezoekers vriendelijk aanspreken als zij zich niet houden aan de richtlijnen.  


Lenen

Zijn er coronamaatregelen van toepassing op het lenen en terugbrengen van boeken?

Het lenen en terugbrengen van boeken verloopt met ingang van 19 november weer regulier. Begin november hebben we de uitleentermijn met 4 weken verlengd, voor alle boeken die op dat moment waren uitgeleend. Op uitleningen na 18 november geldt weer de ‘normale’ uitleentermijn van 3 weken.

Wanneer moet ik de geleende boeken weer inleveren?

Zodra dbieb weer open is, kunnen geleende boeken worden ingeleverd. Het lenen en terugbrengen van boeken verloopt met ingang van 19 november weer regulier. Begin november hebben we de uitleentermijn met 4 weken verlengd, voor alle boeken die op dat moment waren uitgeleend. Op uitleningen na 18 november geldt weer de ‘normale’ uitleentermijn van 3 weken.

Hoe gaat het inleveren in z'n werk?

Het lenen en inleveren van boeken, tijdschriften en dvd’s doe je contactloos via de zelfservice. Daarna worden ze direct weer aan de collectie toegevoegd en worden ze van je lenerspas afgehaald.  

Kan ik boeken reserveren?

Dat kan. Via mijn dbieb kun je boeken uit andere Friese bibliotheken reserveren. Ook kun je weer boeken reserveren uit bibliotheken buiten Friesland.  

Worden de bezorgde boeken ook weer opgehaald?

Bezorgde boeken kun je vanaf 19 november weer inleveren in dbieb. Ben je niet in de gelegenheid om de boeken zelf terug te (laten) brengen, dan kun je contact met ons opnemen voor een afspraak. Bijvoorbeeld wanneer je tot de risicogroep behoort, of niet mobiel bent.  

Is het mogelijk materialen te verlengen?

Dit is mogelijk, mits de materialen niet zijn gereserveerd. Verlengen kan via mijn dbieb


Activiteiten & zaalverhuur

Kan ik een zaal huren? Welke richtlijnen zijn van toepassing

Ja, onze vergaderruimtes zijn beschikbaar. Om de 1,5 meter richtlijnen te kunnen waarborgen, hebben we de zaalcapaciteit aangepast. Dit betekent dat er minder personen in de ruimte kunnen worden toegelaten. Daarnaast zijn de algemene richtlijnen van toepassing, die op deze pagina worden uitgelegd.

Ik heb een activiteit geboekt. Gaat dit door?

De meeste cursussen en workshop zijn vanwege Corona geannuleerd of uitgesteld tot in het nieuwe jaar. Uitzonderingen hierop zijn:

Spreekuren >> raadpleeg de agenda voor de juiste data en locaties

Online activiteiten >> raadpleeg de agenda voor de juiste data en locaties

Jeugdworkshops >> sommige workshops vinden online plaats. Raadpleeg de agenda voor de juiste data en locaties.

Hoe kan ik een activiteit reserveren?

Het reserveren van een activiteit verloopt online, via de webagenda op onze website. Het voordeel van een online reservering is dat persoonlijk/handcontact vermeden wordt. Indien gewenst, is het ook mogelijk om telefonisch te reserveren.

Om één van onze spreekuren te bezoeken is een reservering niet nodig. Wel vragen wij je bij aanvang om een registratieformulier in te vullen.

Hoe kan ik een activiteit reserveren?

Het reserveren van een cursus, workshop, lezing of college verloopt online, via de webagenda op onze website. Het voordeel van een online reservering is dat persoonlijk/handcontact vermeden wordt. Indien gewenst, is het ook mogelijk om telefonisch te reserveren.  

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

We adviseren dringend om bij een bezoek aan dbieb een mondkapje te dragen.

Hoe garandeert dbieb 1,5 meter tijdens de activiteiten?

In dbieb zijn looproutes aangebracht; zo kom je zo weinig mogelijk in contact met andere bezoekers. Er is voldoende ruimte in dbieb en als je onderweg rekening houdt met andere bezoekers en elkaar de ruimte als dit nodig is, hoeft afstand houden geen probleem te zijn. Ook in de ruimtes waar de spreekuren gehouden worden, is voldoende afstand te houden. Er zijn transparantie schermen geplaatst tussen de vrijwilliger en de bezoeker. Ook in de wachtruimte is afstand houden goed mogelijk.

Welke maatregelen zijn genomen m.b.t. hygiëne en ventilatie?

Bij de ingang van dbieb en in de cursusruimtes zijn desinfectiemiddelen aanwezig. Als je het prettig vindt, kun je voor aanvang van een spreekuur/activiteit de plek waar je wilt zitten desinfecteren. In ieder geval doe je dit na afloop van de activiteit. De flacons met desinfectiemiddel worden steeds na afloop gereinigd. Als extra maatregel staat in elke ruimte een luchtzuiveringsmachine. Zo kan de ruimte optimaal geventileerd worden.

Ik twijfel bij nader inzien of ik wil meedoen

Twijfel je over de veiligheid in dbieb, neem dan gerust contact met ons op. We kijken dan samen of we er iets aan kunnen doen, zodat je alsnog met een veilig gevoel kunt deelnemen. Is je twijfel niet weggenomen, dan kun je dat aangeven en restitueren we het cursusgeld.

Ik heb gezondheidsklachten. Mag ik dbieb bezoeken?

Bij gezondheidsklachten vragen we je om thuis te blijven.  


Bezorgservice

Wie kan gebruik maken van de bezorgservice?

De bezorgservice is voor alle leden van dbieb. De gratis bezorgservice levert jouw romans, thrillers of tijdschriften gratis bij je thuis.

Hoe kan ik gebruik maken van de bezorgservice?

De boeken reserveer je met het speciale bestelformulier. Vul alle velden in en verstuur het formulier. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op om een afspraak te maken.  

Hoe lang duurt het voor de materialen bezorgd worden?

We doen ons best alles zo snel mogelijk klaar te zetten om bij je thuis te bezorgen. Reken op minimaal twee werkdagen, mogelijk langer.  

Worden de bezorgde boeken ook weer opgehaald?

Bezorgde boeken kun je vanaf 19 november weer inleveren in dbieb. Ben je niet in de gelegenheid om de boeken zelf terug te (laten) brengen, dan kun je contact met ons opnemen voor een afspraak. Bijvoorbeeld wanneer je tot de risicogroep behoort, of niet mobiel bent.

Zijn er kosten verbonden aan de bezorgservice?

Nee, de bezorgservice is gratis voor alle leden van dbieb.


Geen antwoord op je vraag gevonden?