Alle vestigingen van dbieb zijn vanaf donderdag 20 mei weer open. Voor vragen over de onze dienstverlening en de Coronarichtlijnen verwijzen we je graag naar de pagina met meest gestelde vragen. Onze online-activiteiten en de spreekuren gaan door. Raadpleeg hiervoor de webagenda.

meestgestelde vragen

Op deze pagina vind je antwoorden op veel gestelde vragen rondom Corona. Zit het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur gerust een mail naar klantenservice@dbieb.nl of neem telefonisch contact met ons op via 058 – 234 77 77 (ma-vr 9.00-17.00 uur).

Algemeen

Is dbieb weer open?

Alle vestigingen van dbieb gaan open op 20 mei, volgens de reguliere openingstijden. Die vind je hier. Je kunt langskomen voor het afhalen en terugbrengen van boeken en ook voor een verblijf in dbieb. Bijvoorbeeld voor werken of studeren.  

Zijn de overige bibliotheken in Fryslân ook open?

De overige bibliotheken in Fryslân gaan op de volgende momenten weer open:
20 mei: Bibliotheek Drachten en Bibliotheken Zuidoost Friesland
25 mei: Bibliotheken Mar en Fean en Bibliotheek Noordoost Fryslân

Aan welke richtlijnen moet ik mij houden als ik dbieb bezoek?

  • Houd binnen en buiten 1,5 meter afstand
  • Vul voor binnenkomst de gezondheidscheck in. Dit kan via een QR code of d.m.v. het invullen van een vragenformulier
  • Voor onze bezoekers is het verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen
  • Onze medewerkers dragen niet-medische mondkapjes
  • Ontsmet je handen bij binnenkomst
  • Maak geen handcontact
  • Hoest en nies in de elleboog en neem papieren zakdoekjes mee
  • Verkouden of griepklachten? Blijf thuis (ook als iemand uit je gezin deze klachten heeft)

Hanteert dbieb een maximaal aantal bezoekers?

Ja, per vestiging is een maximaal aantal bezoekers bepaald. In alle vestigingen van dbieb maken we gebruik van een digitale personenteller. Een medewerker van dbieb ziet toe op het aantal bezoekers en op naleving van de Coronarichtlijnen.

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Ja, het dragen van een mondkapje is verplicht in dbieb.

Hoe garandeert dbieb de 1,5 meter richtlijnen?

In dbieb zijn looproutes aangebracht; zo kom je zo weinig mogelijk in contact met andere bezoekers. Er is voldoende ruimte in dbieb en als je onderweg rekening houdt met andere bezoekers en elkaar de ruimte als dit nodig is, hoeft afstand houden geen probleem te zijn.

 

Ik heb gezondheidsklachten. Mag ik dbieb bezoeken?

Bij gezondheidsklachten vragen we je om thuis te blijven.

Moet ik mijn bezoek aan dbieb registreren?

Ja, voordat je een vestiging van dbieb binnengaat, vragen we om een registratie en een gezondheidscheck. Dit kan op twee manieren:

1 Door het scannen van een QR code

Bij de ingang vind je posters met daarop een QR code. Scan je deze code, dan word je doorverwezen naar een online gezondheidscheck. Na het invullen van een aantal vragen over je gezondheid, toont het scherm een rood of groen vinkje. Op vertoon van een groen vinkje op het scherm van je telefoon, ben je welkom in dbieb. De gegevens worden door ons uitsluitend voor eventueel bron- en contactonderzoek bewaard en worden na 14 dagen vernietigd.

2 Door een mondelinge gezondheidscheck en registratie van naam en e-mailadres

Bij de ingang van dbieb kun je bij één van onze medewerkers een gezondheidscheck doen. Na het beantwoorden van een aantal vragen, leggen we je naam, mailadres en telefoonnummer vast. Heb je geen gezondheidklachten, dan ben je welkom in dbieb. Je naam, mailadres en telefoonnummer worden door ons uitsluitend voor eventueel bron- en contactonderzoek bewaard en worden na 14 dagen vernietigd.

Kan ik werken of studeren in dbieb?

Ja, dat kan. Je kunt van werk- en studieplekken in dbieb gebruik maken volgens de 1,5 meter richtlijnen. Dit betekent dat je alleen gebruik kunt maken van de plekken die zijn voorzien van een stoel en een zwarte placemat. Het is niet de bedoeling om het meubilair te verplaatsen, of stoelen aan te schuiven. Voor en na gebruik van je werkplek reinig je het werkblad, het toetsenbord en de muis. Uiteraard kun je ook je eigen laptop meenemen.

Kan ik printen, scannen en kopiëren in dbieb?

Ja, dat kan. Je kunt gratis scans maken van documenten. Printen en kopiëren kost 5 cent per kant (zwart-wit A4) of 50 cent per kant (kleur A4).

Kan ik meedoen aan activiteiten in dbieb?

Het is nog niet mogelijk om activiteiten in groepsverband bij te wonen. Ook verhuren we nog geen zalen aan groepen. De 1 op 1 spreekuren zijn op afspraak te boeken via onze website. 

Wanneer worden de activiteiten in dbieb weer opgestart?

Op dit moment staan de richtlijnen niet toe om activiteiten aan te bieden aan groepen. Via onze social media, nieuwsbrief en website kun je op de hoogte blijven van ontwikkelingen. 

Is het mogelijk om een zaal te reserveren?

Nee, dat is nu nog niet mogelijk.

Is Café de Bak geopend?

Café de Bak is gesloten, maar op het tweede binnenplein vind je Bajes Beach. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje.


Lenen, inleveren, reserveren en verlengen

Zijn er coronamaatregelen van toepassing op het lenen en terugbrengen van boeken?

Het lenen en terugbrengen van boeken verloopt met ingang van 19 november weer regulier. Begin november hebben we de uitleentermijn met 4 weken verlengd, voor alle boeken die op dat moment waren uitgeleend. Op uitleningen na 18 november geldt weer de ‘normale’ uitleentermijn van 3 weken.

Waar en wanneer kan ik mijn boeken inleveren?

Vanaf 20 mei kun je weer naar dbieb komen om zelf je boeken in te leveren.

Vanwege Corona durf ik nog niet naar dbieb te komen. Kan ik toch boeken lenen?

Ja, iedereen die lid is van dbieb kan gebruik maken van de bezorgservice. Deze service is blijvend aan onze service toegevoegd. Hoe het plaatsen van een bestelling in zijn werk gaat, lees je op de pagina boeken laten bezorgen.

Kan ik nog steeds online boeken bestellen?

Met ingang van 20 mei zijn alle vestigingen weer regulier open en zijn de afhaalloketten gesloten. Je kunt je boeken reserveren via mijn dbieb of via de Wise App. Zodra je reservering klaarligt, ontvang je van ons een afhaalbericht per mail. De gereserveerde materialen kun je daarna binnen 7 dagen afhalen tijdens de reguliere openingstijden van jouw vestiging.


Bezorgservice

Wie kan gebruik maken van de bezorgservice?

De bezorgservice is voor alle leden van dbieb die wonen in het verzorgingsgebied van dbieb (gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel). De gratis bezorgservice levert jouw romans, thrillers of tijdschriften gratis bij je thuis. De bezorgservice is voor alle leden van dbieb. De gratis bezorgservice levert jouw romans, thrillers of tijdschriften gratis bij je thuis.

Hoe kan ik gebruik maken van de bezorgservice?

De boeken reserveer je met het speciale bestelformulier. Vul alle velden in en verstuur het formulier. Binnen 5 werkdagen bezorgen we je bestelling bij je thuis.

Hoe lang duurt het voor de materialen bezorgd worden?

We doen ons best alles zo snel mogelijk klaar te zetten om bij je thuis te bezorgen. Reken op minimaal twee werkdagen, mogelijk langer.  

Worden de bezorgde boeken ook weer opgehaald?

Ja, het is mogelijk om bij een bezorging je gelezen boeken weer mee te geven. Je kunt dit aangeven op het bestelformulier.

Zijn er kosten verbonden aan de bezorgservice?

Nee, de bezorgservice is gratis voor alle leden van dbieb.


Geen antwoord op je vraag gevonden?