Bosk

Dit voorjaar wandelen meer dan duizend grote en kleine bomen door de binnenstad van Leeuwarden. Honderd dagen lang kleurt steeds opnieuw een ander deel van stad groen. Dit ‘wandelende’ bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld? In het wandelende bos gebeurt van alles, het is altijd in beweging. Bewoners, bedrijven en (inter)nationale kunstenaars dragen daaraan bij. Ook dbieb organiseert tijdens BOSK diverse activiteiten. Om je bewust te maken van het klimaat dat verandert, en hoe die veranderingen ingrijpen op ons dagelijks leven. En wat je zelf kunt doen om je steentje bij te dragen.

Bosk Arcadia

  • Locatie: Leeuwarden – Binnenstad  
  • Data: 7 mei tot en met 14 augustus 2022

Volwassenen

HoutLab

Kun je van hout nieuwe grondstoffen maken? Kom kijken naar de chemische lab-opstelling in de hal van dbieb Leeuwarden, waar je ziet hoe houtsnippers transformeren tot een nieuwe chemische grondstof. Wordt dit de toekomst voor duurzame chemie?

Sparks

Sparks is een mysterieuze interactieve voorstelling met kinderen in de hoofdrol. Zij zijn dragers van mystieke kennis en beheerders van magische krachten. Ze lezen de levenslijnen en vertakkingen in je hand en geven een eigen interpretatie op jouw toekomst. Wat gaan ze bij jou zien? Durf jij je hand te laten lezen door een orakel?

Bosklab

Tijden Bosk gaan verschillende kunstenaars op onderzoek uit en maken in de binnenstad van Leeuwarden en in de provincie Fryslân nieuw werk waarmee ze reflecteren op Bosk. In dbieb werken een aantal schrijvers aan nieuwe teksten, waaronder Maartje Terpstra. In de maand mei is zij ‘artist in residence’ in cel 213. Bezoekers zijn welkom om met haar in contact te komen, ook als de celdeurdicht is. 

Arnold van Vliet - Opgelet! Spectaculaire veranderingen in de natuur

Door de ongekend snelle veranderingen in het klimaat zijn er veel meer veranderingen in de natuur gaande dan normaal. In zijn talk laat Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen University, deze veranderingen op een interactieve manier zien. Ook laat hij zien hoe je zelf mee kunt doen met ‘citizen science’, onderzoek. 

Homesick Restaurant - Food as a method 

Homesick Restaurant is an event that focuses on not only on food but the whole journey of food experience to address the loneliness among international students in the Netherlands to bring in the home feeling in any unfamiliar environment throughout the shared moment of cooking and story-telling.  
 

Adwin de Kluyver  - Niemandsland

De Leeuwarder schrijver en historicus Adwin de Kluyver neemt je mee op een meeslepende literaire ontdekkingsreis richting de Zuidpool. Hij laat zien hoe de mens dit koude continent in de loop der eeuwen heeft gezocht, verkend, beschreven en gebruikt. En hoe de klimaatcrisis daar al genadeloos toeslaat.
 

Jeugd

Bladergedichten maken (6-12 jr)

Haal de dichter in jezelf naar boven! Eerst leer je hoe je een mooi gedichtje maakt en daarna maak je het af met een lijst van gedroogde bladeren.

 

Bomen onderzoeken (6-10 jr)

Ooit een bos zien wandelen? In Leeuwarden gaat dit écht gebeuren. Want dit voorjaar kun je genieten van BOSK, een traag bewegende kunstinstallatie van 1500 grote en kleine bomen die door de stad gaan wandelen. Ze worden ook bij dbieb 'geplant’ en hoe leuk is het om dit 'bos’ te onderzoeken en je te verdiepen in allerlei soorten bomen.

dbieb dossier: BOSK Arcadia

Lees en leer meer over bomen, bossen, natuur in Friesland en hoe je zelf je bijdrage kunt leveren aan de verduurzaming en vergroening van je leefomgeving.

dossier BOSK Arcadia

Route Bosk

Bosk volgt een route van ca. 3,5 kilometer door de binnenstad van Leeuwarden en beweegt zich van locatie naar locatie. Bosk verplaatst zich gefaseerd op doordeweekse dagen, waardoor het bos op de ene plek afneemt en op de volgende plek groeit. Deze momenten zijn in de routekaart meegenomen. De data zijn onder voorbehoud.

route