digibites 2018

Digi bites - je leven online

Je leven online stond centraal bij digi bites 2018. Overheid en bedrijven doen steeds meer digitaal, maar hoe werkt dit allemaal? Daarnaast betalen we ook nog eens met onze gegevens.

Je kunt je afvragen of 'jouw' gegevens nog wel van 'jou' zijn. En willen we eigenlijk wel dat onze gegevens op straat liggen? dbieb wijst je de weg , door ieder jaar het festival digi bites te organiseren.

Op deze pagina kun je terugblikken naar digi bites 2018, je leven online.

Digi bites 2018 - aftermovie

Van wie is het internet?

Het internet is overal. Op je telefoon, computer, in je televisie, en op vele andere plekken. Maar van wie is het internet eigenlijk? Van wie zijn de kabels, de domeinnamen, de websites, jouw e-mails en jouw online foto’s? Jurist en techniekfilosoof Maarten Zeinstra laat zien dat het internet veel verschillende eigenaren heeft en dat jouw foto’s, tweets en facebook berichten soms helemaal niet alleen van jou zijn.

Lezing: 12.50-13.20 uur en 15.20-15.40 uur

Hacken en cybercriminaliteit

Jan Klopper van Frack geeft uitleg over wat de digitalisering precies betekent voor ons dagelijks leven als er aan verwerking van gegevens geen mensenhanden meer te pas komen.

Lezing: 14.30-14.50 uur

Ontdek wat bedrijven van jou weten

Privacy en eigendom van gegevens staan enorm in de belangstelling. Vaak denk je: "ik heb niets te verbergen" en "het is toch makkelijk?". Maar bedrijven en overheden weten misschien meer van je dan je beseft. Ervaar zelf hoe dit werkt in de unieke performance over data-profiling De kans dat jij er bent is ons bekend. Let op: jouw data zijn veilig in deze performance. Nieuwsgierig?

De politie en cybercriminaliteit

Twee politieagenten staan paraat om antwoorden te geven op vragen over criminaliteit op internet. Wat moet je doen als je gehackt bent? Welke actie onderneemt de politie tegen internetcriminelen? Kom langs en stel je vragen.

Hacken: Doe het zelf!

Lukt het jou om het wachtwoord van een fictief persoon te achterhalen? Met begeleiding van studenten van Friese Poort bekijk je het internet vanuit het perspectief van een hacker. Een eyeopener! Dit project is onderdeel van cyber@work.

Handig omgaan met wachtwoorden

Vind je het ook zo lastig om al je wachtwoorden te onthouden en veilig op te slaan? Kom dan naar deze uitleg over het gebruik van de gratis wachtwoordmanager LastPass. Daarmee sla je wachtwoorden op een veilige plaats op en vind je ze vanaf al je apparaten terug.

Workshop: 14.00-14.20 uur

Proef je status

Kunnen apparaten discrimineren? The internet of things belooft ons een wereld met slimme apparaten die ons beter van dienst zijn. Maar begrijpen wij de implicaties van een wereld waarin bedrijven, machines en algoritmes kijken, denken én beslissen over ons dagelijks leven?

In de serie ‘Louche Apparaten’ presenteren wij de koffiemachine die bepaalt of je een lekker of een slap ‘bakje troost’ krijgt.

Handlantis – Serious game voor gebarentaal voor kinderen

Voor familie en vrienden van kinderen met een gehoorbeperking heeft 8D Games een serious game ontwikkeld waarin ze op een speelse manier gebarentaal leren. Speel zelf de game en ontdek wat er komt kijken bij het ontwikkelen van serious games.

Beginnen met DigiD

De overheid doet steeds meer via het internet. Door de presentatie van Steffie krijg je een eerste indruk hoe je met je DigiD kunt werken. Dit is een introductie op de gratis cursus Werken met DigiD waarin je zelf aan de slag gaat.

Workshop: 15.00-15.20 uur

Digitaal bankieren

Steffie legt op een gemakkelijke manier uit wat internetbankieren is en hoe het werkt. Ook leer je hoe je de Rabo Scanner moet gebruiken en hoe je veilig online kunt bankieren. De bibliotheek heeft veel meer handige gratis cursussen waarin je kunt leren met de computer om te gaan.

Workshop: 11.00-11.20 uur

Veilig kopen op Marktplaats

Marktplaats is een populaire website waar je gemakkelijk spullen kunt kopen en verkopen. Tijdens deze workshop bespreken we tips om veilig en vertrouwd te handelen.

Workshop: 12.00-12.20 uur

Omgaan met privacy op social media

Facebook is een veelgebruikte website om contact te houden met je vrienden. Het is belangrijk om je instellingen te beheren om te voorkomen dat anderen mee kijken. Hoe commercieel is Facebook trouwens en wie is eigenaar van je gegevens?

Workshop: 13.00-13.20 uur

De invloed van vloggers, YouTube en YouTubers

Evelyn Verburgh van Bureau Jeugd en Media neemt je mee in de online belevingswereld van jongeren en zoomt in op de invloed van YouTube, vloggers en YouTubers. Wat is de aantrekkingskracht? Waarom spelen die vandaag de dag zo’n grote rol in onze samenleving? En wat merken we, vanuit verschillende perspectieven, daarvan?

Lezing: 13.40-14.00 uur

Data detox kit - beheer je sociale media accounts

De data detox kit is een programma waarmee je aan het werk gaat. Het kost je minder dan een half uur per dag gedurende acht dagen. Daarna heb je een gezonder digitaal leven waar je weer controle over hebt.  

Soldeer zelf een printplaatje of zet een robot in elkaar

Onder leiding van de deelnemers van Frack, de Leeuwarder hackerspace, kun je zelf gratis een printplaatje solderen. Ook is het mogelijk om een mini robot in elkaar te zetten (kosten € 15).

Maak je eigen hologram

Bij deze workshop laat je je eigen foto als een soort geestverschijning uit de iPad omhoog komen. Spooky. Je mag na afloop je zelfgemaakte plastic hologram-pyramide mee naar huis nemen.

Werken met micro:bit en raspberry pi

Neem een kijkje in de wereld van de mini-computer. Onderzoek zelf, onder begeleiding van Coderdojo, de basisbeginselen van programmeren. Zo leer je om op eenvoudige wijze bijvoorbeeld led-verlichte cijferdisplays of motortjes aan te sturen.

Hoe verleiden bedrijven je op internet?

Via tal van manieren wordt ons gedrag beïnvloed op het internet, vaak hebben we het niet eens door. Websites en webshops worden zo opgezet om ons meer te laten kopen, liken en kijken. Maarten Stevens van 8D Games leert je kijken naar de positieve en negatieve kanten van Gamification op het internet.

Lezing: 12.00-12.30 uur

3D-printen en lasercutten

Ontwerp je eigen sleutelhanger of 3D-puzzel en print hem uit in 3D. Studenten van d’lab staan klaar om je te helpen verschillende technieken onder de knie te krijgen, waaronder 3D-printen en lasercutten in de Frysklab-bus.

Fakenews!

Kruip in de huid van een nepnieuwsmaker en word zelf propagandist. Verzamel zoveel mogelijk volgers, maar let op – als je ze teleurstelt of té overduidelijk liegt verlies je geloofwaardigheid. Als de meters te laag komen… ben je game-over.
Met de game oefen je met propaganda en misleiding. Zo leer je de tactieken en methodes herkennen. De game slechtnieuws speel je op je telefoon, tablet of computer.

Oktober digimaand

De maand oktober staat bij dbieb in het teken van 'je leven online'. Workshops, spreekuren, cursussen en een tof festival. Voor jong en oud.

Inspiratiebijeenkomst onderwijs

De inspiratiebijeenkomst gaat helaas niet door.

Op woensdagmiddag 31 oktober organiseert dbieb een inspiratiebijeenkomst voor leerkrachten en directies uit het primair onderwijs.