Komt goed, kleine krab

Chris Haughton

24-10-20222 Tip van Nynke

Als je de omslag van dit boek ziet, komt het wellicht bekend voor. Chris Haughton schreef ook “Mama kwijt”, Prentenboek van het jaar 2012. Als je door het boek bladert, vallen de mooie kleuren direct op. De simpele, maar sprekende tekeningen maken het kijken al tot een feestje.

Kleine krab staat op het punt om voor het eerst naar de zee te gaan. Kleine Krab heeft er zin, maar als hij golven op de rots ziet slaan wordt hij een beetje bang. Grote Krab stelt hem gerust: “Komt goed.” Ze komen dichterbij en de golven worden hoger en hoger. De spanning in het verhaal wordt opgebouwd. Op de volgende pagina komt ‘Woesj!”de golf tegen de rotsen aan. Dit gebeurt een aantal keer tot ze meegetrokken worden de zee in. Ze komen in de mooie, kleurrijke onderwaterwereld terecht. Kleine Krab vindt het fantastisch! Ze spelen ze met allerlei vissen. Tot Grote Krab zegt dat het tijd is om naar huis te gaan. Waar Kleine Krab het in het begin zo spannend vond, wil hij nu niet meer terug naar huis.

Dit boek is geschikt voor kinderen van 4 – 6 jaar.

Lessuggesties:

 • Maak een verteltafel bij het boek. Beeld hierin de tocht die Kleine Krab maakt van zijn poeltje naar de zee uit. Tikken over de rotsen, plonsen door de poeltjes en splesjen door het zeewier.
 • Kinderen herkennen de angst en spanning van Kleine Krab vast ook wel. Praat hierover:
 • Wat vond jij spannend om te doen?
 • Heb je het wel of niet gedaan?
 • Ben je door iemand geholpen? Wat zei of deed deze persoon?
 • Ben je blij dat je het toch gedaan hebt?
 • Als je het dan wel doet, is dat dapper. Hierover kun je ook verder praten. Wanneer was jij dapper? Of wie vindt jij dapper?
 • De begrippen hoger en dieper komen in dit verhaal naar voren. Dit kun je herhalen door de kinderen de bewegingen te laten doen. Zo ervaren ze wat dit inhoudt.
 • Het maken van de onderwaterwereld is en leuke knutselopdracht.
 • www.chrishaugton.com voor al zijn boeken. Van Komt goed Kleine Krab vind je ook een kort filmpje met bijpassende muziek.
 • Wat ook leuk is: De boeken in het Engels voorlezen.

Meer leestips:

Bij ons thuis zijn alle boeken van Chris Haughton favoriet. Er zit vaak een grappige plottwist in de verhalen en ze zijn eigenlijk ook nooit afgelopen aan het eind. Veel van de boeken zijn ook al geschikt vanaf 1,5 / 2 jaar. Door het simpele taalgebruik is het heel goed te begrijpen.

Leen deze titel

 • Chris Haughton Komt goed, Kleine Krab

  Kleine Krab woont met Grote Krab in een klein poeltje. Vandaag gaan ze samen voor het eerst naar zee. Het lijkt Kleine Krab geweldig. Maar de golven zijn wel heel hoog. Durft Kleine Krab nog wel verder...

  Gedrukt boek

 • Chris Haughton Stoute hond!

  Als Henk zijn hond Sjors even alleen thuis laat, blijkt hij heel wat minder braaf te zijn geweest dan hij heeft beloofd. Zal het beter gaan als ze samen gaan wandelen? Prentenboek met kleurrijke, collage-achtige...

  Gedrukt boek

 • Chris Haughton Ssst!

  In een donker bos jagen vier mannetjes op een vogel. Maar wat ze ook bedenken, de vogel is hen steeds te slim af. Het kleinste mannetje pakt het heel anders aan. Vierkant kartonnen prentenboek met eenvoudige,...

  Gedrukt boek

 • Chris Haughton Welterusten allemaal

  De zon gaat onder en alle dieren zijn moe: de muizen, de hazen en de hertjes. Behalve Kleine Beer. Hij wil nog spelen want hij is helemaal niet moe. Toch? Klein hardkartonnen prentenboek met kleurrijke,...

  Gedrukt boek

 • Chris Haughton Misschien...

  Drie slingeraapjes verlaten hun hoge boom om overheerlijke mango’s te gaan plukken. Mama heeft dat streng verboden, want beneden lopen gevaarlijke tijgers rond. Maar de aapjes hebben goed opgelet en weten...

  Gedrukt boek

Nynke

Leesconsulent / Mediacoach

Hallo, ik ben Nynke Douma en werk als leesconsulent in de gemeente Leeuwarden. Lezen vind ik al leuk zolang ik mij kan herinneren. Was het in de zomervakantie slecht weer dan las ik zo 8 boeken uit liggend in mijn tentje. Nu ik moeder ben van een kleuter en een peuter lees ik elke dag uit allerlei prentenboeken voor. Ook de kijk, zoek, voel en geluidenboeken zijn favoriet.In mijn werk als leesconsulent hoop ik alle kinderen enthousiast te maken om te lezen.Op dit moment lees ik zelf veel Lucinda Riley, maar ook boeken van Simone van der Vlugt lees ik graag.

Tips van Nynke

alle tips van nynke

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek