Weg met die draak!

Corien Oranje

21-01-2019 Tip van Margriet

Hoe spannend is dat? Een draak in de klas!

Bij juf Fien in de klas gebeurt altijd wel wat. Zo ook deze keer. Er komt een man in de klas. Die wil zien of juf Fien goed lesgeeft. Juf hoopt dat ze niet ontslagen wordt.

Juf vraagt de kinderen om goed hun best te doen, maar Kas komt weer eens te laat op school. Dat komt omdat hij onderweg een ei heeft gevonden. Nu is het ei in de klas, maar gaat dat wel goed? Een drakenei dat op uitkomen staat. Nét als inspecteur De Vries in de klas komt om juf Fiep te beoordelen… Een babydraak die door de klas vliegt en vuur spuwt – dat betekent chaos in de klas van juf Fiep. De inspecteur is van plan harde maatregelen te nemen. Maar dan komt groep 3 in actie!

Nu groep 3 al aardig op weg is om het lezen onder de knie te krijgen, is dit een fantastische serie boekjes op niveau M3. Gelukkig loopt dit verhaal goed af, maar het is heel erg spannend. Net als alle andere boeken van Corien Oranje over juf Fiep. Deel 8 van de avi-thrillerserie over de klas van juf Fiep! Alle boeken over juf Fiep echte aanraders voor de lezers in groep 3. Ze zijn ook erg leuk om voor te lezen. Kijk op de site van Corien Oranje voor nog meer leuke leesboeken.

Lessuggesties voor in de klas:

 1. Het ei-project Maak van een grote ballon (feestwinkel), papier maché en verf een enorm ei. Maak een nest van grote takken, leg het op het dak van de school of in een boom, en laat het de kinderen ontdekken. Nog leuker: als de brandweer bereid is om te komen en het weg te halen, samen met een deskundige "van het ministerie van vreemde zaken".  Breng het ei voorzichtig de school in. Leuk voor de kleuters en voor groep 3 om over te fantaseren en te werken. Zie werkblad.

Zoek op internet: ‘Giant egg discovered at UK school’, of bekijk ‘Gigantisch ei ontdekt op dak van OBS de Schakel’:

 

2. Klassengesprek/opdracht

 • Wat doe je als je een gewond dier aan de kant van de weg ziet liggen?
 • Wat zou jij doen als je, net zoals Kas, een heel groot ei zou vinden?
 • Wat doe je als het ei in een nest ligt?
 • En wat kun je doen als het zomaar langs de kant van de weg ligt?
 • Meneer de Vries vindt dat juf Fiep niet goed les geeft. De kinderen moeten rekenen, niet bezig zijn met een stinkend reuzenei. Wat vind jij?
 • Juf Fiep doet wel eens iets doms. Gelukkig helpen de kinderen van groep 3 haar altijd goed. Wie help jij wel eens?
 • Wanneer deed jij iets doms?
 • Kijk met de kinderen naar hoe een paar kuikentjes uit een ei komen. https://www.youtube.com/watch?v=ZfzOcM4hJaQ
 • Welke dieren komen er eigenlijk allemaal uit een ei?
 • Wat voor dier zou er in jouw reuzenei zitten?
 • Laat de kinderen de dieren tekenen en de namen erbij schrijven.

Leen deze titel

 • Corien Oranje Weg met die draak!

  Er is een man in de klas. Hij wil zien of juf Fiep goed les geeft. Kas heeft een ei. Er komt een gat in. Wat komt er uit? En wat vindt de man daar van? AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.

  Gedrukt boek

Margriet

Leesconsulent / Mediacoach / Informatiemedewerker

Ik ben leesconsulent/Mediacoach en Informatiemedewerker en Advies bij dbieb sinds 2015. Daarvoor heb ik jaren bij andere bibliotheken in Fryslân gewerkt. Sinds 2016 ben ik als leesconsulent op de scholen te vinden. Ik heb jaren in de bibliotheek van o.a. Bilgaard, Aldlân en Leeuwarden De Centrale in het Beursgebouw gewerkt. Momenteel is mijn werkgebied voornamelijk voormalig gemeente Littenseradiel.

Mijn passie ligt bij het blij maken van klanten met een leuk boek en nu vooral kinderen blij maken en ontdekken welk boek of serie bij hen past. Het onderdeel leesbevordering houdt mij altijd bezig.

Ik lees dagelijks kinderboeken en tijdens mijn vakantie volwassenen boeken. De recensies hiervan kun je terugvinden op de site van dbieb.