Grenzeloos

Marlies Slegers

20-09-2021 Tip van Bettine

Weer een spannend Young Adult boek uit de novellereeks van Kluitman. De Kluitman novelles staan er om bekend om niet dik, niet duur maar vooral heel spannend te zijn en dat is Grenzeloos zeker!
Wanneer de 16-jarige Tabitha na een avondje feesten thuis wakker wordt merkt ze dat ze niets meer weet van de avond er voor. Op school wordt er al snel geroddeld en blijkt er een filmpje rond te gaan waarop te zien is dat ze tegen haar wil verder gegaan is dan ze ooit had willen gaan.

Doordat het boek in de tegenwoordige tijd geschreven is en er per hoofdstuk vanuit een van de hoofd/bijpersonen wordt geschreven belicht het boek alle kanten van het verhaal. Ook komen er vele hedendaagse programma’s of artiesten in het boek voor wat voor de lezer als herkenbaar gezien kan worden.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag als onderwerp is heftig, maar Marlies Slegers liet eerder al zien dat ze gevoelige thema's als sexting (Onder mijn huid) en grooming (Vijftien) zeer herkenbaar en belevend kan beschrijven. Ook komt ze op de laatste pagina's met achtergrondinformatie en advies voor hen die net als Tabitha slachtoffer zijn geworden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Dit boek zet aan tot nadenken en kan vanaf de tweede/derde klas van het Voortgezet Onderwijs goed gebruikt worden om klassikaal te bespreken. Gebruik hier vooral de vragen: 

  • Waar trek jij de lijn of,
  • Wat zou jij doen als dit jou één van je vrienden zou overkomen.

Leen deze titel

  • Marlies Slegers Grenzeloos

    Tabitha (16) wordt brak en met een pijnlijk lichaam wakker na een feestje bij de populaire Dox. Ze kan zich niks meer herinneren. Dan blijkt dat iemand haar met Dox heeft gefilmd, terwijl ze zoenen en...

    Gedrukt boek

Bettine

Leesconsulent/ Mediacoach

Ik ben Bettine Boonstra, 27 lentes oud en ben al van jongs af aan gek op lezen. Als leesconsult ben ik betrokken bij zowel het consultatiebureau, het VO en alles daar tussenin en lees dus voor het werk een breed aanbod aan boeken. Ook thuis word ik veel aan het lezen gezet, ons kleine boekenmonster van 1,5 jaar geniet met volle teugen van alle boekjes die we haar voorlezen. Mocht ik dan toch nog tijd over hebben om lekker zelf een boek te kiezen lees ik het liefst realistische thrillers of waargebeurde verhalen. Eén van mijn all-time-favorite auteurs is toch zeker Esther Verhoef.

Tips van Bettine

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek