Jakob en de zeven gevaren

Jacques Vriens

22-03-2022 Tip van Margriet

Als uitdaging bedenkt Jakob zeven gevaren om de saaie weg naar school spannender te maken. Sommige gevaren zijn echt, andere zijn fantasie. Zijn vrienden Claartje en Bennie zijn gelukkig nergens bang voor. Dankzij hen wordt Jakob langzaam wat stoerder. Dat is maar goed ook, want ineens wordt zijn leven op z'n kop gezet. Door alles wat Jakob meemaakt en zijn bijzondere vriendschappen wordt hij steeds moediger en leert hij beter voor zichzelf opkomen.

Dit laatst geschreven boek van Jacques Vriens heb ik met heel veel plezier gelezen. De avonturen die Jakob beleeft zie je voor je door de fijne schrijfstijl in de ‘ik-vorm’. Het boek is deels gebaseerd op Vriens’ eigen jeugd en speelt zich af in de jaren vijftig. Kinderen die het boek lezen zullen erachter komen dat er heel veel dingen anders waren in de jaren vijftig dan nu, maar dat sommige dingen, zoals verliefdheid, erbij willen horen en liever spelen dan naar school gaan, van alle tijden zijn! Een grappig, spannend en ontroerend B-boek om zelf te lezen vanaf 10 jaar.

Lessuggestie:

Dit boek is natuurlijk heel goed te gebruiken bij de geschiedenislessen over Nederland na de Tweede Wereldoorlog. De opbouw in de jaren vijftig. Lees het boek voor en praat over hoe anders veel dingen toen waren (grote klassen, jongens en meisjes apart, woningnood, kolenkachel, platenspeler, tuberculose etc.) Misschien is er een opa of oma die kan komen vertellen over zijn/haar jeugd in de jaren vijftig, zestig of zeventig.

Leen deze titel

  • Jacques Vriens Jakob en de zeven gevaren

    Nederland, 1958. Jakob (10) is vaak angstig, maar doet erg zijn best om flinker te worden. Zijn stoere vrienden Claartje en Bennie helpen hem daarbij. Als zijn ouders gaan scheiden en er nog meer ingrijpende...

    Gedrukt boek

Margriet

Leesconsulent / Mediacoach

Ik ben Margriet Betzema, leesconsulent bij dbieb. Mijn favoriete boeken gaan over de toekomst of juist het verleden. Naast heel veel (kinder) boeken lezen ben ik ook graag buiten in de tuin en wandel ik in de natuur.

Tips van Margriet

alle tips van Margriet

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek