Terugkoppeling Biebpanel-onderzoek 2015-1

Lezend meisje, illustratie Maaike van den Akker

In het eerste kwartaal van 2015 is met behulp van ons zeer gewaardeerde Biebpanel onderzocht hoe het staat met de ontmoetings- en verblijfsfunctie van de Nederlandse bibliotheken in het algemeen en de bibliotheken in Midden-Fryslân in het bijzonder.

Resultaten & aanbevelingen

  • De resultaten voor de Bibliotheken in Midden-Fryslân zijn als volgt (ze zijn hieronder ook in 1 oogopslag te bekijken met de infographic):
  • Het lenen van materialen blijft de belangrijkste reden om naar de bibliotheek te komen.
  • Daarnaast is het verblijven in de vestigingen plezierig voor rondsnuffelen, inspiratie opdoen, vragen stellen en ter plekke lezen/inzien van boeken, tijdschriften en kranten. Over deze zaken zijn de panelleden (zeer) tevreden.
  • Verbeterpunten zien panelleden in comfortabeler meubilair, ruimere openingstijden, betere leesvoorzieningen en gezelligere horeca (in de dorpsvestigingen).
  • Activiteiten waaraan vooral behoefte is: presentaties door schrijvers, lezingen, exposities en activiteiten op het gebied van literatuur/kunst & cultuur/computer & sociale media. Ook is er interesse voor FabLabs en podia voor lokaal (schrijf)talent.
  • 9% van de panelleden is lid van een leesclub. Slechts 27% daarvan leent hiervoor boeken van de bieb. De SBMF kan duidelijker maken wat ze voor leesclubs doet. Voor jongeren is een digitale leesclub aantrekkelijk.

(Re)acties n.a.v. het onderzoek

  • Bibliotheek Burgum is vanaf 14 september ook op dinsdag en donderdag van 10.30-12.30 uur geopend. Ook start er na de zomer een pilot met een betere horecavoorziening. De resultaten van deze acties worden eind 2015 geëvalueerd en bij positief resultaat doorgevoerd op andere plaatsen.
  • De diensten voor leesclubs zal (nog) beter worden gecommuniceerd. Er staat al een overzicht van diensten op onze website. Daarnaast zijn de Spraakmakende Boeken-lezingen erg geschikt om met leesclubs te bezoeken en kunnen leesclubs gebruik maken van de boekentips en -recensies op ons boekenblog.
  • Voor de nieuwe bibliotheek in Leeuwarden Centrum houdt de SBMF rekening met de uitkomsten van het onderzoek. Denk aan zaken op het gebied van inrichting en verlichting.

Komende onderzoeken

In de rest van 2015 vinden er nog drie onderzoeken plaats. Onder meer over de maatschappelijke waarde (vragenlijst reeds verzonden) en de communicatie van de bibliotheek.

Meedoen aan onderzoeken?

Wilt u ook uw mening over de bibliotheek met ons delen? Word dan ook Biebpanellid. Wij stellen dit zeer op prijs!

Illustratie: Maaike van den Akker

 

biebpanel 2015-01

De hele infographic is beschikbaar als pdf-bestand.

Vindt u ook dat de Bibliotheek onmisbaar is? Word dan Biebstiper!