Onder de Radar

Marcel van de Ven

29-11-2021 Tip van Bettine

Verschenen: november 2020

Niveau: C, vanaf 13 jaar

Alex, Hannah en Elin zitten bij elkaar in de klas, maar hebben weinig met elkaar te maken. Ze hebben het door bepaalde mensen in hun omgeving niet makkelijk en worstelen met voor jongeren herkenbare onderwerpen als groepsdruk, wapenbezit, sexting, chantage of (huiselijk) geweld. Pas als alles uit de hand dreigt te lopen leren ze elkaar echt kennen. Als lezer beleef je het verhaal vanuit alle drie de hoofdpersonen, hierdoor beleef je gebeurtenissen vanuit meerdere perspectieven en krijg je een heel breed beeld bij wat er allemaal gaande is in hun levens, privé en op school.

Wat er zoal speelt?

Alex is al jaren bevriend met zijn neef Sam, maar wanneer Sam steeds meer interesse krijgt voor drillraps, wapens en rapmuziek heeft Alex moeite om bevriend te blijven.

Hannah is net verhuist en vindt het lastig om haar plek te vinden in haar nieuwe klas, vrienden maken wil maar niet lukken en thuis is ook niet meer de veilige plek die ze nodig heeft.

Elin draagt een groot geheim met zich mee, maakt het huiswerk van haar ex vriendje Sam en haar vriendinnen roddelen plots over haar. Waarom? Ze hoopt dat het nooit uit zal komen.

 

Het boek bezit een spanning waardoor jongeren, ook al ze lezen niet erg leuk vinden, nieuwsgierig worden gemaakt naar wat gaat komen. Doordat de auteur de hoofdrollen in zijn boek heeft verdeeld tussen verschillende jongens en meiden is het boek ook voor beide geslachten aantrekkelijk en is het voor iedereen een boek wat niet alleen onwijs leuk is om te lezen maar ze meer informatie geeft over onderwerpen waar ze mee te maken kunnen krijgen.

Gebruik:

Na het voorlezen van enkele hoofdstukken kun je vanuit de informatie die auteur Marcel van de Ven achter in het boek geeft, een gesprek aangaan en informatie geven wat de gevolgen van bepaalde gebeurtenissen kunnen zijn. Ook kan na het voorlezen van het hele boek de link gelegd worden naar de vertrouwenspersoon op school, zijn de leerlingen bekend met deze persoon en weten ze dat ze met allerhande soorten zaken bij deze persoon terecht kunnen?

Leen deze titel

  • Marcel van de Ven Onder de radar

    Hannah, Elin en Alex (ik-personen) zitten in dezelfde klas, maar hebben nauwelijks contact. Wel hebben ze alle drie problemen met Alex’ neef Sam. Alex baalt dat Sam zo stoer doet over wapens en Elin wordt...

    Gedrukt boek

Bettine

Leesconsulent/ Mediacoach

Ik ben Bettine Boonstra, 27 lentes oud en ben al van jongs af aan gek op lezen. Als leesconsult ben ik betrokken bij zowel het consultatiebureau, het VO en alles daar tussenin en lees dus voor het werk een breed aanbod aan boeken. Ook thuis word ik veel aan het lezen gezet, ons kleine boekenmonster van 1,5 jaar geniet met volle teugen van alle boekjes die we haar voorlezen. Mocht ik dan toch nog tijd over hebben om lekker zelf een boek te kiezen lees ik het liefst realistische thrillers of waargebeurde verhalen. Eén van mijn all-time-favorite auteurs is toch zeker Esther Verhoef.

Tips van Bettine

Alle tips van Bettine

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek