Mijn nacht met Vedder

Buddy Tegenbosch

14-03-2022 Tip van Esther

'Ik wil ervoor zorgen dat ik niet vergeten word.' Eigenlijk bedoelt Noor hiermee niet zichzelf, maar haar vader. Hij is plotseling overleden en hoewel Noor hem ontzettend mist, merkt ze tot haar schrik dat ze soms een paar uur niet aan hem heeft gedacht. De angst om haar vader te vergeten wordt steeds groter. Dan klopt Vedder op haar slaapkamerraam. Hij neemt haar een nacht mee op zijn Harley en zorgt ervoor dat ze het verlies van haar vader letterlijk een plek kan geven. Mijn nacht met Vedder is het verhaal van twee jongeren die elkaar weten te vinden tijdens een nacht die ze nooit zullen vergeten.

Ik heb wel bewondering voor Buddy Tegenbosch. Ik ken hem van zijn boeken Pokerface en Match, maar Mijn nacht met Vedder is wat mij betreft van een andere orde. Buddy durft het aan voor jongeren een verhaal te schrijven over rouw en verlies.

Zeker voor deze doelgroep een gewaagd onderwerp, omdat het pakkend moet zijn én hout moet snijden, anders haak je als jongere af. Tegenbosch scoort op beide punten hoog. Toen ik 13 of 14 was, maakte de vader van een vriendin van mij een einde aan zijn leven. Een gebeurtenis die ik tot op de dag van vandaag met me meedraag. Zijdelings trof mij haar verdriet en was ik verbaasd over dat dingen ook gewoon doorgingen. Hoe stelde ik mij op als vriendin, wat kon ik doen, en wat kon ik niet doen? De dood staat zo ver van je af als je 13 of 14 bent, maar er zijn natuurlijk jongeren die hier mee geconfronteerd worden, of er gewoon nieuwsgierig naar zijn. Als het boek er toen was geweest, had ik het zeker gelezen. Het had me geholpen de dood (en het leven) beter te begrijpen.

Ik hoop dat jongeren dit boek weten te vinden en gaan lezen. Omdat het deuren opent en de dood, verlies en rouw bespreekbaar maakt. Omdat het ertoe doet.

Leen deze titel

  • Mijn nacht met Vedder

    Buddy Tegenbosch

    Vedder heeft ontdekt dat Noor worstelt met het verlies van haar onlangs overleden vader. Daarom neemt hij haar midden in de nacht mee op een roadtrip op zijn Harley. Het wordt een onvergetelijke nacht....

    Gedrukt boek

    Bekijk details van Mijn nacht met Vedder

Esther

Leesconsulent / mediacoach

Mijn naam is Esther Oskam en ik ben Leesconsulent en Mediacoach bij dbieb. Bij ons thuis waren vroeger altijd boeken. Ik had mijn eigen boeken en ik ging naar de bibliotheek. Mijn opa en oma hadden een boekhandel in Den Haag en daar struinden mijn broer en ik als kinderen altijd rond en lazen daar de nieuwste Suske en Wiske's. Nu heb ik een zoontje en ik zorg ervoor dat er altijd wat (nieuws) te lezen is voor hem. Voor mij hoort dat bij de basis. Ik realiseer me, dat zo'n rijke leescultuur niet overal aanwezig is, terwijl het zo verrijkend is! Daarom zet ik mij vooral graag in, voor die kinderen voor wie lezen minder vanzelfsprekend is.

Tips van Esther

Alle tips van Esther

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek