Vanaf maandag 28 november sluiten alle vestigingen om 17.00 uur. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht en hanteert dbieb de anderhalvemeter richtlijn. Activiteiten in de avonduren zijn uitgesteld tot na 18 december. Voor activiteiten die plaatsvinden in de Kapel, vragen we een coronatoegangsbewijs. Bekijk onze aangepaste richtlijnen.

week van lezen en schrijven

Van maandag 6 tot en met zondag 12 september komt dbieb, samen met Stichting Lezen & Schrijven in actie voor een geletterd Nederland. Want wist je dat zo'n 2,5 miljoen volwassenen moeite hebben met lezen en schrijven? Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet. Op deze pagina laten we je zien welke impact dit kan hebben op eenvoudige dagelijkse handelingen.

Tijdens de week van lezen en schrijven zetten gemeenten, bedrijven, bibliotheken, scholen en vele duizenden mensen zich in voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen.

Een dag uit het leven van een laaggeletterde

Het is 08.00 uur. ‘Goeiemorgen.’ Ook een laaggeletterde begint de dag met woorden, al staan ze niet geschreven...

een dag uit het leven van

Onzichtbare beperkingen

Niet goed kunnen lezen en schrijven is een beperking die niet zichtbaar is, maar die voor een dagelijkse worsteling zorgt. Luister naar het verhaal van mensen met deze beperking.

Oogst

Beter Nederlands leren met hulp van een vrijwilliger, leidt tot veel meer dan alleen lezen en schrijven. Hoe cursist en vrijwilliger samen een mooie (taal)reis maken, zie je in dit filmpje.

Webinar voor professionals

Kijk op donderdag 9 september mee naar het gratis webinar voor professionals die werkzaam zijn in het sociaal domein. Ontdek hoe Stichting Lezen&Schrijven, Friesland College, Amaryllis en dbieb zich inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en terug te dringen.

link naar het webinar

Kennisbank

Kom je als professional in aanraking met laaggeletterdheid? In deze kennisbank vind je cijfers, onderzoeken, materialen en instrumenten over basisvaardigheden.

Dossier laaggeletterdheid

Meer weten over laaggeletterdheid? Dit digitale dossier bevat veel informatie, links, tips & persoonlijke verhalen. Ontdek ook wat je zelf kunt doen om laaggeletterdheid te herkennen.

Leestest

Hoeveel % van een tekst moet je eigenlijk kunnen begrijpen om hem te kunnen lezen? Ontdek het met deze test. 

Computeren

Bij dbieb leer je (beter) computeren. Om de basiskennis onder de knie te krijgen of om bij te blijven.

Spreekuren

Kom eens langs voor gratis advies over de digitale overheid, werk, geld&recht, levensvragen en opvoeding.

Nederlands leren

Beter Nederlands leren en schrijven, leer je bij dbieb. Voor statushouders én voor Nederlanders die de taal beter willen leren.