meestgestelde vragen

Op deze pagina vind je antwoorden op veel gestelde vragen rondom Corona. Zit het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur gerust een mail naar klantenservice@dbieb.nl of neem telefonisch contact met ons op via 058 – 234 77 77 (ma-vr 9.00-17.00 uur).

Algemeen

Basisregels voor iedereen en overal

Met ingang van 25 september vervallen veel ‘dwingende’ richtlijnen. Vanuit de overheid worden echter wel adviezen gegeven, die overal voor iedereen van toepassing zijn. Dus ook voor een bezoekje aan dbieb:

 • Blijf thuis bij klachten en laat je zo snel mogelijk testen op het coronavirus.
 • Houd afstand van elkaar
 • Was vaak je handen en hoest of nies in je elleboog.
 • Wij zorgen voor voldoende frisse lucht.

Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Nee, het dragen van een mondkapje is niet meer verplicht in dbieb. 

Ik heb gezondheidsklachten. Mag ik dbieb bezoeken?

Bij gezondheidsklachten vragen we je om thuis te blijven.

Moet ik bij mijn bezoek aan dbieb een Coronatoegangsbewijs laten zien?

Bibliotheken worden beschouwd als doorstroomlocaties. Daarom is er geen coronatoegangsbewijs nodig. Ook is er voor bibliotheken geen maximum gesteld aan het aantal bezoekers.

Er is géén coronatoegangsbewijs nodig voor:

 • Lenen en terugbrengen van boeken en ander verblijf in dbieb
 • Bezoeken van inloopspreekuren
 • Werken en studeren in dbieb
 • Deelname aan de meeste cursussen en lezingen

Er is wel een coronatoegangsbewijs nodig voor:

 • Deelname aan colleges, lezingen, voorstellingen en andere evenementen in de Kapel of een van de andere zalen van dbieb Leeuwarden
 • Deelname aan lezingen en voorstellingen in de vestigingen van dbieb in Burgum, Grou, Gytsjerk en Stiens

In de agenda op dbieb.nl wordt steeds bij een activiteit en op je toegangsticket aangegeven of een coronatoegangsbewijs verplicht is. Waar geen vermelding staat, is geen bewijs nodig.

Voor alle activiteiten en evenementen, hanteert dbieb een maximale bezoekersnorm van 75%.

Hoe kan ik weten voor welke voorstelling een Coronatoegangsbewijs nodig is?

Als je voor een voorstelling een coronatoegangsbewijs nodig hebt, wordt dit vermeld op de website. In het agenda-item van de betreffende activiteit staat dan een duidelijke vermelding. Ook op het toegangsticket wordt dit vermeld. 

Kan ik werken of studeren in dbieb?

Ja, dat kan. De werk- en studieplekken worden weer volledig opengesteld. De Stille Studiezaal wordt op een later moment weer opengesteld. Op de tafels staan desinfectiemiddelen klaar om voor en na gebruik het werkblad, het toetsenbord en de muis te reinigen. Uiteraard kun je ook je eigen laptop meenemen.

Kan ik meedoen aan activiteiten in dbieb?

Alle activiteiten zijn weer opgestart. Vrijwel alle spreekuren, workshops, cursussen, bijeenkomsten en tentoonstellingen zijn zonder coronatoegangsbewijs te bezoeken. Voor sommige activiteiten is wél een coronatoegangsbewijs nodig. Het gaat om de volgende activiteiten:

 • Lezingen, voorstellingen en andere evenementen in de Kapel of een van de andere zalen van dbieb Leeuwarden
 • Lezingen en voorstellingen in de vestigingen van dbieb in Burgum, Grou, Gytsjerk en Stiens

In de agenda op dbieb.nl wordt steeds bij een activiteit aangegeven of een coronatoegangsbewijs verplicht is. Waar geen vermelding staat, is geen bewijs nodig.

Voor alle activiteiten en evenementen hanteert dbieb een maximale bezoekersnorm van 75%.

Voor welke activiteiten is een coronatoegangsbewijs nodig?

Vrijwel alle spreekuren, workshops, cursussen, bijeenkomsten en tentoonstellingen zijn zonder coronatoegangsbewijs te bezoeken. Voor sommige activiteiten is wél een coronatoegangsbewijs nodig. Het gaat om de volgende activiteiten:

 • Lezingen, voorstellingen en andere evenementen in de Kapel of een van de andere zalen van dbieb Leeuwarden
 • Lezingen en voorstellingen in de vestigingen van dbieb in Burgum, Grou, Gytsjerk en Stiens

In de agenda op dbieb.nl wordt steeds bij een activiteit aangegeven of een coronatoegangsbewijs verplicht is. Waar geen vermelding staat, is geen bewijs nodig.

Voor alle activiteiten en evenementen hanteert een maximale bezoekersnorm van 75%.

Hoe werkt een coronatoegangsbewijs?

Voor aanvang van een evenement of voorstelling wordt om een coronabewijs gevraagd. Je kunt de volgende coronabewijzen gebruiken voor toegang:

 • Een vaccinatiebewijs
 • Een herstelbewijs
 • Een negatieve testuitslag via testen voor toegang

Je kunt een van deze drie mogelijkheden tonen via de CoronaCheck-app. Een medewerker van dbieb scant de QR-code en ziet dan in enkele seconden een groen vinkje. De code mag ook op papier getoond worden. Natuurlijk waarborgen we je privacy en bespreken we eventuele onduidelijkheden of vragen buiten de wachtrij.

Hoe werkt de CoronaCheck-app?

Met de CoronaCheck-app kun je je vaccinatiebewijs, je herstelbewijs of je negatieve testuitslag via testen voor toegang uploaden. Wil je graag wat hulp bij het gebruik van de app, dan biedt dbieb verschillende manieren van hulp:

Bekijk op Digisterker - uitlegcoronacheck.nl. hoe je de app kunt downloaden op je telefoon, hoe je je vaccinatie- of testbewijs uploadt, etc.

Wil je graag wat meer uitleg, bekijk dan dit filmpje  Info over de Corona Check App , waarin collega Renate stap voor stap laat zien hoe de app werkt.

Toch liever persoonlijke hulp? Kom dan langs tijdens één van onze Digi-inloopspreekuren. Kijk hier wanneer er bij jou in de buurt een spreekuur is. 

Welke groepen zijn uitgezonderd van het gebruik van coronatoegangsbewijzen?

Kinderen tot 13 jaar hoeven voor toegang geen coronatoegangsbewijs te tonen. Kinderen van 6-12 jaar worden wel dringend geadviseerd voorafgaand aan de activiteit een zelftest af te nemen.

Kan ik weer een zaal huren?

De zalen zijn via de pagina zaalverhuur weer beschikbaar voor verhuur. Voor zaalverhuur hanteert dbieb een maximale bezoekersnorm van 75%. De huurder is zelf verantwoordelijk voor een juiste naleving van de richtlijnen.

 

Welke maatregelen treft dbieb in het kader van hygiëne en ventilatie?

In elke zaal/cursusruimte staat een luchtzuiveringsmachine, die de lucht filtert. Hiermee zorgen we voor een optimale luchtkwaliteit. Bij de ingang, op de werkplekken en in de cursusruimtes zijn desinfectiemiddelen aanwezig.

Is Café de Bak geopend?

Café de Bak is open en hanteert eigen richtlijnen voor een bezoek.


Lenen, inleveren, reserveren en verlengen

Vanwege Corona durf ik nog niet naar dbieb te komen. Kan ik toch boeken lenen?

Ja, iedereen die lid is van dbieb kan gebruik maken van de bezorgservice. Deze service is blijvend aan onze diensten toegevoegd. Hoe het plaatsen van een bestelling in zijn werk gaat, lees je op de pagina boeken laten bezorgen.

 


Bezorgservice

Wie kan gebruik maken van de bezorgservice?

De bezorgservice is voor alle leden van dbieb die wonen in het verzorgingsgebied van dbieb (gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel). De gratis bezorgservice levert jouw romans, thrillers of tijdschriften gratis bij je thuis. De bezorgservice is voor alle leden van dbieb. De gratis bezorgservice levert jouw romans, thrillers of tijdschriften gratis bij je thuis.

Hoe kan ik gebruik maken van de bezorgservice?

De boeken reserveer je met het speciale bestelformulier. Vul alle velden in en verstuur het formulier. Binnen 5 werkdagen bezorgen we je bestelling bij je thuis.

Hoe lang duurt het voor de materialen bezorgd worden?

We doen ons best alles zo snel mogelijk klaar te zetten om bij je thuis te bezorgen. Reken op minimaal twee werkdagen, mogelijk langer.  

Worden de bezorgde boeken ook weer opgehaald?

Ja, het is mogelijk om bij een bezorging je gelezen boeken weer mee te geven. Je kunt dit aangeven op het bestelformulier.

Zijn er kosten verbonden aan de bezorgservice?

Nee, de bezorgservice is gratis voor alle leden van dbieb.


Geen antwoord op je vraag gevonden?