In dbieb Stiens is tot de verhuizing geen WiFi beschikbaar. Daardoor kunnen de werkplekken niet gebruikt worden. Kopiëren is wel mogelijk. Ook belastingaangifte doen in dbieb Stiens is mogelijk.

Supergroen

Thijs Goverde

13-02-2023 Tip van Fardau

Een boek over de bewoners van een bos. Een voedselbos. Zodra je begint met lezen van het 1e hoofdstuk dan zit je erin. In de wereld van Thijs Goverde.‘Ik wil een bos,’ zei ik tegen mijn ouders. ‘Als jij naar een bos wilt,’ zeiden mijn ouders, ‘dan ga je toch lekker naar een bos? Kun je best zelf. Je bent veertig.’

‘ Jullie verstonden me verkeerd’ zei ik. ‘ Ik wil niet náár een bos. ik wil een eigen bos, voor mezelf’ ‘ Een eigen bos?’ vroegen ze ‘ Wat moet jij nou met een bos?’ Hutten bouwen, dacht ik. Fikkie stoken. Maar dat zei ik natuurlijk niet hardop. Grote mensen, mensen van veertig bijvoorbeeld, moeten overal een serieuze reden voor hebben. Anders telt het niet. En hutten en fikkies zijn geen serieuze redenen, dat wist ik ook wel. Dat bos heeft Thijs Goverde uiteindelijk gekregen en heet ‘ De dassenhof’ 

En daar heeft hij een heleboel van geleerd. Bijvoorbeeld dat boterbloemen superschurken zijn, dat je nooit kunt winnen van een distel, en wat de overeenkomsten zijn tussen grassen en croissantjes.

Thijs vertelt met droge humor over brandnetels die hij vergelijkt met de beesten in sprookjes, over jakobskruiskruid de paardenmoordenaar, de distel als koopjesjager en zie ik daar in de inhoudsopgave ‘ Avada Kedavra’ staan...?! In elk hoofdstuk leer je, voor je het in de gaten hebt, weer nieuwe feitjes over de natuur. Over hoe je duizendblad kunt inzetten tegen slakken, over smeerwortel als wc papier (survival tip!) oh, ik kan wel blijven praten over alles wat je in dit boek tegenkomt. Het wordt op geen enkel moment saai want Thijs vertelt het alsof hij naast je zit.

Echt een top boek om je kennis over planten te vergroten.

Lessuggesties

Als je in de klas bezig bent met een thema over landbouw of planten dan moet je dit boek voorlezen in de klas. Het liefst het hele boek. Je pakt gewoon steeds een ander hoofdstuk.

Je kunt ook hoofdstuk 21 eruit pikken als je het over hooikoorts wilt hebben (handig in het voorjaar) of hoofdstuk 17 over de Romeinen in ons land, of hoofdstuk 11 over erfelijkheid. Of hoofdstuk 10 over de Vlaamse gaai en leerlooien. Kortom, in elk hoofdstuk word je verrast en je kennis over de natuur om je heen vergroot.

Leen dit boek

Fardau

Leesconsulent/ Mediacoach

Ik ben dol op boeken. Als kind was het mijn wens om ooit boven de bibliotheek te wonen. Want dan hoefde ik alleen maar de trap af om elke dag mooie, nieuwe boeken uit te zoeken om te kunnen lezen. Helaas is dat nooit gelukt, maar wel bijna.. Toen ik mijn eerste eigen huis kreeg stond het gebouw van de bibliotheek aan de andere kant van de straat. Ik hoefde dus maar een paar meter te lopen om steeds weer nieuwe boeken te ontdekken.

Mijn favoriete boeken zijn boeken vol spanning, avontuur en fantasy zoals bijv. Harry Potter. Maar ik vind het ook heel leuk om allerlei weetjes en dingen over vroeger te leren uit boeken. Bij mijn bezoeken op scholen probeer ik zoveel mogelijk kinderen het plezier van lezen te laten ervaren, zodat ze ontdekken van welke schrijver en welk onderwerpen zij vrolijk worden. Zodat ze met plezier gaan lezen en blijven lezen.

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek