dbieb gaat stapsgewijs weer open

Lees meer in de antwoorden op de veel gestelde vragen.

Op expeditie tijdens week van de Alfabetisering

Gepubliceerd op: 4 september 2019 15:00

tomke boekje

Van maandag 9 tot en met zondag 15 september komt dbieb, samen met Stichting Lezen & Schrijven in actie voor een geletterd Nederland. Kom naar dbieb om een expeditie te volgen en ontdek wat het betekent om niet goed te kunnen lezen en schrijven. In heel Nederland doen gemeenten, bedrijven, bibliotheken, scholen en vele duizenden mensen mee aan de Week van de Alfabetisering. Het doel: zich inzetten voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen.

Samenleving
Wist je dat zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland laaggeletterd zijn? Zij verbergen vaak dat ze grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Hierdoor ontwikkelen ze bovendien amper digitale vaardigheden. Dat maakt het moeilijk om mee te komen in de samenleving: online solliciteren, WhatsAppen met vrienden, geldzaken regelen of bijvoorbeeld de dokter begrijpen. De expeditie in dbieb geeft aan de hand van filmpjes, luisterfragmenten, boeken en een leestest een inkijkje in de wereld van mensen die laaggeletterd zijn.

Iedereen kan meedoen
Mensen die graag beter willen leren lezen en schrijven of hun digitale skills willen verbeteren, kunnen het hele jaar door bij dbieb terecht. Voor taallessen, digitale hulp (ook aan huis!), informatie over de digitale overheid en spreekuren over werk, geld en recht. Ook in de wijken van Leeuwarden is dbieb op gezette tijden aanwezig. Op deze manier krijgen mensen ook op latere leeftijd de kans om beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

Kloof dichten
Het aantal mensen dat niet goed kan lezen en schrijven stijgt jaarlijks door vergrijzing, migratie en jongeren die laaggeletterd de school verlaten. Vaak gaat laaggeletterdheid hand in hand met gezondheidsproblemen, minder kansen op de arbeidsmarkt en schulden. De kloof tussen mensen die meekomen en mensen die achter blijven, wordt groter. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid. Mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. De expeditie in dbieb is op eigen gelegenheid te volgen, tijdens de openingsuren van dbieb.

Meer informatie