vanaf hier kun je de hele wereld zien

Enne Koens

13-06-2022 Tip van Maaike

Ik mag erg graag sneupen in de 'nieuw-kast' op de jeugdafdeling. Al die nieuwe boeken! De keuze is meestal reuze. Al snel kwam ik dit boek tegen en werd ik nieuwsgierig door de mooie titel.

Het verhaal gaat over de 9-jarige Deetje. Ze woont met haar moeder in een flat, wat wel te zien is aan de omslag van het boek. Op een dag vindt ze een brief midden op straat. De brief is van iemand die iemand erg mist. De naam en het adres is helaas onleesbaar, maar Deetje wil hoe dan ook de brief op de juiste plek krijgen. Tijdens haar zoektocht langs buurtbewoners, doet ze bijzondere ontdekkingen.

In haar zoektocht komt ze erachter dat eigenlijk iedereen wel iemand mist. Ook Deetje zelf, omdat ze zichzelf niet herkent in haar teruggetrokken moeder. Ze denkt dat ze geadopteerd is.

Uiteindelijk is er een doorbraak in haar zoektocht, als er een tweede brief in hun eigen brievenbus valt. Deetje komt zo meer te weten over de achtergrond van haar moeder en zichzelf. Zou ze inderdaad geadopteerd zijn of speelt er een heel ander verhaal?

Dit is een prachtig gevoelig boek! Het neemt je erg mee in het hoofd van de hoofdpersoon, een vasthoudend negenjarig meisje met een scherp observatievermogen. De schrijfstijl van Koens is erg toegankelijk.

Auteur Enne Koens schrijft ook voor theater en eerder verscheen o.a. 'Ik ben Vincent en ik ben niet bang' en 'die zomer met Jente.' Dit laatste boek werd bekroond met een Vlag en Wimpel. Deze titel is recent bekroond met een bronzen griffel!

Lessuggesties

  • Dit boek is erg geschikt om voor te lezen in de klas. Het laat kinderen beseffen dat iedereen een waardevol verhaal heeft en laat minder snel over mensen oordelen.
  • Verder praten over thema's als: identiteit, adoptie/ familieleven, eenoudergezin en geheimen.

Leen deze titel

Maaike

Medewerker Informatie & Advies en Leesconsulent

Wellicht herken je mij al van de tips van dbieb! Ook daar schrijf ik mee aan boekentips. Binnen dbieb ben ik dan ook op verschillende plekken te vinden. Dit in de frontoffice, bij de unit digitaal en sinds mei 2021 ook flexibel bij het team onderwijs als leesconsulent. Met ouders die beide in het onderwijs zitten, is lezen vroeger er met de paplepel wel ingegoten. Al op jonge leeftijd had ik een eigen boekenkast op mijn kamer. Ook gingen we regelmatig naar de bibliotheek die tegenover de basisschool zat.

Ik ben voornamelijk dol op boeken met geschiedenisthema's. Daarnaast houd ik ook erg van fantasieboeken. Met veel enthousiasme probeer ik zowel in de bibliotheek als op de scholen, kinderen enthousiast te maken voor de prachtige wereld van boeken!

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek