Onze vestigingen zijn open. We doen ons best je bezoek aan dbieb zo veilig mogelijk te maken. We leggen graag uit hoe we dit doen en wat we van onze bezoekers vragen. Tip: lees voor een bezoek aan dbieb onze richtlijnen.

meestgestelde vragen

Op deze pagina vind je antwoorden op veel gestelde vragen rondom Corona. Zit het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur gerust een mail naar klantenservice@dbieb.nl of neem telefonisch contact met ons op via 058 – 234 77 77 (ma-vr 9.00-17.00 uur).

dbieb bezoeken

Hoe past dbieb de anderhalve meter-richtlijnen toe?

dbieb maakt gebruik van een separate ingang en uitgang. Je komt binnen via de hoofdingang en kunt dbieb verlaten via een andere uitgang. Op diverse plekken zijn markeringen aangebracht om 1,5 meter afstand aan te duiden. Ook maken we gebruik van schermen en zijn looproutes aangegeven. Onze medewerkers dragen niet-medische mondkapjes. Op diverse plekken in dbieb staan desinfectiemiddelen. Bij binnenkomst wijzen we je op de richtlijnen, die d.m.v. posters en schermen onder de aandacht worden gebracht.

Mocht het nodig zijn, dan zullen onze medewerkers je wijzen op de richtlijnen. Bijvoorbeeld door je te verzoeken om afstand te houden.

 

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Bij een bezoek aan dbieb wordt het dragen van een mondkapje dringend geadviseerd. Dit advies geldt ook voor deelnemers aan een cursus of activiteit. Mondkapjes mogen af als cursisten gaan zitten (tijdens de activiteit). Bij opstaan en door de ruimte lopen moeten mondkapjes op. De cursusleider is niet verplicht om een mondkapje te dragen, omdat hij of zij zich met een mondkapje onvoldoende verstaanbaar kan maken voor de groep. Bij individueel contact, bijvoorbeeld bij een inloopspreekuur of in de Open Werkplaats, houdt de docent of begeleider het mondkapje op.

Hanteert dbieb een maximaal aantal bezoekers?

Ja, per vestiging is een maximaal aantal bezoekers bepaald. In de dorpsvestigingen krijg je bij binnenkomst een toegangsitem, dat je bij het verlaten van dbieb weer kunt inleveren. In dbieb Leeuwarden maken we gebruik van een deurteller. Een medewerker van dbieb ziet toe op het aantal bezoekers.  

Kan ik werken of studeren in dbieb?

Ja, dat kan. Je kunt van werk- en studieplekken in dbieb gebruik maken volgens de 1,5 meter richtlijnen. Dit betekent dat je alleen gebruik kunt maken van de plekken die zijn voorzien van een stoel. Het is niet de bedoeling om het meubilair te verplaatsen, of stoelen aan te schuiven. Voor en na gebruik van je werkplek reinig je het werkblad, het toetsenbord en de muis. Uiteraard kun je ook je eigen laptop meenemen.

Kan ik kopiëren of printen bij dbieb?

Ja, je kunt kopiëren en printen.

Heb ik toegang tot de leestafels?

Ja, de leestafels met kranten en tijdschriften zijn weer geopend.

Kan ik gebruik maken van de toiletten?

Ja, hier kun je gebruik van maken.

Is Café de Bak geopend?

Nee, Café de Bak is gesloten.


Lenen

Hoe gaat het inleveren in z'n werk?

Het lenen en inleveren van boeken, tijdschriften en dvd’s doe je contactloos via de zelfservice. Daarna worden ze direct weer aan de collectie toegevoegd en worden ze van je lenerspas afgehaald.  

Kan ik boeken reserveren?

Dat kan. Via mijn dbieb kun je boeken uit andere Friese bibliotheken reserveren. Ook kun je weer boeken reserveren uit bibliotheken buiten Friesland.  

Is het mogelijk materialen te verlengen?

Dit is mogelijk, mits de materialen niet zijn gereserveerd. Verlengen kan via mijn dbieb


Activiteiten & zaalverhuur

Kan ik een zaal huren? Welke richtlijnen zijn van toepassing

Ja, onze vergaderruimtes zijn beschikbaar. Om de 1,5 meter richtlijnen te kunnen waarborgen, hebben we de zaalcapaciteit aangepast. Dit betekent dat er minder personen in de ruimte kunnen worden toegelaten. Daarnaast zijn de algemene richtlijnen van toepassing, die op deze pagina worden uitgelegd.

Ik heb een activiteit geboekt. Gaat dit door?

Nieuwe activiteiten (voor seizoen 2020-2021) zijn in september van start gegaan. Er zijn maatregelen getroffen om de activiteiten veilig te laten verlopen. De mogelijkheid bestaat echter dat de docenten hun cursus moeten annuleren. In dat geval krijg je zo snel als mogelijk bericht van ons. Heb je zelf twijfel over deelname –na het lezen van onze richtlijnen- neem dan gerust contact met ons op. In sommige gevallen moeten we uitwijken naar een andere ruimte om de 1.5 meter richtlijn te kunnen hanteren. Het kan voorkomen dat we gebruik maken van een ruimte die niet rolstoeltoegankelijk is. Mocht dit voor jou van toepassing zijn, neem dan even contact met ons op via 058 – 234 77 77.
Mochten er nieuwe Coronarichtlijnen van kracht worden waardoor je gereserveerde activiteit niet door kan gaan, dan krijg je hierover bericht.

Hoe kan ik een activiteit reserveren?

Het reserveren van een cursus, workshop, lezing of college verloopt online, via de webagenda op onze website. Het voordeel van een online reservering is dat persoonlijk/handcontact vermeden wordt. Indien gewenst, is het ook mogelijk om telefonisch te reserveren.  

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Bij een bezoek aan dbieb wordt het dragen van een mondkapje dringend geadviseerd. Dit advies geldt ook voor deelnemers aan een cursus of activiteit. Mondkapjes mogen af als cursisten gaan zitten (tijdens de activiteit). Bij opstaan en door de ruimte lopen moeten mondkapjes op. De cursusleider is niet verplicht om een mondkapje te dragen, omdat hij of zij zich met een mondkapje onvoldoende verstaanbaar kan maken voor de groep. Bij individueel contact, bijvoorbeeld bij een inloopspreekuur of in de Open Werkplaats, houdt de docent of begeleider het mondkapje op.

Hoe garandeert dbieb 1,5 meter tijdens de activiteiten?

In dbieb zijn looproutes aangebracht; zo kom je zo weinig mogelijk in contact met andere bezoekers. Er is voldoende ruimte in dbieb en als je onderweg rekening houdt met andere bezoekers en elkaar de ruimte als dit nodig is, hoeft afstand houden geen probleem te zijn.  

Is afstand houden wel mogelijk in de cursusruimtes?

Afhankelijk van de cursusruimte en de aard van de activiteit kan een maximaal aantal deelnemers meedoen. Dit aantal is een stuk kleiner dan normaal het geval was. Dat is nodig om de 1,5 meter afstand tussen deelnemers te kunnen garanderen. Daarnaast is gekozen voor een vaste zaalopstelling. Om afstand te kunnen houden, is het belangrijk dat de opstelling niet gewijzigd wordt. De docent zal hierop toezien, maar er wordt ook een beroep gedaan op je eigen verantwoordelijkheid.

Welke maatregelen zijn genomen m.b.t. hygiëne en ventilatie?

Bij de ingang van dbieb en in de cursusruimtes zijn desinfectiemiddelen aanwezig. Als je het prettig vindt, kun je voor aanvang van de activiteit je plek waar je wilt zitten desinfecteren. In ieder geval doe je dit na afloop van de activiteit. De flacons met desinfectiemiddel worden steeds na afloop gereinigd. Als extra maatregel staat in elke cursusruimte een luchtzuiveringsmachine. Zo kan de ruimte optimaal geventileerd worden.

Ik twijfel bij nader inzien of ik wil meedoen

Twijfel je over de veiligheid in dbieb, neem dan gerust contact met ons op. We kijken dan samen of we er iets aan kunnen doen, zodat je alsnog met een veilig gevoel kunt deelnemen. Is je twijfel niet weggenomen, dan kun je dat aangeven en restitueren we het cursusgeld.

Ik heb gezondheidsklachten. Mag ik meedoen?

Bij gezondheidsklachten vragen we je om thuis te blijven. Neem wel even contact met ons op zodat we op de hoogte zijn en afspraken kunnen maken over eventueel terugbetalen van het cursusgeld.


Bezorgservice

Wie kan gebruik maken van de bezorgservice?

De bezorgservice is voor alle leden van dbieb. De gratis bezorgservice levert jouw romans, thrillers of tijdschriften gratis bij je thuis.

Hoe kan ik gebruik maken van de bezorgservice?

De boeken reserveer je met het speciale bestelformulier. Vul alle velden in en verstuur het formulier. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op om een afspraak te maken.  

Hoe lang duurt het voor de materialen bezorgd worden?

We doen ons best alles zo snel mogelijk klaar te zetten om bij je thuis te bezorgen. Reken op minimaal twee werkdagen, mogelijk langer.  

Worden de bezorgde boeken ook weer opgehaald?

Ja, dat is mogelijk. Je kunt dit aangeven op het bestelformulier.  

Zijn er kosten verbonden aan de bezorgservice?

Nee, de bezorgservice is gratis voor alle leden van dbieb.


Geen antwoord op je vraag gevonden?