Het meisje dat door India fietste

Aletta Andre

30-05-2022 Tip van Bettine

Verschenen: 2021

Niveau: C

Het meisje dat door India fietste van NOS-correspondent Aletta André is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jyoti Kumari. Jyoti is een twaalfjarig meisje uit een arm dorp in het zuiden van India. Haar vader werkt in de grote stad. Daar verdient hij geld voor het gezin, tot hij gewond raakt. Dan wordt Jyoti naar hem toegestuurd voor hem zorgen, in die grote stad, honderden kilometers van huis.

In de stad gaan dingen anders dan in haar eigen dorp. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden voor meisjes om naar school te gaan. Maar daar durft Jyoti niet aan te denken.

Dan breekt de Corona-pandemie uit. Jyoti’s vader raakt zijn baan kwijt en ze hebben geen geld, dus geen plek om te slapen. Er zit niets anders op dan naar huis te gaan. Maar… het dorp waar ze wonen is op 1200 kilometer afstand. Toch is er maar een mogelijkheid, en dat is met haar gewonde vader achterop terug naar huis fietsen.

Afgezien van de hitte en de enorme afstand is het ook nog eens een heel gevaarlijke reis, want India is geen land waar meisjes en vrouwen onbekommerd kunnen reizen. Maar Jyoti is dapper en sterk. Als ze thuiskomt, wil haar moeder haar uithuwelijken. Doet ze wat van haar wordt verwacht, of kiest ze haar eigen weg?

Suggesties
Het is een prachtig geschreven boek welke op een laagdrempelige manier inzicht geeft in het inmiddels verboden maar toch nog heersende kastenstelsel van India, de effecten van de lockdown op arme gezinnen en het uithuwelijken van (jonge) meisjes.

Bekijk ook eens de reportage van het NOS jeugdjournaal

Leen deze titel

  • Aletta André Het meisje dat door India fietste

    Als Jyoti (15) naar het noorden van India reist vanwege haar gewonde vader, breekt het coronavirus uit en volgt een lockdown. Om haar vader thuis te krijgen, fietst ze meer dan 1000 kilometer met hem achterop....

    Gedrukt boek

  • Aletta André Het meisje dat door India fietste

    Het meisje dat door India fietste van NOS-correspondent Aletta André is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jyoti Kumari, die 1200 kilometer fietste om haar gewonde vader naar huis te brengen. Jyoti...

    Luisterboek (digitaal)

Bettine

Leesconsulent / Mediacoach

Ik ben Bettine Boonstra en ben al van jongs af aan gek op lezen. Als leesconsult ben ik betrokken bij zowel het consultatiebureau, het VO en alles daar tussenin en lees dus voor het werk een breed aanbod aan boeken. Ook thuis word ik veel aan het lezen gezet, ons kleine boekenmonster geniet met volle teugen van alle boekjes die we haar voorlezen. Mocht ik dan toch nog tijd over hebben om lekker zelf een boek te kiezen lees ik het liefst thrillers, oude Baantjerboeken of zo nu en dan eens een lekkere chicklit. Eén van mijn all-time-favoriete auteurs is toch zeker Esther Verhoef.

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek