meest gestelde vragen i.v.m. maatregelen Coronavirus

Vanaf zondag 15 maart zijn alle vestingen van dbieb voor alle bezoekers gesloten. De verwachting is dat deze sluiting tot en met 28 april duurt, tenzij de richtlijnen van de RIVM het noodzakelijk maken om langer dicht te blijven.

Met dit bericht geven we antwoord op veel gestelde vragen rondom deze situatie. Zit het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur gerust een mail naar klantenservice@dbieb.nl of neem telefonisch contact op via 058 – 234 77 77 (ma-vr 9.00-17.00 uur).

Openingstijden

Wanneer gaat dbieb weer open?

Voorlopig blijft dbieb gesloten tot en met 28 april. Als er aanleiding is om langer dicht te blijven, zullen we dit via de website en de social mediakanalen (Facebook, Twitter en Instagram) bekend maken.

Zijn de overige bibliotheken in Fryslân wel open?

Nee, alle Friese bibliotheken zijn gesloten. Kijk op de website van de betreffende bibliotheek naar alternatieven, zoals bijvoorbeeld een afhaalservice.


Lenen, inleveren, reserveren en verlengen

Waar en wanneer kan ik mijn boeken inleveren?

Gedurende de sluiting van dbieb kun je je boeken niet inleveren. Zodra dbieb weer open is, kun je je boeken inleveren. De uitleentermijn wordt aangepast, zodat je geen boete krijgt.

De uitleentermijn van mijn boeken valt in de sluitingsperiode. Krijg ik nu een boete?

Nee, je krijgt geen boete. Wij zullen alle uitleentermijnen verlengen tot 6 weken na de dag waarop dbieb weer open gaat. Zodra dbieb weer open is, kun je langskomen om de boeken in te leveren.

Let op! Was de uitleentermijn van je boek al overschreden op 15 maart jl.? In dat geval wordt uitleentermijn gepauzeerd tot de dag waarop dbieb weer open gaat. Zo loopt het telaatgeld niet op gedurende de sluiting van dbieb.

Komt er een alternatief voor het lenen van boeken? Bijvoorbeeld een bezorgservice?

Ja, er komt een alternatief voor het lenen van boeken, tijdschriften en dvd's. We richten op dit moment een service in waarmee je online bestellingen kunt plaatsen. Je bestelling kun je vervolgens afhalen op een afgesproken tijdstip in één van de vestigingen van dbieb. Daarnaast richten we een bezorgservice in voor leden die tot de risicogroep behoren en het huis niet kunnen of mogen verlaten en voor leden in vitale beroepen. Binnenkort wordt de service opengesteld. Volg onze website en social media voor meer informatie.

Kan ik een boek reserveren of aanvragen nu dbieb gesloten is?

Nee, het is niet mogelijk om een reservering of aanvraag te plaatsen. Het reserveren en aanvragen van boeken is landelijk helemaal stop gezet. Om toch nieuwe titels te blijven lezen, hebben we alternatieven.

Er staat een reservering voor mij klaar in dbieb. Wanneer kan ik die ophalen?

Zodra de afhaal- en bezorgservice van start gaat, zullen we contact opnemen met de leden die bij ons een reservering hebben geplaatst. Het boek kan op afspraak worden afgehaald. Mocht je geen gebruik meer willen maken van de reservering, dan wordt het boek weer in de collectie opgenomen.

Online alternatieven voor het lenen en reserveren van boeken

In de online Bibliotheek vind je ruim 28.000 e-books voor kinderen en volwassenen. en ook via de website van DBNL (de digitale bibliotheek der Nederlandse letteren) is een rijke collectie e-books en andere teksten online te vinden. Of probeer eens een luisterboek: download de LuisterBieb-app met ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden (ook peuters en kleuters). Er is tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken aan de app toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van dbieb. Met een luisterboek zijn de kinderen heerlijk geboeid en toch los van hun schermpjes.

Nog meer leuke tips voor kinderen staan op www.jeugdbibliotheek.nl: inspiratie voor leuke boeken en allerlei informatie voor spreekbeurten en werkstukken. Voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld bij dyslexie en beginnende lezers, is er karaokelezen (luisteren met ondertitels) via www.yoleo.nl. In de jeugdbibliotheek vind je ook Junior Einstein, waarmee je schoolvakken kunt oefenen.

Voor de allerjongsten hebben we naast luisterboeken ook leuke voorleesfilmpjes via https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html. Nu de kinderen thuis en veel online zijn, is dit een ideaal moment voor de DataDetox Game en de quiz veilig internetten via https://9-12.jeugdbibliotheek.nl/weten/mediawijsheid.html. Voor zowel jeugd als volwassenen zijn er tal van interessante digitale bronnen via de openbare bibliotheek beschikbaar en volwassenen kunnen ook terecht in de digitale bronnen van de KB zoals bijvoorbeeld Delpher.

Lees meer op onze pagina's dbieb online voor volwassenen en voor jeugd en jongeren. Ook voor telefonische hulp bij het lenen van e-books.


Verhuur en activiteiten

Ik heb een zaal gehuurd in dbieb Leeuwarden. Kan ik hier gebruik van maken?

Nee, je kunt geen gebruik maken van de zalen in dbieb. We nemen contact op met alle huurders om een passende regeling te treffen.

Ik heb een activiteit geboekt. Gaat dit door?

Alle activiteiten in dbieb gaan niet door in de periode 13 maart tot en met 28 april. Zoveel mogelijk activiteiten worden doorgeschoven. Iedereen die een activiteit heeft gereserveerd, krijgt van ons bericht. In verband met de drukte kan dit even duren. Graag je begrip hiervoor. Wil je zelf bekijken of een activiteit geannuleerd of doorgeschoven wordt kijk dan in onze webagenda.Geen antwoord op je vraag gevonden?