Alle vestigingen van dbieb zijn vanaf donderdag 19 november weer open. Voor vragen over de onze dienstverlening en de Coronarichtlijnen verwijzen we je graag naar de pagina met meest gestelde vragen. Onze online-activiteiten en spreekuren gaan wel door. Raadpleeg hiervoor de webagenda.

Coen Simon | Pleidooi tegen enthousiasme

Coen Simon

Coen Simon houdt een gloedvol pleidooi tegen enthousiasme. Waarom? Hij constateerde dat in een tijd waarin feiten en gezag obscuur zijn geworden, we best nog wel iets voor waar willen aannemen. De vraag is echter: van wie? Want wie zoekt naar waarheid, vindt in enthousiasme een vruchtbare voedingsbodem. En die geestdrift, kan zo gemakkelijk zonder feiten. Enthousiasme als overtuigingsmiddel. Daarom dus.

Coen Simon: 'Wij zijn geen doemdenkers. Echt niet. No fucking way.' Hoe hartstochtelijk we ook pleiten voor een betere wereld, we kunnen niet ontkennen dat naast geestdrift vooral onmacht domineert. Voor het eerst in de geschiedenis heeft het nihilisme echt wortel geschoten. Iedereen kan alles geloven, zonder buiten de boot te vallen. Want wat je ook bent, antivaxxer, klimaatontkenner, marxist of neoliberaal, je hebt altijd genoeg volgers in je bubbel. Niet de waarheid, maar het enthousiasme is het overtuigingsmiddel. 'Mensen kopen niet wat jij doet, maar waarom je het doet,' is het motto van een TED Talk met meer dan 46 miljoen views. En zo is het, we laten ons liever dan door de feiten overtuigen door ideas worth spreading.

Coen Simon waarschuwt voor de gevolgen van deze geestdrift, die zo gemakkelijk zonder feiten kan. Want terwijl enthousiasme viraal gaat ligt de waarheid in het midden - ergens tussen glutenvrije onzin en feitenvrije bullshit.

Over Coen Simon
Coen Simon (1972) is schrijver, kinderboekenschrijver, filosoof en mede-oprichter van de filosofische denktank Nieuw Licht. Zijn essays in NRC, de Correspondent en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. Van zijn hand verschenen onder meer Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden en Filosoferen is makkelijker als je denkt. In 2012 won Simon de Socratesbeker met En toen wisten we alles. In 2013 schreef hij het essay voor de Maand van de Filosofie, Schuldgevoel.

Foto: Harry Cock