De zee kwam door de brievenbus

Selma Noort

31-01-2022 Tip van Maaike

Dit boek is erg indrukwekkend! Alleen de titel al roept veel vragen op. Ik houd van geschiedenisthema's en wist al direct dat ik dit boek wilde lezen. Ook voor leerkrachten een mooi boek, omdat het gaat over de watersnoodramp. Een thema wat in de klas kan worden gebruikt bij onder andere een geschiedenisles. 

Het verhaal gaat over de achtjarige Liesje, de Ik-persoon in het verhaal. Het is 1953 en in Zeeland raast een gigantische storm. Zo erg dat de dijken breken. Het water komt al snel binnen bij het huis van Liesje en haar familie. Het water komt steeds hoger en al snel vluchten ze naar de zolder. De familie is erg bang en weten niet wat ze moeten doen. Worden ze gered? 

Wanneer er een reddingsboot voorbij vaart, gooit de vader van Liesje haar en zusje Swaan vanuit de dakgoot. De beide meisjes belanden in een opvangcentrum. Hier moeten ze afwachten. Zullen ze hun ouders nog terugzien? 

Dit prachtige en indrukwekkende verhaal sleept je helemaal mee in de beleving van de watersnoodramp, door de ogen van kinderen. Ik vond het erg mooi, maar ook ontroerend om te lezen. Daarnaast een beetje spannend, zal het allemaal goed aflopen? 

Lessuggesties: 

 • Bespreek met de kinderen de titel. Velen zullen zich afvragen, kwam de zee echt letterlijk door de brievenbus? 
 • Praat verder over bang zijn. Iedereen is wel eens bang, waarvoor? 
 • Wat zou jij veilig stellen als het water zo hoog komt en wat zou jij doen? 
 • Je kunt ook verder aan de slag gaan met het geschiedenisthema watersnoodramp. Bekijk bijvoorbeeld deze video van Schooltv 
 • De auteur van dit boek, Selma Noort, heeft een eigen website en deelt ook ideeën

Leen deze titel

 • De zee kwam door de brievenbus

  Selma Noort

  Zeeland, 1953. Als de storm rond het huis raast en het water alsmaar stijgt, moeten Liesje (8, ik-persoon) en haar familie naar zolder vluchten. Zullen ze op tijd gered worden? Leesboek met informatie...

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De zee kwam door de brievenbus

 • De zee kwam door de brievenbus

  Selma Noort

  Zeeland, 1953. Als de storm rond het huis raast en het water alsmaar stijgt, moeten Liesje (8, ik-figuur) en haar familie naar zolder vluchten. Zullen ze op tijd gered worden? Leesboek met informatie over...

  E-book

  Bekijk details van De zee kwam door de brievenbus

 • De zee kwam door de brievenbus

  Selma Noort

  Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’ Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te...

  Luisterboek (digitaal)

  Bekijk details van De zee kwam door de brievenbus

Maaike

Medewerker Informatie & Advies / Leesconsulent

Wellicht herken je mij al van de tips van dbieb! Ook daar schrijf ik mee aan boekentips. Binnen dbieb ben ik dan ook op verschillende plekken te vinden. Dit in de frontoffice, bij de unit digitaal en sinds mei 2021 ook flexibel bij het team onderwijs als leesconsulent. Met ouders die beide in het onderwijs zitten, is lezen vroeger er met de paplepel wel ingegoten. Al op jonge leeftijd had ik een eigen boekenkast op mijn kamer. Ook gingen we regelmatig naar de bibliotheek die tegenover de basisschool zat.

Ik ben voornamelijk dol op boeken met geschiedenisthema's. Daarnaast houd ik ook erg van fantasieboeken. Met veel enthousiasme probeer ik zowel in de bibliotheek als op de scholen, kinderen enthousiast te maken voor de prachtige wereld van boeken!

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek