Vanaf maandag 28 november sluiten alle vestigingen om 17.00 uur. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht en hanteert dbieb de anderhalvemeter richtlijn. Activiteiten in de avonduren zijn uitgesteld tot na 18 december. Voor activiteiten die plaatsvinden in de Kapel, vragen we een coronatoegangsbewijs. Bekijk onze aangepaste richtlijnen.

Nederlands leren

terug naar leren

Om je goed te kunnen redden, is het handig als je goed Nederlands kunt lezen en schrijven. Bijvoorbeeld op het werk, als je medicijnen gebruikt of als je een formulier moet invullen. En als je kinderen hebt, wil je ze natuurlijk graag helpen met school. In dbieb kunt je meedoen aan Nederlandse lessen.
 

 

Nederlands voor statushouders

Voor wie: mensen die nieuw in Nederland en die de Nederlandse taal willen leren.

Hoe: In een oefengroep met hulp van een taalvrijwilliger

Wat: Je kunt twee keer per week gratis meedoen.

Er zijn lessen op:

  • ma-vr 10.00-12.00 uur

In de schoolvakanties zijn er geen lessen.

Meedoen?
Bel of mail met Marleen Holwerda van Amaryllis
taal@amaryllisleeuwarden.nl 
tel. 06-13966564

Taalgroep

Voor wie: Voor iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven.

Hoe: In een kleine groep oefenen, met veel persoonlijke aandacht.

Wat: Samen met het ROC Friesland College geeft dbieb lessen in de Nederlandse taal, in dbieb Leeuwarden of dbieb Burgum.

Er zijn lessen op:

  • ma 13.30-15.30 uur, dbieb Leeuwarden
  • do 9.30-11.30 uur, dbieb Burgum

Meedoen?
Bel of mail met FROC Friesland College voor meer informatie.
coordinatiepunt@fcroc.nl
telefoon: 088 060 2200
Of meld je aan via www.ikleermeer.nl of bij de balie van dbieb.

Voorlezen voor volwassenen

Voorlezen alleen leuk voor kinderen? Wij denken dat iedereen van voorlezen houdt... Daarom organiseert dbieb een voorleeshalfuur voor volwassenen bij Recycle Boulevard Estafette.

kijk wanneer het is

Bijblijven en oefenen

Heb je een cursus gedaan? Dan is het belangrijk om te blijven oefenen. Je kunt bij de bibliotheek terecht voor speciale boeken en kranten. Deze boeken zijn makkelijk geschreven, maar de onderwerpen zijn niet kinderachtig. Ook kun je op computers thuis of in dbieb oefenen met taal, zoals met Oefenen.nl

In de dbieb Leeuwarden, Burgum en Grou vind je een kast Taalhuis met speciale boeken.

Ook voor kinderen

Om taalproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat kinderen veel oefenen. Geef je kind een goede start en lees regelmatig voor! Kinderen van 0 tot 18 kunnen gratis lid worden van de bibliotheek!

Lezen in eenvoudige taal

Meer boeken in eenvoudige taal

Dossier Laaggeletterdheid

dossier laaggeletterdheid

Informatie over laaggeletterdheid, de gevolgen ervan en de initiatieven op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau om laaggeletterdheid te bestrijden. Ook is er informatie over wat je kunt doen om laaggeletterdheid te herkennen.

Voordelig lid

Volg je een van onze cursussen? Dan kun je een gratis proefabonnement krijgen bij dbieb. Bovendien kun je dan gratis internetten in dbieb.

Video's