dbieb is geopend. Onze vestigingen sluiten om 17.00 uur. Het dragen van een mondkapje is verplicht en we hanteren de anderhalvemeter richtlijn. M.u.v. de spreekuren zijn alle activiteiten uitgesteld tot na 25 januari.  Bekijk onze aangepaste richtlijnen.

Olivia & ik

Joke Reijnders

6-12-2021 Tip van Maaike

Olivia & ik gaat over leven na de dood op een Engelse begraafplaats. 

Dit nieuwste boek van auteur Joke Reijnders gaat over een meisje genaamd Olivia. Wanneer dit elfjarige meisje aankomt op begraafplaaats Lindeheuvel is Cornelia (ik-persoon) erg blij. Eindelijk! Na meer dan een eeuw, een meisje van haar leeftijd! Helaas is Olivia helemaal niet blij om daar te zijn. Dit laat ze ook op verschllende wijzen wel merken. Cornelia hoopt vriendinnen met haar te worden en probeert erachter te komen wat Olivia haar geheim is. Langzaam, maar zeker lukt het Cornelia om dit te ontrafelen! Tegelijkertijd houdt Olivia Cornelia een spiegel voor, waardoor zij weer leert dat ze meer voor haarzelf mag kiezen en een eigen leven kan leiden, ook al is ze dood. 

Het leven op deze begraafplaats wordt erg leuk en mooi beschreven, zelf met humor van de beide hoofdpersonen. Ze komen uit twee totaal verschillende tijden, maar dit wordt treffend en met grapjes beschreven! Een origineel verhaal over vriendschap tussen twee meiden. 

Ik vond dit boek zelf erg verrassend. Het gaat over het hiernamaals en de dood, maar zo is het helemaal niet geschreven. Het is alsof Olivia en Cornelia echt hun leven zo leiden en niet dat het eigenlijk geesten zijn. Dit komt ook door de luchtigheid en humor in het verhaal. 

Prachtig meidenverhaal met verschillende thema's zoals vriendschap, verdriet, misverstanden en het hiernamaals.  

Leeftijd vanaf circa 10 jaar (t/m circa 13 jaar).

Lessuggesties:

 • Je kunt in de klas verder praten over de verschillende thema's uit het boek, bijvoorbeeld is er leven na de dood? Of heb jij wel eens afscheid moeten nemen van iemand uit je leven? 
 • Voor een klassengesprek over vriendschap: Via deze website vind je allerlei vragen die je kunt stellen en suggesties om zo'n gesprek in te vullen. 
 • In 2018 van het thema van de Kinderboekenweek Vriendschap. Er zijn hier nog tal van interessante lessen over te vinden zoals: Lien lepel en Victor Vork

Leen deze titel

 • Olivia en ik

  Joke Reijnders

  Als Olivia (11) op Lindeheuvel aankomt, is Cornelia (11, ik-persoon) blij: eindelijk een meisje van haar leeftijd! Kunnen ze vriendinnen worden? Maar Olivia wil niets liever dan terugkeren naar waar ze...

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Olivia en ik

Maaike

Medewerker Informatie & Advies / Leesconsulent 

Wellicht herken je mij al van de tips van dbieb! Ook daar schrijf ik mee aan boekentips. Binnen dbieb ben ik dan ook op verschillende plekken te vinden. Dit in de frontoffice, bij de unit digitaal en sinds mei 2021 ook flexibel bij het team onderwijs als leesconsulent. Met ouders die beide in het onderwijs zitten, is lezen vroeger er met de paplepel wel ingegoten. Al op jonge leeftijd had ik een eigen boekenkast op mijn kamer. Ook gingen we regelmatig naar de bibliotheek die tegenover de basisschool zat.

Ik ben voornamelijk dol op boeken met geschiedenisthema's. Daarnaast houd ik ook erg van fantasieboeken. Met veel enthousiasme probeer ik zowel in de bibliotheek als op de scholen, kinderen enthousiast te maken voor de prachtige wereld van boeken!

 

Tips van Maaike

alle tips van Maaike

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek