digibites

Ontdek wat bedrijven van jou weten

Privacy en eigendom van gegevens staan enorm in de belangstelling. Vaak denk je: "ik heb niets te verbergen" en "het is toch makkelijk?". Maar bedrijven en overheden weten misschien meer van je dan je beseft. Ervaar zelf hoe dit werkt in de unieke performance over data-profiling De kans dat jij er bent is ons bekend. Let op: jouw data zijn veilig in deze performance. Nieuwsgierig?

De politie en cybercriminaliteit

Twee politieagenten staan paraat om antwoorden te geven op vragen over criminaliteit op internet. Wat moet je doen als je gehackt bent? Welke actie onderneemt de politie tegen internetcriminelen? Kom langs en stel je vragen!

Hacken: Doe het zelf!

Lukt het jou om het wachtwoord van een fictief persoon te achterhalen? Met begeleiding van studenten van Friese Poort bekijk je het internet vanuit het perspectief van een hacker. Een eyeopener! Dit project is onderdeel van cyber@work.

Veiligheid online - nepmails en nepprofielen

Iedereen ontvangt wel eens een bericht waarbij aan de echtheid getwijfeld kan worden. Leer nepprofielen herkennen en ermee omgaan. Hoe zorg je ervoor dat je geen slachtoffer wordt van kwaad willenden.

Proef je status

Kunnen apparaten discrimineren? The internet of things belooft ons een wereld met slimme apparaten die ons beter van dienst zijn. Maar begrijpen wij de implicaties van een wereld waarin bedrijven, machines en algoritmes kijken, denken én beslissen over ons dagelijks leven?

In de serie ‘Louche Apparaten’ presenteren wij de koffiemachine die bepaalt of je een lekker of een slap ‘bakje troost’ krijgt.

Handlantis – Serious game voor gebarentaal voor kinderen

Voor familie en vrienden van kinderen met een gehoorbeperking heeft 8D Games een serious game ontwikkeld waar ze op een speelse manier gebarentaal in leren. Speel zelf de game en ontdek wat er komt kijken bij het ontwikkelen van serious games.

Beginnen met DigiD met Steffie

De overheid doet steeds meer via het internet. Door de presentatie van Steffie krijg je een eerste indruk hoe je met je DigiD kunt werken. Het is een introductie op de gratis cursus Werken met DigiD waarin je zelf aan de slag gaat met oefeningen om dit onder begeleiding te leren.

Digitaal bankieren met Steffie

Steffie legt op een gemakkelijke manier uit wat internetbankieren is en je leert je hoe je kunt internetbankieren. Ook leer je hoe je de Rabo Scanner moet gebruiken en hoe je veilig online kunt bankieren. De bibliotheek heeft veel meer handige gratis cursussen waarin je kunt leren met de computer om te gaan.

Kopen en verkopen op Marktplaats

Marktplaats is een populaire website waar je gemakkelijk spullen kunt kopen en verkopen. Tijdens deze workshop bespreken we tips om veilig en vertrouwd te handelen.

Omgaan met privacy op social media

Facebook is een veelgebruikte website om contact te houden met je vrienden. Het is echter belangrijk om je instellingen te beheren om te voorkomen dat anderen mee kijken. Hoe commercieel is Facebook trouwens en wie is eigenaar van je gegevens?

De invloed van vloggers, YouTube en YouTubers

Evelyn Verburgh van Bureau Kind en media neemt je mee in de online belevingswereld van jongeren en zoomt in op de invloed van YouTube, vloggers en YouTubers. Wat is de aantrekkingskracht? Waarom spelen die vandaag de dag zo’n grote rol in onze samenleving? En wat merken we, vanuit verschillende perspectieven, daarvan?

Data detox kit - beheer je sociale media accounts

De data detox kit is een programma waarmee je aan het werk gaat. Het kost je minder dan een half uur per dag gedurende acht dagen. Daarna heb je een gezonder digitaal leven waar je weer controle over hebt.  

Soldeer zelf en printplaatje of zet een robot in elkaar

Onder leiding van de deelnemers van Frack, de Leeuwarder hackerspace kun je zelf gratis een printplaatje solderen. Ook is het mogelijk om een mini robot in elkaar te zetten (kosten € 15, -)

Maak je eigen hologram

Bij deze workshop laat je je eigen foto als een soort geestverschijning uit de iPad omhoog komen. Spooky! Je mag na afloop je zelfgemaakte plastic hologram-pyramide mee naar huis nemen.

Werken met micro:bit en raspberry pi

Neem een kijkje in de wereld van de mini-computer. Onderzoek zelf, onder begeleiding van Coderdojo, de basisbeginselen van programmeren. Zo leer je om op eenvoudige wijze bijvoorbeeld led-verlichte cijferdisplays of motortjes aan te sturen.

Hoe verleiden bedrijven je op internet?

Via tal van manieren wordt ons gedrag beïnvloed op het internet, vaak hebben we het niet eens door. Websites en webshops worden zo opgezet om ons meer te laten kopen, liken en kijken. Maarten Stevens van 8D Games leert je kijken naar de positieve en negatieve kanten van Gamification op het internet.

3D-printen en lasercutten

Ontwerp je eigen sleutelhanger of 3D-puzzel en print hem uit in 3D. Studenten van d’lab staan klaar om je te helpen verschillende technieken onder de knie te krijgen waaronder 3D-printen en lasercutten in de Frysklab-bus.

Fakenews!

Kruip in de huid van een nepnieuwsmaker en word zelf propagandist. Verzamel zoveel mogelijk volgers, maar let op – als je ze teleurstelt of té overduidelijk liegt verlies je geloofwaardigheid. Als de meters te laag komen… ben je game-over!
Met de game oefen je met propaganda en misleiding. Zo leer je de tactieken en methodes herkennen. De game slechtnieuws speel je op je telefoon, tablet of computer.