Alle vestigingen van dbieb zijn vanaf donderdag 20 mei weer open. Voor vragen over de onze dienstverlening en de Coronarichtlijnen verwijzen we je graag naar de pagina met meest gestelde vragen. Onze online-activiteiten en de spreekuren gaan door. Raadpleeg hiervoor de webagenda.

nederlands leren

Nederlands bij dbieb

Samen met het ROC Friesland College geeft dbieb lessen in de Nederlandse taal. Als je moeite hebt met lezen en schrijven kun je meedoen aan de lessen in dbieb Leeuwarden of dbieb Burgum. De groepjes zijn klein en er is veel persoonlijke aandacht.

  • Leeuwarden: ma 13.30-15.30 uur
  • Burgum: do 9.30-11.30 uur
Meer weten en aanmelden

Wil je weten of je kennis van Nederlands voldoende is? Ken je iemand die lezen en schrijven lastig vindt? Bij het ROC Friesland College kun je eerst een taaltoets doen. Dan weten ze welke taalcursus bij je past.

ROC Friesland College
telefoon: 088 060 2200
e-mail: coordinatiepunt@fcroc.nl


Je kunt je ook aanmelden op www.ikleermeer.nl

Taal oefenen statushouders & nieuwkomers

Iedere dag worden in dbieb taallessen gegeven aan statushouders & nieuwkomers. Met hulp van een vrijwilliger van Amaryllis oefenen zij de Nederlandse taal. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die nieuw in Nederland zijn en die niet hoeven in te burgeren. Mensen die nog gaan inburgeren, er mee bezig zijn of klaar zijn maar nog moeite hebben met vervolgstappen. Hoe dan ook, iedereen die de taal wil oefenen en die de Nederlandse taal niet als moedertaal heeft, is welkom om mee te doen.
Je kunt twee keer per week gratis meedoen.

Er zijn lessen op:

  • maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00-12.00 uur
  • woensdag van 14.00-16.00 uur

In de schoolvakanties zijn er geen lessen, er zijn tijdelijk geen lessen in verband met de corona maatregelen.

Meer weten of aanmelden?
Amaryllis, Marleen Holwerda
taal@amaryllisleeuwarden.nl
tel. 06 13 96 65 64

Bijblijven en oefenen

Heb je een cursus gedaan? Dan is het belangrijk om te blijven oefenen. Je kunt bij de bibliotheek terecht voor speciale boeken en kranten. Deze boeken zijn makkelijk geschreven, maar de onderwerpen zijn niet kinderachtig. Ook kun je op computers thuis of in dbieb oefenen met taal, zoals met Oefenen.nl

In de dbieb Leeuwarden, Burgum en Grou vind je een kast Taalhuis met speciale boeken.

Ook voor kinderen

Om taalproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat kinderen veel oefenen. Geef je kind een goede start en lees regelmatig voor! Kinderen van 0 tot 18 kunnen gratis lid worden van de bibliotheek!

Lezen in eenvoudige taal

Meer boeken in eenvoudige taal

Dossier Laaggeletterdheid

dossier laaggeletterdheid

Informatie over laaggeletterdheid, de gevolgen ervan en de initiatieven op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau om laaggeletterdheid te bestrijden. Ook is er informatie over wat je kunt doen om laaggeletterdheid te herkennen.

Voordelig lid

Volg je een van onze cursussen? Dan kun je een gratis proefabonnement krijgen bij dbieb. Bovendien kun je dan gratis internetten in dbieb.

Video's