In dbieb Stiens is tot de verhuizing geen WiFi beschikbaar. Daardoor kunnen de werkplekken niet gebruikt worden. Kopiëren is wel mogelijk. Ook belastingaangifte doen in dbieb Stiens is mogelijk.

Misjka

Edward van de Vendel & Anoush Elman

6-3-2023 Tip van Esther

Dit boek is een stilistisch pareltje. Geen enkel woord is te veel of te weinig. Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje, en ze noemt het Misjka. De hele familie is dol op hem. Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen. Dit ontroerende verhaal over de liefde voor een huisdier en de vlucht van een gezin uit een oorlogsgebied is gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Dit is misschien een boek wat kinderen niet snel zelf uit de kast pakken. Iemand die het boek kent zal het hen aan moeten reiken. Ik heb dit boek als leesconsulent in een aantal basisschoolklassen behandeld. Hoe meer ik over dit boek vertelde en liet zien (prachtige illustraties van Annet Schaap), hoe enthousiaster kinderen werden. Meisjes raakten geïnteresseerd vanwege het schattige witte konijntje en het meisje Roya. Jongens herkenden zich in één van de drie grotere broers uit het gezin. Een jongen herkende zijn familie in het verhaal, omdat zijn familie ook uit een land kwam waar oorlog is. Hij wilde het om die reden lezen.

Een echte aanrader voor kinderen van 7 tot 9 jaar. Het biedt diverse handvatten om met deze jonge doelgroep te praten over vluchtelingen en hoe het is wanneer er in jouw land oorlog is.

Leen deze titel

  • Anoush Elman, Edward van de Vendel Misjka

    Als Roya (9, ik-persoon) met haar familie eindelijk een huis krijgt in Nederland, krijgt ze ook een huisdier: het dwergkonijntje Misjka. Maar op een dag is Misjka opeens verdwenen. Met kleurenillustraties....

    Gedrukt boek

  • Anoush Elman, Edward van de Vendel Misjka

    Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje, en ze noemt het Misjka. De hele familie is...

    Luisterboek (digitaal)

Esther

Leesconsulent/ Mediacoach

Mijn naam is Esther Oskam en ik ben Leesconsulent en Mediacoach bij dbieb. Bij ons thuis waren vroeger altijd boeken. Ik had mijn eigen boeken en ik ging naar de bibliotheek. Mijn opa en oma hadden een boekhandel in Den Haag en daar struinden mijn broer en ik als kinderen altijd rond en lazen daar de nieuwste Suske en Wiske's. Nu heb ik een zoontje en ik zorg ervoor dat er altijd wat (nieuws) te lezen is voor hem. Voor mij hoort dat bij de basis. Ik realiseer me, dat zo'n rijke leescultuur niet overal aanwezig is, terwijl het zo verrijkend is! Daarom zet ik mij vooral graag in, voor die kinderen voor wie lezen minder vanzelfsprekend is.

Tips van Esther

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek