8ste dag: Doneer een boek voor de wereldrecordpoging Boekendomino

Gepubliceerd op: 1 mei 2018 10:36

Heb jij nog een boek dat je kunt missen? Eentje waar je bijzondere herinneringen aan hebt? Omcirkel dan een mooie passage en lever je boek in bij één van de verzamelpunten, o.a. bij dbieb. Hele stapels zijn ook welkom*.

Jouw boek en de passage die je kiest krijgen een mooie plek in de Boekendomino die op 8 juli door de bibliotheek in de Blokhuispoort zal slingeren. Hij wordt maar liefst 1,5 km lang en is gemaakt van 12.000 boeken! Als ze allemaal omvallen, verschijnen 8ste dag en dbieb in het Guinness Book of World Records. Er zijn nog duizenden boeken nodig. Help je mee het wereldrecord te vestigen? Lever dan voor 18 mei hier één of meer boeken in. De boeken krijgen na afloop een nieuw leven en een nieuwe eigenaar, want bezoekers mogen een omgevallen boek uitkiezen en meenemen naar huis.

*Bel voor het inleveren van hoge stapels boeken even met Jantine de Nooij (06 538 801 33)
 

8ste dag

8ste dag veroorzaakt op 8 juli 2018 een vijf uur durende kettingreactie van mensen, machines, bouwwerken en performances in de binnenstad van Leeuwarden. Je ziet o.a. 12.000 boeken omvallen (wereldrecordpoging!), bouwwerken instorten, 25 staarten afgeknipt worden, een caravan op water rijden en een bruidspaar trouwen.

De kettingreactie bestaat uit maar liefst 54 culturele en sociale projecten, zogenaamde ‘schakels’. Niet eerder werkten de makers van deze projecten samen, aan zoiets groots. Met het vertellen van verhalen en het laten slagen van 8ste dag als motivatie, weten mensen met verschillende achtergronden en levensstijlen elkaar makkelijker te vinden.

Een schakel kan een domino van boeken zijn, of een lied, of een serie vissers. Elke schakel heeft een eigen plek op de route en wordt in beweging gezet door de voorgaande gebeurtenis. Stopt de beweging, dan stopt het geheel. Terwijl er duizenden mensen toekijken… spannend dus!

8ste dag gaat over het leven. Over opgroeien, lachen, verdriet hebben en ontdekken. Over de invloed die mensen op elkaar hebben. Zoals het leven loopt, zo verloopt de kettingreactie. Vaak vloeiend en soms met een hapering. Het leven is niet perfect. Maar absoluut de moeite waard om steeds opnieuw in gang te zetten. Ja, toch?

De bedenker is Marten Winters (die in 2010 met Het Schip De Lading van papier maché de woelige baren van de Waddenzee wist te trotseren).
8ste dag is onderdeel van hoofdprogramma van LF2018, gratis toegankelijk en erg geschikt voor kinderen.

www.8stedag.nl