boekenweek

Gepubliceerd op: 2 januari 2018 10:00

Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 plaatsvindt, is Natuur.

Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’, deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren, is een romantisch idee.

Griet Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2012. Voor het eerst verschijnt er een Friese vertaling van het Boekenweekgeschenk ‘Sa ’t lan derhinne leit’, vertaald door Jetske Bilker.

De bibliotheken van Leeuwarden en Tytjerksteradiel organiseren een aantal activiteiten tijdens de Boekenweek, zowel rond het thema ‘Natuur’ als aandacht voor de vertaling van het Boekenweekgeschenk.

In dbieb in Grou start op 10 maart een workshop Natuurfotografie door Anja Zwanenburg en bestaat uit twee dagdelen. In deze workshop laat fotografe Anja Zwanenburg zien hoe je op eenvoudige wijze interessante natuurfoto’s kunt maken. Neem je camera mee want je gaat ook buiten aan de slag.

10 en 17 maart van 13.00 uur tot 15.00 uur, dbieb Grou. Kosten € 35,-. Klik hier voor de kaartverkoop.

Dinsdag 13 maart geeft Jantien de Boer (columniste Leeuwarder Courant) een lezing over haar boek ‘Landschapspijn’. In dit boek doet zij een oproep voor een nieuw beleid betreffende landschapsbeheer, waarbij zowel economische motieven als natuurbehoud tegen elkaar worden afgewogen.

13 maart om 20.00 uur, dbieb Leeuwarden. Kosten € 9,-. Klik hier voor de kaartverkoop.

In dbieb in Burgum vertelt Jetske Bilker over de Friese vertaling van het Boekenweekgeschenk 2018 ‘Sa ’t lan derhinne leit’. Daarnaast vertelt Neeltsje Bonnema over haar boek Reilke. Hun verhaal wordt afgewisseld met muziek van Hein Jaap Hilarides.

14 maart om 20.00 uur, dbieb Burgum. Kosten € 6,-. Klik hier voor kaartverkoop.

Behalve deze activiteiten zijn er ook vaste items die in maart in het teken staan van de Boekenweek. In het tabletcafé op 1 maart wordt een aantal natuurapps gedemonstreerd en besproken. Zo is er bijvoorbeeld een mooie app over tuinvogels om de vogels in de tuin te herkennen aan de hand van foto's en geluiden. De app Fauna Fryslân is handig om de Friese namen van zoogdieren, vogels en andere diergroepen te leren. Tot slot zijn er leuke gratis apps om je kennis van bloemen en vogels te testen aan de hand van quizzen en meerkeuzevragen. 

Voor de jeugd zijn er diverse activiteiten die aansluiten op het thema. Zo is er bijvoorbeeld op zondag 11 maart de workshop De natuur wordt wakker in de werkplaats en op zondag 18 maart Beesten bouwen met LEGO WeDo.  Kijk in de agenda voor alle jeugdactiviteiten.