de regels van drie

Marjolijn Hof

14-11-2022 Tip van Bettine

Het is november wanneer Twan, zijn tweelingzus Linde, hun moeder en oma afreizen naar Ijsland. Daar waar de ene sneeuwstorm volgt op de andere. Twan heeft zijn Grote Survival Handboek bij zich, vol tips over hoe je in extreme omstandigheden kunt overleven. De belangrijkste, ‘de regels van drie’, heeft hij uit zijn hoofd geleerd. Ze reizen naar Ijsland om de vader van oma, Opi Kas, op te halen. Iets wat Opi Kas, ver in de negentig, totaal niet ziet zitten. Opi maakt plannen om er op een nacht stiekem vandoor te gaan en vraagt Twan hem hierbij te helpen. Eerst willen Twan en Linde Opi tegenhouden, maar geleidelijk verglijdt hun houding naar het accepteren van zijn wens en hem daar misschien wel bij helpen. Samen leren ze Opi ‘de regels van drie’.

De regels van drie is een prachtig, levendig geschreven boek wat je als lezer laat meedenken over de twijfel die Twan en Linde voelen bij het helpen en daarbij horend naderende afscheid nemen van Opi. Mede door het open einde blijf je als lezer nadenken over hoe het met Opi Kas zou zijn afgelopen.

Lessuggesties:

Tijdens Nederland Leest Junior staat het boek De regels van drie centraal. Nederland Leest gaat in 2022 over ouder worden. We worden steeds ouder maar zijn ook fitter, hoe is het om oud te worden in de 21e eeuw? Ook kinderen worden ermee geconfronteerd, ze hebben opa's en oma's in hun omgeving waarvan de een nog zal werken en de ander misschien al met pensioen is.

Tip: lees met de hele groep hetzelfde boek. Dit leidt tot boeiende en leuke gesprekken in de klas. Na het lezen van dit mooie verhaal gaat de klas in gesprek over keuzes maken, ouder worden, familie en vitaliteit.

Er is via de website van Hebban ook lesmateriaal passend bij Nederland Leest beschikbaar en deelt de website van de Woutertje Pieterse Prijs vele lees/gesprekstips.

leen deze titel

 • Marjolijn Hof De regels van drie

  Twan (ik-figuur) gaat met zijn moeder, oma en zus naar IJsland. Daar gaan ze opi Kas ophalen, omdat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen. Maar opi Kas heeft zijn eigen plan. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • Marjolijn Hof De regels van drie

  De overgrootvader van de tweeling Twan (ik-figuur) en Linde woont in IJsland. Hij moet van Twans moeder en oma mee naar Nederland. Hij vraagt Twan om hem te helpen daaraan te ontsnappen. Vanaf ca. 10 jaar.

  E-book

 • Marjolijn Hof De regels van drie

  Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar Twans overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en...

  Luisterboek (digitaal)

 • Marjolijn Hof De regels van drie

  De opa van Twan (ik-figuur) en Linde woont in IJsland. Hij moet van Twans moeder en oma mee naar Nederland. Hij vraagt Twan om hem te helpen daaraan te ontsnappen. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gesproken boek

Bettine

Leesconsulent / Mediacoach

Ik ben Bettine Boonstra en ben al van jongs af aan gek op lezen. Als leesconsult ben ik betrokken bij zowel het consultatiebureau, het VO en alles daar tussenin en lees dus voor het werk een breed aanbod aan boeken. Ook thuis word ik veel aan het lezen gezet, ons kleine boekenmonster geniet met volle teugen van alle boekjes die we haar voorlezen. Mocht ik dan toch nog tijd over hebben om lekker zelf een boek te kiezen lees ik het liefst thrillers, oude Baantjerboeken of zo nu en dan eens een lekkere chicklit. Eén van mijn all-time-favoriete auteurs is toch zeker Esther Verhoef.

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek