Vanaf maandag 28 november sluiten alle vestigingen om 17.00 uur. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht en hanteert dbieb de anderhalvemeter richtlijn. Activiteiten in de avonduren zijn uitgesteld tot na 18 december. Voor activiteiten die plaatsvinden in de Kapel, vragen we een coronatoegangsbewijs. Bekijk onze aangepaste richtlijnen.

Karel de grote

Lynette de Ruijter

25-10-2021 Tip van Maaike

Karel de Grote is een paardenboek geschreven door Lynette de Ruijter. Het verhaal gaat over Kaat, wanneer zij naar school fietst rijdt zij altijd langs Karel. Ze weet eigenlijk niet eens of hij wel echt Karel heet. Maar zo noemt ze hem wel, hij is haar allerbeste vriend. Maar op een dag ziet ze dat er een te koop bord in het weiland van Karel staat. Karel staat tekoop! Maar daar wil Kaat iets tegen doen. Ze wil Karel heel graag zelf kopen, maar heeft ze wel genoeg geld? En wat nou als pappa en mamma hem niet in de tuin willen hebben? Samen met Levi gaat Kaat toch proberen om de verkoop van haar beste vriend tegen te houden.

Dit boek is geschikt voor de jonge lezer op AVI 5 niveau. Het boek omschrijft een prachtig verhaal over echte vriendschap tussen Kaat, Levi en Karel. De schrijfster omschrijft mooi hoe volwassenen denken over de verkoop van dieren, hoe pragmatisch wij als volwassenen soms zijn. Maar hoe kwetsbaar en gevoelig kinderen kunnen zijn over de vriendschap met dieren wordt hierin ook prachtig omschreven.

Het boek heeft vrij grote duidelijke leesletters waardoor het verhaal goed is voor te lezen, maar ook leuk voor kinderen is die net zelf leren lezen.

Leesactiviteit tip voor leerkrachten:

 • Bespreek met kinderen of zij ook een dierenvriend hebben, en hoe het voor hen zou zijn als deze te koop komt.
 • Bespreek met kinderen wie elkaar hierbij zou helpen, wat kun je doen als je een dier wilt kopen wat jou beste vriend is.
 • Je kunt ook bespreken waarom volwassenen hier misschien anders over denken als kinderen, en waarom dit zo is.

 

Leen deze titel

 • Karel de Grote

  Lynette de Ruijter

  De beste vriend van Kaat is een paard dat ze Karel noemt. Op een dag staat er een bord in zijn weiland: 'Paard te koop'. Maar dag mag niet gebeuren! Vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Karel de Grote

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek