dbieb gaat stapsgewijs weer open

Lees meer in de antwoorden op de veel gestelde vragen.

veel gestelde vragen

dbieb gaat stapsgewijs weer open. Op deze pagina geven we antwoord op veel gestelde vragen. Zit het antwoord op je vraag er niet bij? Stuur gerust een mail naar klantenservice@dbieb.nl of neem telefonisch contact met ons op via 058 – 234 77 77 (ma-vr 9.00-17.00 uur).

Lenen, inleveren, reserveren en verlengen

Hoe gaat het inleveren in zijn werk?

Het inleverpunt van boeken bevindt zich in de hal van de vestiging. Onder toezicht van onze medewerkers kunnen de boeken op een kar worden geplaatst. Het is niet nodig om de boeken te verpakken.
Vervolgens worden de boeken 72 uren in quarantaine geplaatst, om te voorkomen dat langs deze weg het virus wordt verspreid. Na de periode van quarantaine worden de boeken door onze medewerkers van de pas gehaald en worden de boeken teruggeplaatst in de kasten. Het kan enkele dagen duren voordat alle boeken verwerkt zijn.
 

Ik heb mijn boeken ingeleverd maar zie dat ze nog op mijn lenerspas staan.

De ingeleverde materialen blijven 36 uur in quarantaine. Daarna worden ze weer aan de collectie toegevoegd en worden ze van je lenerspas afgehaald.  

Moet ik mijn boeken zo snel mogelijk inleveren?

Het is niet nodig om haast te maken. De uitleentermijn is verlengd met 6 weken na de datum waarop dbieb weer open gaat. Deze datum is 29 juni. Er zijn op dit moment ruim 30.000 boeken uitgeleend en we nemen de boeken graag gefaseerd in.
Ook boeken waarvan de uitleentermijn al was verlopen voordat dbieb dicht ging, zijn verlengd.

Kan ik boeken reserveren?

Dat is vanaf maandag 18 mei weer mogelijk. Via mijn dbieb kun je weer boeken uit andere Friese bibliotheken reserveren. Boeken reserveren uit bibliotheken buiten Friesland is nog niet mogelijk.

Er staat een reservering voor mij klaar in dbieb. Wanneer kan ik die ophalen?

Heb je een reservering geplaatst? Dan ontvang je van ons een mail zodra je materialen voor je klaar liggen.

 

Blijft de afhaal- en bezorgservice van kracht?

In verband met de heropening van dbieb op 18 mei 2020 is de afhaalservice gestopt. De bezorgservice is blijvend aan onze dienstverlening toegevoegd en is speciaal bestemd voor leden die moeite hebben om zelf naar de vestiging te komen.

De uitleentermijn van mijn materialen is verstreken. Krijg ik nu een boete?

Nee, we hebben van alle geleende materialen de inleverdatum verschoven naar 29 juni 2020. Nu we eerder open zijn dan verwacht, kun je je materialen natuurlijk wel weer inleveren en nieuwe materialen lenen.

 

Voordat dbieb gesloten werd had ik een boete. Loopt deze, nu jullie weer open zijn verder op?

We hebben alle boetes die voor 13 maart zijn ontstaan, t/m 28 juni ‘bevroren’. Dit betekent dat je tot en met 28 juni de tijd hebt om de boete te betalen. Vanaf 29 juni loopt de ontstane boete verder op.

Is het mogelijk materialen te verlengen?

Dit is mogelijk, mits de materialen niet zijn gereserveerd. Verlengen kan via mijn dbieb


dbieb bezoeken

dbieb is beperkt weer open. Wat zijn de openingstijden?

Wat mag ik wel en niet in dbieb?

Vanaf 18 mei is het weer mogelijk om een 'functioneel bezoek’ aan dbieb te brengen, uitsluitend voor het uitzoeken, lenen en terugbrengen van boeken, tijdschriften en cd's. Per vestiging hanteren we een maximum aantal bezoekers. Daarom vragen we je om zoveel mogelijk alleen, of met maximaal 1 gezinslid naar dbieb te komen. Voor elke bezoeker staat een mandje klaar. Is er geen mandje beschikbaar? Dan vragen we je te wachten tot er weer een exemplaar beschikbaar is.

Tip: Zoek zoveel mogelijk thuis – online- nieuwe titels, zodat de verblijfsduur in dbieb zo kort mogelijk is.

 

Hoe past dbieb de anderhalve meter-richtlijnen toe?

dbieb maakt gebruik van een separate ingang en uitgang. Je komt binnen via de hoofdingang en kunt dbieb verlaten via een andere uitgang. Op diverse plekken zijn markeringen aangebracht om 1,5 meter afstand aan te duiden en wordt gebruik gemaakt van schermen. Ook zijn looproutes aangegeven. Onze medewerkers dragen handschoenen en ook voor onze bezoekers zijn handschoenen en desinfectiemiddelen beschikbaar. De toiletten zijn gesloten en koffie en thee zijn niet verkrijgbaar.
Bij binnenkomst wijzen we je op de richtlijnen, die d.m.v. posters en flyers onder de aandacht worden gebracht.
Mocht het nodig zijn, dan zullen onze medewerkers je wijzen op de richtlijnen. Bijvoorbeeld door je te verzoeken om afstand te houden.

Hoeveel personen mogen er maximaal in dbieb naar binnen?

Dit varieert per vestiging. Het maximale aantal bezoekers per vestiging is

  • Burgum: 40 personen
  • Grou: 25 personen
  • Gytsjerk: 25 personen
  • Hurdegaryp: 25 personen
  • Leeuwarden: 90 personen
  • Stiens: 30 personen
     

Mogen kinderen mee naar dbieb?

Kinderen jonger dan 16 jaar mogen alleen in gezelschap van een meerderjarig familielid mee naar dbieb. Kom bij voorkeur alleen of met max. 1 andere persoon uit je gezin.

Moeten kinderen ook een toegangsitem meenemen?

Ja, bij binnenkomst neemt iedereen een toegangsitem mee. Zijn deze op? Wacht dan tot er weer één beschikbaar is.

Kan ik kopiëren of printen bij dbieb?

Nee, het is momenteel niet mogelijk om te kopiëren of te printen.

Heb ik toegang tot de leestafels, Café de Bak, de computers en het kopieerapparaat?

Nee, dbieb is alleen geopend voor ‘functioneel bezoek’: het lenen en terugbrengen van boeken, tijdschriften en dvd's. Je hebt geen toegang tot de leestafels, de computers en de kopieerapparaten. Café de Bak is gesloten.  

Kan ik gebruik maken van de toiletten?

De toiletten zijn afgesloten, hier kun je geen gebruik van maken.


Bezorgservice

Wie kan gebruik maken van de bezorgservice?

De bezorgservice is beschikbaar voor leden die tot de risicogroep behoren en het huis niet kunnen of mogen verlaten, en voor leden in vitale beroepen.

Hoe kan ik gebruik maken van de bezorgservice?

De boeken reserveer je met het speciale bestelformulier. Vul alle velden in en verstuur het formulier. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op om een afspraak te maken.  

Ik heb een bestelling geplaatst. Hoelang duurt het voordat de boeken bezorgd worden?

We doen ons best alles zo snel mogelijk klaar te zetten om bij je thuis te bezorgen. Reken op minimaal twee werkdagen, mogelijk langer.  

Worden de bezorgde boeken ook weer opgehaald?

Ja, dat is mogelijk. Je kunt dit aangeven op het bestelformulier.  

Zijn er kosten verbonden aan de bezorgservice?

Nee, de bezorgservice is gratis voor alle leden van dbieb.


Verhuur en activiteiten

Wanneer kan ik weer een zaal huren in dbieb?

Het huren van ruimten in dbieb is vanaf september weer mogelijk.

Ik heb een activiteit geboekt. Gaat dit door?

Alle activiteiten in dbieb gaan niet door tot en met september. Zoveel mogelijk activiteiten worden doorgeschoven. Iedereen die een activiteit heeft gereserveerd, krijgt van ons bericht. In verband met de drukte kan dit even duren. Graag je begrip hiervoor. Wil je zelf bekijken of een activiteit geannuleerd of doorgeschoven wordt kijk dan in onze webagenda.Geen antwoord op je vraag gevonden?