Katvis

Tjibbe Veldkamp

22-11-2021 Tip van Aukje

Ate heeft maar één vriend: Baptiste, die hij online heeft ontmoet. Ze houden van dezelfde YouTubers en whatsappen elke dag. Wanneer Baptiste op een dag appt dat hij uit geldnood zijn telefoon moet verkopen weet Ate een oplossing: hij gaat hem zijn oude Samsung brengen. Ate neemt stiekem de trein naar Brussel waar Baptiste illegaal verblijft. Bij aankomst in Brussel ontdekt Ate dat Baptiste niet is wie hij zegt te zijn. Hij is helemaal geen echte vriend, want dankzij hem zijn er nu criminelen naar Ate op zoek. Hij is gecatfisht, misleid. Ate moet zo snel mogelijk weg uit Brussel, maar dat is nog niet zo gemakkelijk.

‘Katvis’ is een spannend boek, waarin je vanaf het begin helemaal wordt meegezogen. Mooi beschreven is dat Ate iemand is die in het ‘echte leven’ niet gemakkelijk vrienden maakt. Hij heeft groep 8 overgeslagen en vindt geen aansluiting bij de kinderen in de brugklas. Hij heeft er dan ook alles voor over om zijn online vriend niet kwijt te raken. Gedurende het verhaal ontwikkelt Ate zich van een eenzame, naïeve jongen tot een hoofdpersoon die zelf beslissingen neemt.

Dit boek sluit heel goed aan bij thema's als vriendschap, mediawijsheid, cybercriminaliteit, illegaliteit.

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Lessuggesties:

 • Het boek is geschikt om klassikaal voor te lezen. Bij de introductie van het boek kun je een gesprekje voeren over de titel. Wat betekent het woord ‘katvis’?
 • Het boek kan ingezet worden bij lessen mediawijsheid. Zou jij in het ‘echte leven’ met iemand afspreken die je alleen online kent? Hoe ga je om met vriendschappen op internet?
 • In ‘Katvis’ gaat Ate voor een vriend over zijn eigen grenzen heen: hij doet dingen die hij helemaal niet durft. Heb jij ook weleens iets gedaan wat je eerst niet durfde?
 • Dit jaar staat het boek ‘Katvis’ centraal tijdens Nederland Leest Junior (1 t/m 30 november). Hebban heeft een aantal leesactiviteiten georganiseerd. Via de website van Hebban is er gratis lesmateriaal te downloaden voor groep 7 en 8 en VMBO 1 en 2.

Leen deze titel

 • Tjibbe Veldkamp Katvis

  Ate (14) heeft maar één vriend: Baptiste, die hij online heeft ontmoet. Wanneer Baptiste laat weten dat hij geldproblemen heeft, besluit Ate hem in Brussel op te zoeken. Maar dan ontdekt Ate dat Baptiste...

  Gedrukt boek

 • Tjibbe Veldkamp Katvis

  Ate (14) heeft maar één vriend: Baptiste, die hij online heeft ontmoet. Wanneer Baptiste laat weten dat hij geldproblemen heeft, besluit Ate hem in Brussel op te zoeken. Maar dan ontdekt Ate dat Baptiste...

  E-book

 • Tjibbe Veldkamp Katvis

  Ate heeft online een vriend: Baptiste. Baptiste is illegaal in België en Ate legaal in Nederland, maar ze houden van dezelfde youtubers en whatsappen elke dag. Wanneer Baptiste op een dag appt dat hij...

  Luisterboek (digitaal)

Aukje

Leesconsulent / Mediacoach

Ik ben Aukje Rusticus, leesconsulent in de gemeente Tytsjerksteradiel. Als kind was ik al dol op boeken en kwam ik graag in de bibliotheek. Daar voelde ik mij als een kind in een snoepwinkel. Dit enthousiasme voor boeken is gebleven en wat is het dan fijn dat over te mogen brengen op kinderen en leerkrachten. Bij mijn bezoek aan scholen laat ik zoveel mogelijk verschillende boeken zien: boeken over vroeger, spannende boeken, weetjes boeken. Voor ieder kind is er een boek. Ik help ze graag om het juiste boek te vinden zodat ze met plezier gaan lezen en blijven lezen.

Tips van Aukje

Alle tips van Aukje

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek