Met opa door Europa

Tamara Bos

09-02-2021 Tip van Margriet

 • Vanaf 9 jaar leesniveau AVI-E5
 • Het boek is genomineerd voor de Kinderjury in 2018

Bien en Wouter hun ouders zijn gescheiden. Ze hebben Opa voor zijn 70ste verjaardag een lot gegeven en daar heeft opa heel veel geld mee gewonnen. Ze zijn er samen van op reis geweest en nu heeft Opa een bestelbusje gekocht. Mama en Opa knappen het busje op en Bien en Wouter helpen goed mee. Daarna gaan ze met z’n vieren op vakantie door Europa.

Ze gaan eerst naar Brussel, Manneke Pis bekijken en echte Belgische friet eten. Onderweg slapen Bien en Wout in een tentje en dat is best spannend. Zo reizen ze verder door Europa, zien de eeuwige sneeuw liggen op de bergen en krijgen in Italië pech met het busje. Ze zwemmen in de Middellandse zee en rijden op het circuit van Monaco. Dan wordt de tas van mama gestolen en is het geld op. Wat nu? Komen ze nog thuis en krijgen ze nog te eten? Het wordt spannend!

Een prachtige rondrit door Europa. Terwijl je leest leer je allerlei dingen over Europa en krijg je bovendien zin om op reis te gaan.

Achter in het boek staan tips voor het houden van een spreekbeurt.

Het boek sluit aan bij de leesmethode Estafette.

Lessuggesties:

 • Laat de kinderen vertellen in welke landen ze zijn geweest of waar ze graag naar toe zouden willen gaan
 • Laat de kinderen dingen opnoemen die ze van landen weten en wie kent woorden uit een andere taal
 • Houd eens een Franse of Italiaanse dag met hapjes zoals pizza of croissantjes
 • Laat de kinderen vlaggen tekenen van verschillende landen

Leen deze titel

 • Met opa door Europa

  Tamara Bos

  De opa van Bien en Wout heeft een kampeerbus gekocht. Met z'n allen gaan ze op reis door Europa. AVI-E5. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Met opa door Europa

 • Met opa door Europa

  Tamara Bos

  De opa van Bien en Wout heeft een kampeerbus gekocht. Met z'n allen gaan ze op reis door Europa. AVI-E5. Vanaf ca. 9 jaar.

  E-book

  Bekijk details van Met opa door Europa

Margriet

Leesconsulent / Mediacoach / Informatie medewerker

Ik ben leesconsulent/Mediacoach en Informatiemedewerker en Advies bij dbieb sinds 2015. Daarvoor heb ik jaren bij andere bibliotheken in Fryslân gewerkt. Sinds 2016 ben ik als leesconsulent op de scholen te vinden. Ik heb jaren in de bibliotheek van o.a. Bilgaard, Aldlân en Leeuwarden De Centrale in het Beursgebouw gewerkt. Momenteel is mijn werkgebied voornamelijk voormalig gemeente Littenseradiel.

Mijn passie ligt bij het blij maken van klanten met een leuk boek en nu vooral kinderen blij maken en ontdekken welk boek of serie bij hen past. Het onderdeel leesbevordering houdt mij altijd bezig.

Ik lees dagelijks kinderboeken en tijdens mijn vakantie volwassenen boeken. De recensies hiervan kun je terugvinden op de site van dbieb.