nederlands leren

nederlands bij dbieb

Heb je moeite met de Nederlandse taal en wil je beter leren lezen en schrijven? Dan kun je terecht bij de digitaalhuizen van dbieb in Leeuwarden en Burgum. Je leert in kleine groepjes beter lezen en schrijven.

  • Leeuwarden: ma 13.30-15.30 uur
  • Burgum: do 9.30-11.30 uur
Meer weten en aanmelden

Wil je weten of je kennis van Nederlands voldoende is of ken je iemand die lezen en schrijven lastig vindt? Bij het ROC Friesland College kun je een taaltoets doen. Zij kunnen ook doorverwijzen naar taalcursussen.

ROC Friesland College
telefoon: 088 060 2200
e-mail: coordinatiepunt@fcroc.nl
 

Je kunt je ook aanmelden op www.ikleermeer.nl

taal oefenen statushouders & nieuwkomers

Iedere dag zijn er groepjes statushouders & nieuwkomers in dbieb Leeuwarden om onder begeleiding van een vrijwilliger van Amaryllis te oefenen met de Nederlandse taal. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die nieuw in Nederland zijn en die niet hoeven in te burgeren. Mensen die nog gaan inburgeren, er mee bezig zijn of klaar zijn maar nog moeite hebben met vervolgstappen. Hoe dan ook, iedereen die de taal wil oefenen en die de Nederlandse taal niet als moedertaal heeft, is welkom om mee te doen.
Mensen kunnen twee keer per week kosteloos oefenen.

  • ma, di, wo, do en vr 10.00-12.00 uur
  • wo ook van 14.00-16.00 uur
  • uitgezonderd de schoolvakanties

Opgeven

Amaryllis
Jacqueline Veldstra
j.veldstra@amaryllisleeuwarden.nl
tel. 06-57198472

bijblijven en oefenen

Heb je een cursus gedaan? Dan is het belangrijk om te blijven oefenen. Je kunt bij de bibliotheek terecht voor speciale boeken en kranten. Deze boeken zijn makkelijk geschreven, maar de onderwerpen zijn niet kinderachtig. Ook kun je op computers thuis of in dbieb oefenen met taal, zoals met Oefenen.nl

In de dbieb Leeuwarden, Burgum en Grou vind je een kast Taalhuis met speciale boeken.

ook voor kinderen

Om taalproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat kinderen veel oefenen. Geef je kind een goede start en lees regelmatig voor! Kinderen van 0 tot 18 kunnen gratis lid worden van de bibliotheek!

digitaalhuis

Het is soms best lastig om bij te blijven. Zeker wanneer je internet, computers en DigiD lastig vindt. Of wanneer je problemen hebt met lezen en schrijven. Naast taal en computer zijn er in het digitaalhuis ook cursussen over rekenen, de school van je kind, werk zoeken en meer.

voordelig lid

Volg je een van onze cursussen? Dan kun je een gratis proefabonnement krijgen bij dbieb. Bovendien kun je dan dagelijks twee uur gratis internetten in dbieb.

dossier laaggeletterdheid

Informatie over laaggeletterdheid, de gevolgen ervan en de initiatieven op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau om laaggeletterdheid te bestrijden. Ook is er informatie over wat je kunt doen om laaggeletterdheid te herkennen.