geo cache digitaal burgerschap

terug naar leren

1 deepfake

Geloof jij wat je ziet? Door Deepfake technologie zijn sommige nepvideo’s niet meer van echt te onderscheiden. In deze opdracht leren deelnemers hoe ze deepfakes kunnen herkennen.

 

youtube filmpje

www.deepware.ai

2 sexting

Via smartphones en internet wordt tegenwoordig volop geflirt, waarbij soms ook foto’s verstuurd worden naar anderen. Dit kan leuk zijn, maar ook voor vervelende situaties zorgen. Bijvoorbeeld als die foto wordt doorgestuurd naar andere mensen. In deze opdracht leer je wat sexting is, hoe je dat veilig doet en waar je terecht kunt met vragen.

fier

rutgersstichting

helpwanted

vraag het de politie

3 locatievoorziening op je smartphone

Via sociale media houden we elkaar van allerlei dingen op de hoogte: wat je doet, met wie en waar je bent. Ook helpen apps je om je route te bepalen of om je stappen te tellen. Maar wil je wel dat iedereen altijd weer waar jij bent? In deze opdracht leer je meer over de locatievoorzieningen op je telefoon. Je checkt onder andere de locatie-instellingen op je eigen telefoon.

Data Detox Kit jeugd & jongeren

4 fake news

Tegenwoordig roepen mensen al snel dat iets Fake News is. Hierdoor is het soms maar moeilijk te bepalen wat je wél of níet moet geloven. Maar hoe weet je nou of artikelen of berichten die je leest echt of nep zijn? In deze opdracht leer je waar je op moet letten om te kunnen bepalen of nieuws echt nieuws of nepnieuws is.

Data Detox Kit jeugd & jongeren

5 producten vergelijken

Online winkelen is makkelijk, leuk en verleidelijk. Maar hoe vind je nou tussen alle website de beste aanbieding voor het product dat je wilt aanschaffen? In deze opdracht leer je hoe je online producten kunnen vergelijken. Ook kan er met de opdracht iedere week een supermooie cadeaumand worden gewonnen!

kieskeurig

pricewise

consumentenbond

klik hier om je foto in te sturen

6 telefoon abonnementen

Een mobiele telefoon: niemand kan tegenwoordig nog zonder! Het kiezen van een abonnement of belbundel die bij jou past kan soms heel ingewikkeld zijn. Bij deze opdracht krijg je informatie over waar je op moet letten bij het afsluiten van een telefoonabonnement. Ook onderzoek je wanneer een abonnement nou écht goedkoper is dan prepaid bellen.

consumentenbond

prijsvergelijken

7 marktplaats

Marktplaats is dé plek online om dingen te kopen en te verkopen. Tweedehands of nieuw. Kleine winkels, grote bedrijven maar ook particulieren kunnen op Marktplaats handelen. Helaas zitten er ook criminelen en oplichters op Marktplaats. In deze opdracht leer je een aantal veel gebruikte oplichtingstrucs herkennen.  

marktplaats

oefenen.nl

8 zorgverzekering

Het afsluiten van een zorgverzekering is verplicht in Nederland. En vaak behoorlijk duur! In deze opdracht leer je meer over het online vinden van vergoedingen, het indienen van declaraties en het overstappen naar de beste zorgverzekering voor jezelf.

independer

9 bibliotheekvoorzieningen

10 VOG aanvragen

Vaak moet je een VOG aanvragen als je een stageplek of een (bij)baan wilt. Bijvoorbeeld omdat je in deze baan of stage met mensen, persoonlijke gegevens of andere gevoelige zaken in aanraking komt. Maar wat houdt zo’n VOG nou eigenlijk in? In deze opdracht leer je meer over (het aanvragen van) een VOG.

gemeente leeuwarden

buurtservicepunt

11 studiefinanciering

Als je in Nederland studeert op het mbo, hbo of universiteit dan heb je recht op studiefinanciering. Maar hoe werkt dat nou precies? In deze opdracht leer je hoe studiefinanciering er precies uitziet en hoe je gebruik maakt van een handige rekenhulp voor studiefinanciering.

dbieb

buurtservicepunt

duo

12 omgaan met wachtwoorden

Voor al je online accounts heb je een wachtwoord nodig. Het lijkt dan wel zo gemakkelijk om altijd hetzelfde wachtwoord te gebruiken, toch? Of toch niet? In deze opdracht leer je waarom het belangrijk is om altijd voorzichtig om te gaan met je wachtwoorden, of dat nu voor school, email of DigiD is.

Data Detox Kit jeugd & jongeren