Alle vestigingen van dbieb zijn vanaf donderdag 20 mei weer open. Voor vragen over de onze dienstverlening en de Coronarichtlijnen verwijzen we je graag naar de pagina met meest gestelde vragen. Onze online-activiteiten en de spreekuren gaan door. Raadpleeg hiervoor de webagenda.

digi-hulp voor thuis

terug naar leren

Op deze pagina vind je stap-voor-stapuitleg over praktische zaken, zoals contact onderhouden via WhatsApp, over online boodschappen doen, maar ook over betrouwbare gezondheidsinformatie en de CoronaMelder. Ook geven we een paar leuke tips voor je computer of tablet.

Digitale vragen

Heb je hulp nodig bij het oefenen op de computer, bij het gebruik van Whatsapp of andere online toepassingen? meld je dan aan voor hulp. Een medewerker van dbieb belt zo snel mogelijk om je te helpen.

stel hier je vraag of bel 058-2347777

digitale hulp

CoronaMelder

De app CoronaMelder. Je hebt er vast al over gehoord; de app van de overheid om het coronavirus te helpen beheersen en bestrijden.

Het gebruik van de app is vrijwillig. Het is best een lastige keuze of je de CoronaMelder wilt gebruiken. We helpen je graag bij het kiezen. En als je besluit de app te gebruiken? Dan helpen we je bij het installeren van de app.

Veilig je klachten opzoeken bij thuisarts.nl

thuisarts

Er zijn veel sites en apps rondom gezondheid. Maar er is er maar één die huisartsen ook gebruiken als ondersteuning bij voorlichting aan hun patiënten: thuisarts.nl.

Donorregisteratie

donorvoorlichting

Op 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar komt dan in het nieuwe Donorregister. Lees hoe het werkt en hoe je er hulp bij kunt krijgen.

 

Oefenen met computer & tablet

Wil je leren werken met computers en internet? Een mailtje sturen? Iets kopen of opzoeken op internet? Maak een gratis account aan bij Oefenen.nl en log meteen in.

N.B. Nu ook Klik & Tik. Veilig online.

Oefenen met je DigiD

Om je overheids- en gezondheidszaken te regelen heb je vaak DigiD nodig. Bij Digisterker door doen vind je boekjes waarmee je stap-voor-stap leert hoe je allerlei zaken op internet moet regelen. In de boekjes leer je hoe je je DigiD moet gebruiken.

N.B.  Onder het kopje "Meer leren" - op het 3e tabblad - staat uitleg over het via DigiD aanmelden voor een Coronatest.  

In contact blijven via WhatsApp

Met Whatsapp stuur je vanaf je telefoon of tablet berichten naar familie en vrienden. Het downloaden op je Androidtelefoon of -tablet is zo gedaan. We helpen je graag op weg met tips en trucs om het gebruik van WhatsApp nóg gemakkelijker maken.

Voorkom eenzaamheidsvirus, help ouderen met videobellen

Ouderen in zorginstellingen mogen geen bezoek meer ontvangen. Het eenzaamheidsvirus ligt op de loer en dan is videobellen een uitkomst! Maar hoe werkt dat nu precies? Op de website oefenen.nl wordt dit stap voor stap uitgelegd.

'Thuis online' van Seniorweb

Met 'Thuis online' van Seniorweb krijg je stap-voor-stap uitleg over praktische online zaken, zoals contact onderhouden via WhatsApp of Skype en online boodschappen doen. Om gebruik te kunnen maken van de hulpdiensten van Seniorweb kun je eenvoudig een gratis account aanmaken voor 3 maanden.  
 

Online boodschappen doen

Leer snel hoe het moet met de instructiefilmpjes hieronder.

Samen Leeuwarden

Heb je ergens hulp bij nodig of wil je graag hulp aanbieden? Plaats je vraag of aanbod dan op SamenLeeuwarden, een overzicht van hulp initiatieven.

Tytsjerksteradiel acties

Op 'Tytsjerksteradiel acties' vind je de acties en initiatieven in de gemeente Tytsjerksteradiel. Het gaat dan bijvoorbeeld om boodschappen doen voor elkaar, thuisbezorging van boodschappen, aandacht voor ouderen of vervoer naar een andere plaats.

Zo herken je nepnieuws over corona

Dagelijks wordt er nepnieuws verspreid. Door al het nieuws rondom Corona, is er veel misleidende informatie en door de hoeveelheid nieuws kan het onrust veroorzaken.

Vier tips:

  1. Kijk naar de afzender van het bericht. Bestaat deze echt? Kijk goed naar de website en de bron.
  2. Wordt het bericht ook verspreid via reguliere, landelijk gerespecteerde media?
  3. Kijk goed naar foto's en video's. Klopt het wat je ziet?
  4. Praat erover, vraag anderen. Als je twijfelt vraag iemand om met je mee te kijken. Stuur niet zomaar iets door.

Nepnieuws ontmaskerd

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Nieuws over het virus verspreidt zich razendsnel, ook nepnieuws.

Medialogica volgt de ontwikkelingen op de voet en probeert mythes door te prikken, Dit noem je debunken.


Leuke tips voor je computer of tablet

Gebruik je mijn dbieb al?

Mijn dbieb is je persoonlijke account, dat hoort bij je lidmaatschap van dbieb. Via je computer en/of de Wise app op je telefoon activeer je je account en kun je 24/7 gemakkelijk en snel verlengen, boeken op je verlanglijst zetten, reserveringen checken en nog veel meer.

Spelletjes spelen

Spelletjes zijn er in vele soorten en maten. Denk aan gezelschapsspellen, bordspellen en denksporten. Van veel populaire spellen zijn ook digitale varianten gemaakt. Seniorweb zet een paar gratis varianten op een rij.

E-books en luisterboeken lenen

Ben je lid van dbieb? Dan mag je gratis e-books en luisterboeken lenen in de Online Bibliotheek App. Ook kun je e-books voor je e-reader lenen via www.onlinebibliotheek.nl