Op deze pagina vind je stap-voor-stapuitleg over praktische zaken, zoals contact onderhouden via WhatsApp, over online boodschappen doen, maar ook over betrouwbare gezondheidsinformatie en over herkennen van nepnieuws. Ook geven we een paar leuke doe-tips, voor je computer of tablet.

In contact blijven

In contact blijven via WhatsApp

Met Whatsapp stuur je vanaf je telefoon of tablet berichten naar familie en vrienden. Het downloaden op je Androidtelefoon of -tablet is zo gedaan. We helpen je graag op weg met tips en trucs om het gebruik van WhatsApp nóg gemakkelijker maken.

Voorkom eenzaamheidsvirus, help ouderen met videobellen

Ouderen in zorginstellingen mogen geen bezoek meer ontvangen. Het eenzaamheidsvirus ligt op de loer en dan is videobellen een uitkomst! Maar hoe werkt dat nu precies? Op de website oefenen.nl wordt dit stap voor stap uitgelegd.

'Thuis online' van Seniorweb

Met 'Thuis online' van Seniorweb krijg je stap-voor-stap uitleg over praktische online zaken, zoals contact onderhouden via WhatsApp of Skype en online boodschappen doen. Om gebruik te kunnen maken van de hulpdiensten van Seniorweb kun je eenvoudig een gratis account aanmaken voor 3 maanden.  
 

Digitale vragen

Heb je hulp nodig bij het oefenen op de computer, bij het gebruik van Whatsapp of andere online toepassingen? meld je dan aan voor hulp. Een medewerker van dbieb belt je zo snel mogelijk om je te helpen.

stel hier je vraag of bel 058-2347777

digitale hulp

Oefenen met computer & tablet

Wil je leren werken met computers en internet? Een mailtje sturen? Iets kopen of opzoeken op internet? Maak een gratis account aan bij Oefenen.nl en log meteen in.

Oefenen met je DigiD

Om je overheids- en gezondheidszaken te regelen heb je vaak DigiD nodig. Bij Digisterker door doen vind je boekjes waarmee je stap-voor-stap leert hoe je allerlei zaken op internet moet regelen. In de boekjes leer je hoe je je DigiD moet gebruiken.

Gezondheidsinformatie

Veilig je klachten opzoeken bij thuisarts.nl

thuisarts

Er zijn veel sites en apps rondom gezondheid. Maar er is er maar één die huisartsen ook gebruiken als ondersteuning bij voorlichting aan hun patiënten: thuisarts.nl.

Donorregisteratie

donorvoorlichting

Op 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar komt dan in het nieuwe Donorregister. Lees hoe het werkt en hoe je er hulp bij kunt krijgen.

 

Dagelijks leven

Online boodschappen doen

Leer snel hoe het moet met de instructiefilmpjes hieronder.

Samen Leeuwarden

Heb je ergens hulp bij nodig of wil je graag hulp aanbieden? Plaats je vraag of aanbod dan op SamenLeeuwarden, een overzicht van hulp initiatieven.

Tytsjerksteradiel acties

Op 'Tytsjerksteradiel acties' vind je de acties en initiatieven in de gemeente Tytsjerksteradiel. Het gaat dan bijvoorbeeld om boodschappen doen voor elkaar, thuisbezorging van boodschappen, aandacht voor ouderen of vervoer naar een andere plaats.


Mediawijsheid

Zo herken je nepnieuws over corona

Dagelijks wordt er nepnieuws verspreid. Door al het nieuws rondom Corona, is er veel misleidende informatie en door de hoeveelheid nieuws kan het onrust veroorzaken.

Vier tips:

  1. Kijk naar de afzender van het bericht. Bestaat deze echt? Kijk goed naar de website en de bron.
  2. Wordt het bericht ook verspreid via reguliere, landelijk gerespecteerde media?
  3. Kijk goed naar foto's en video's. Klopt het wat je ziet?
  4. Praat erover, vraag anderen. Als je twijfelt vraag iemand om met je mee te kijken. Stuur niet zomaar iets door.

Nepnieuws ontmaskerd

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. Nieuws over het virus verspreidt zich razendsnel, ook nepnieuws.

Medialogica volgt de ontwikkelingen op de voet en probeert mythes door te prikken, Dit noem je debunken.

Leuke doe-tips voor je computer of tablet

Beleef de lente

Beleef de Lente is de gratis website van Vogelbescherming Nederland waar iedereen ongeveer tussen 1 maart en eind juli met webcams live kan kijken naar vogels in hun nest.

Spelletjes spelen

Spelletjes zijn er in vele soorten en maten. Denk aan gezelschapsspellen, bordspellen en denksporten. Van veel populaire spellen zijn ook digitale varianten gemaakt. Seniorweb zet een paar gratis varianten op een rij.

Luisterboeken lenen

Ben je lid van de Bibliotheek? Dan mag je gratis luisterboeken downloaden via de LuisterBieb-app. Dat doe je op de online Bibliotheek: de online variant van je eigen vertrouwde bieb.