dbieb gaat stapsgewijs weer open

Lees meer in de antwoorden op de veel gestelde vragen.

Janny van der Molen praat met kinderen uit Reduzum over Reade Geertje

Gepubliceerd op: 8 oktober 2019 16:25

it deiboek

De kleine woning waar ze met haar ouders in Reduzum woonde, staat er niet meer. Haar naam was eigenlijk al vergeten. Maar sinds het onlangs verschijnen van het tweetalige It Deiboek van schrijfster Janny van der Molen komt Reduzemer Geertje Kleefstra weer tot leven.

Op donderdag 10 oktober vertelt Janny van der Molen aan de kinderen van de groepen 7 en 8 van de Trije Doarpen Skoalle van Reduzum over deze vergeten dorpsgenoot die zich al jong inzette voor een beter leven voor arbeiders én voor vrouwen.

Samen met Janny nemen de kinderen een kijkje in de Blokhuispoort, waar Geertje Kleefstra in de winter van 1895 een maand lang gevangen zat omdat ze een socialistisch krantje had verkocht met daarin een beledigend artikel over de burgemeester van Arnhem. Later zou ze het land uitvluchten om te voorkomen dat ze voor de tweede keer naar de gevangenis moest vanwege een belediging.

Niks vrijheid van meningsuiting dus! Wat vinden de kinderen daarvan? Waar ging die strijd toen eigenlijk over? Waar zijn kinderen nu bereid voor te vechten? En is Geertje nou een heldin of een niet? Daarover gaat het tijdens de presentatie.