Brave hond! Stoute kat!

Bette Westera & Mies van Hout

20-02-2023 Tip van Aukje

Een spin zit geduldig te wachten in haar web, een bromvlieg zoemt ongeduldig door de kamer. Luiaards hangen sloom te slapen aan een tak, mieren hebben het altijd druk. Dit is de aard van het beestje. En hoe zit dat met jou? Lijk je het meest op een brave hond of op een stoute kat?

In Brave hond! Stoute kat! van Bette Westera & Mies van Hout ontmoeten we 32 dieren, die hun eigenzinnige karakter laten zien. Twee dieren, die op het eerste oog een overeenkomst hebben, staan naast elkaar. Wat blijkt… hun karakters zijn tegengesteld. De gifslang staat naast de regenworm. Ze kruipen allebei over de grond, alleen is de eerste gevaarlijk en de tweede ongevaarlijk. Op deze manier ontdekken de kinderen verschillende karakters. Een aantal zijn voor ze meteen duidelijk. De schildpad en de cheeta staan voor langzaam en snel. De andere zijn minder bekend. Een spin is heel geduldig, de bromvlieg daarentegen heel rusteloos. We zien een schaap dat heel volgzaam is naast een dwarse geit. De versjes zijn sprankelend en op rijm geschreven.

Een prachtig boek uit de Prentenboek Top 10 van de Nationale Voorleesdagen 2023.

Vanaf ca. 4 t/m 8 jaar.

Lessuggesties:

  • Brave hond! Stoute kat! …de titel van dit boek maakt kinderen al nieuwsgierig. Zijn honden altijd braaf? Katten zijn niet altijd stout, toch?
  • Lees een gedicht voor uit dit boek en laat de kinderen raden over welk dier het gaat. Bespreek samen met de kinderen de verschillende karakters van dieren. Welk dier past het beste bij jou?
  • Bekijk samen de illustraties door ze bijv. op het digibord te laten zien. Wat zie je? Herken je hierin de aard van het beestje?
  • Op iedere dubbele pagina zien we een tegenstelling. Welke tegenstellingen kennen ze nog meer?Kijk eens op de site van Mies van Hout. Je vindt hier prachtige tips bij dit boek.

Leen dit boek

Aukje

Leesconsulent/ mediacoach

Ik ben Aukje Rusticus, leesconsulent in de gemeente Tytsjerksteradiel. Als kind was ik al dol op boeken en kwam ik graag in de bibliotheek. Daar voelde ik mij als een kind in een snoepwinkel. Dit enthousiasme voor boeken is gebleven en wat is het dan fijn dat over te mogen brengen op kinderen en leerkrachten. Bij mijn bezoek aan scholen laat ik zoveel mogelijk verschillende boeken zien: boeken over vroeger, spannende boeken, weetjes boeken. Voor ieder kind is er een boek. Ik help ze graag om het juiste boek te vinden zodat ze met plezier gaan lezen en blijven lezen.

Tips van Aukje

alle tips van aukje

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek