Tom Piekepol en de schat van Kartoni

Tosca Menten

2-05-2022 Tip van Fardau

Waar gaat het boek over?

Tom Piekepol wordt wakker op zijn geluksdag. Tenminste dat denkt hij. Hij gaat bij zijn tante logeren als zijn ouders 10 dagen op vakantie gaan naar Mexico. Maar op de dag van vertrek belt tante Nel af. Ze is ziek en Tom kan niet bij haar komen logeren. Zijn moeder is razend. Ze wil kostte wat het kost op vakantie naar Mexico en wat er dan met haar zoon Tom moet gebeuren interesseert haar eigenlijk geen zier. Dan heeft moeder een idee: Ze brengen Tom naar het ziekenhuis. Daar kan hij dan mooi 10 dagen blijven tijdens hun vakantie. In het ziekenhuis koopt moeder de dokter om met geld. De dokter dumpt Tom in het bejaardentehuis dat op het ziekenhuisterrein staat. In het bejaardentehuis moet Tom een kamer delen met een man die denkt dat hij een garnaal is..een uur later rijdt hij verkleedt als mummie met een rolstoel door de gangen op zoek naar een schat..de schat van Kartoni.

Mijn mening

Een heerlijk boek over Tom Piekepol, een lieve, rustige jongen met een hart van goud. Als hij in het bejaardentehuis moet blijven tijdens de vakantie sluit hij vriendschap met meneer Kartoni en ontdekt hij al snel dat meneer Kartoni een geheim heeft dat verborgen ligt in het ziekenhuis. Samen gaan ze ernaar op zoek ,maar worden daarbij uiteraard flink gedwarsboomd door de vreselijke zuster Olie die zoals meneer Kartoni zegt ‘ zo glad is als een paling in een emmer snot’. Natuurlijk

krijgen andere bewoners ook lucht van de zaak, maar wie is wel te vertrouwen en wie niet? Het verhaal is grappig met prachtige personages en veel humor, en natuurlijk ook een beetje spannend, want gaat het Tom en meneer Kartoni wel lukken om de schat op tijd te vinden?

Het boek lees je het liefst in een ruk uit en vrolijkt zelfs de somberste dag helemaal op.

Leen deze titel

 • Tom Piekepol en de schat van Kartoni

  Tosca Menten

  De moeder van Tom Piekepol (10) wil haar zoon een poosje kwijt en stopt hem in een bejaardentehuis. Daar raakt hij betrokken bij de zoektocht naar de schat van de grappige meneer Kartoni. Vanaf ca. 9 jaar.

  E-book

  Bekijk details van Tom Piekepol en de schat van Kartoni

 • Tom Piekepol en de schat van Kartoni

  Tosca Menten

  Stel je eens voor... Je wordt wakker op je geluksdag omdat je bij je lievelingstante gaat logeren... En een uur later zit je in een bejaardentehuis op een kamer bij een meneer die denkt dat hij een garnaal...

  Luisterboek (digitaal)

  Bekijk details van Tom Piekepol en de schat van Kartoni

Fardau

Leesconsulent / Mediacoach

Ik ben dol op boeken. Als kind was het mijn wens om ooit boven de bibliotheek te wonen. Want dan hoefde ik alleen maar de trap af om elke dag mooie, nieuwe boeken uit te zoeken om te kunnen lezen. Helaas is dat nooit gelukt, maar wel bijna.. Toen ik mijn eerste eigen huis kreeg stond het gebouw van de bibliotheek aan de andere kant van de straat. Ik hoefde dus maar een paar meter te lopen om steeds weer nieuwe boeken te ontdekken.

Mijn favoriete boeken zijn boeken vol spanning, avontuur en fantasy zoals bijv. Harry Potter. Maar ik vind het ook heel leuk om allerlei weetjes en dingen over vroeger te leren uit boeken. Bij mijn bezoeken op scholen probeer ik zoveel mogelijk kinderen het plezier van lezen te laten ervaren, zodat ze ontdekken van welke schrijver en welk onderwerpen zij vrolijk worden. Zodat ze met plezier gaan lezen en blijven lezen.

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek