De weglopers

Ulf Stark

20-12-2021 Tip van Malou

Geschikt voor: Kinderen vanaf 8 jaar, A boek

Het is het laatst geschreven kinderboek voor zijn dood in 2017. Misschien ken je de boeken ‘Hoe ik een detective werd’ of ‘Hoe ik een weerwolf werd’ of ‘Liefde is niet voor lafaards’. Dit boek is bekroond met vlag en wimpel in 2020.

De opa van Klein-Gottfried is een brombeer die altijd vloekt. Hij ligt in het ziekenhuis met hartproblemen en maakt het iedereen behoorlijk lastig. Maar Klein-Gottfried heeft best door dat opa het zelf ook moeilijk heeft.
Daarom bedenken ze samen een plan om opa uit het ziekenhuis te laten ontsnappen en één nacht lang naar het huis te gaan waar opa altijd met oma heeft gewoond – oma die nog niet zo lang geleden overleden is. Maar weglopen uit het ziekenhuis is nog niet zo makkelijk. De jongen regelt met de bakker dat hij als dekmantel dient voor deze actie. Samen is het een avontuur om opa uit het ziekenhuis te krijgen. Als het lukt is het nog een hele weg naar het huis toe.

Een prachtig boek over hoe rouw en verdriet doorvoeld wordt en er daardoor verzachting komt bij deze opa. Het is niet een boek wat verdrietig aandoet en zo geschreven is, juist beschreven met humor. Als je het boek van de voorkant ziet is het niet een boek dat direct aanspreekt bij leerlingen misschien. Daarom is promoten van dit boek aan te raden.
Het is een makkelijk te lezen boek voor kinderen vanaf 8 jaar met veel grappige stukjes.

Voorleestips voor de leerkracht:

  • Voorlezen pagina 54 en 55
  • Dit boek is in te zetten bij rouw en verlies. Wat heb jij meegemaakt als het gaat om afscheid? Herken jij je in de kleinzoon? Welke mooie herinneringen heb jij met degene die je bent verloren?
  • Als leerlingen naar dit boek kijken: waar denken ze dat het over gaat? Hoe vinden ze de voorkant? Het gesprek met de leerlingen kan gaan over dat de voorkant misschien niet aanspreekt maar het verhaal misschien wel geweldig is.

 

Leen deze titel

  • Ulf Stark De weglopers

    De opa van Klein-Gottfried (ik-persoon) ligt in het ziekenhuis. Opa moppert er flink op los. Klein-Gottfried wil hem graag opvrolijken. Hij neemt opa mee naar het eiland waar hij vroeger met oma woonde....

    Gedrukt boek

Malou

Leesconsulent / Mediacoach

Ik ben Malou en ik ben leesconsulent/mediacoach bij dbieb in Leeuwarden. Ik ben dol op spannende (voor)leesboeken en jeugdromans maar ik word helemaal blij van een prentenboek! Met leuke werkvormen, veel verschillende boeken en enthousiasme stimuleer ik leesplezier bij de kinderen

Tips van Malou

Alle tips van Malou

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek