De Tulpenjongen

Christina Wahldén

29-08-2022 Tip van Maaike

Geschikt voor lezers vanaf circa 10 jaar

Deze indrukwekkende jeugdroman gaat over de oorlog en opgroeien. Het verhaal speelt zich af vlak na de tweede wereldoorlog en is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Nederlandse Willem. Hij ging net als 10.000 andere kinderen tussen de 8 en 12 jaar na de WOII naar Zweden om daar aan te sterken.

De 11-jarige Wim (ik-persoon) gaat een jaar bij een gezin in Zweden wonen. Dit omdat hij moet aansterken na de hongerwinter. Tijdens zijn reis naar Zweden ziet hij hoe de landen zijn verwoest door de vreselijke oorlog. In Zweden is alles nog netjes en er is eten in overvloed. Eenmaal aangekomen in zijn nieuwe omgeving, moet hij erg wennen en droomt hij ook nog veel over de oorlog. Gaat het hem lukken om zich er thuis te voelen?

De auteur schrijft erg rustig en vriendelijk. Dit vond ik eerst wel wennen, maar leest wel erg mooi. Je beleeft het verhaal echt door de ogen van Wim & Britta (tweede ik-persoon). Zij vertellen eerlijk hoe ze zich voelen, wat ze leuk vinden en ook waar ze bang voor zijn. Een indrukwekkend verhaal met een stukje geschiedenis waar nog niet veel over geschreven is.

Lessuggesties

  • Verder praten in de klas over thema's heimwee, pleeggezinnen, WOII en Zweden. Heb je weleens heimwee naar huis of een andere plek? Ken je kinderen die in een pleeggezin wonen en valt je daar ook wat aan op?
  • Er zijn veel verschillende lessen te vinden over de tweede wereldoorlog, ook de hongerwinter zoals deze leskoffer 
  • Via de volgende link vind je materiaal over de gehele tweede wereldoorlog, verdeeld in vijf paragrafen 
  • dbieb biedt het project 'vergeten oorlog' aan, vraag de leesconsulent naar nadere informatie 

Leen deze titel

  • Christina Wahldén De tulpenjongen

    De 11-jarige Wim verhuist voor een jaar naar Zweden om aan te sterken na de hongerwinter, maar moet erg wennen aan zijn nieuwe omgeving. Vanaf ca. 10 jaar.

    Gedrukt boek

Maaike

Medewerker informatie & Advies en Leesconsulent

Wellicht herken je mij al van de tips van dbieb! Ook daar schrijf ik mee aan boekentips. Binnen dbieb ben ik dan ook op verschillende plekken te vinden. Dit in de frontoffice, bij de unit digitaal en sinds mei 2021 ook flexibel bij het team onderwijs als leesconsulent. Met ouders die beide in het onderwijs zitten, is lezen vroeger er wel met de paplepel ingegoten. Al op jonge leeftijd had ik een eigen boekenkast op mijn kamer. Ook gingen we regelmatig naar de bibliotheek die tegenover de basisschool zat.

Ik ben voornamelijk dol op boeken met geschiedenisthema's. Daarnaast houd ik ook erg van fantasieboeken. Met veel enthousiasme probeer ik zowel in de bibliotheek als op de scholen, kinderen enthousiast te maken voor de prachtige wereld van boeken!

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek